Gdzie kupić RAM do samplera?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
zbyszekbyku
Gdzie kupić RAM do samplera?

Post autor: zbyszekbyku » niedziela 13 mar 2005, 22:16

Witam wszystkich! mam emu e5000 ultra i wsaadzoną w nim kość 64mb. Od dłuższego czasu poszukuje bezskutecznie drugiej takiej kości (chce miec 128). Ostatnio kupiłem 2 takie kości EDO i niestety nie pasują, wiem juz,ze to musza być kości 72 pin simm FPM 70ns, ale nie wiem, czy będa działały np. 60 ns? Na jakiejś zagranicznej stronie wyczytałem, ze do samplera w ogóle są jakies specjalne kości, ale to chyba bzdura, kupiłem zwykłe 4mb i pasuja. Może ktos wie, jakich pamięci konkretnie mam szukać i gdzie? 8, czy 16 megowych simmów tego typu jest pełno, ale 64mb bardzo trudno dostac. Drugie pytanie. W moim saplerze sa 2 sloty simmowe na ROM, kiedy wsadziełm tam moje simmy - on ich nie widzi - dlaczego??? Pozdrawiam serdeczie Zbyszek
muzyk, realizator, kompozytor

Awatar użytkownika
AXIS

Re: Gdzie kupić RAM do samplera?

Post autor: AXIS » niedziela 13 mar 2005, 23:40

Może ktos wie, jakich pamięci konkretnie mam szukać i gdzie? 8, czy 16 megowych simmów tego typu jest pełno, ale 64mb bardzo trudno dostac. Drugie pytanie. W moim saplerze sa 2 sloty simmowe na ROM, kiedy wsadziełm tam moje simmy - on ich nie widzi - dlaczego??? Pozdrawiam serdeczie Zbyszek...

Allegro. Niektórzy sprzedawcy, jak podasz im dokładną specyfikację Ram-ów, dobiorą Ci kompatybilne kości oraz zapewnią możliwość zwrotu, jakby coś nie grało.

Sloty na ROM służą do umieszczania w nich ROM-ów EMU. Zwykłe SIMMy tam nie pasują (tzn. nie będą działać). Można tam też umieścić kompatybilne pamięci Flash ROM i wypalić własne barwy, działa to później tak, jakbyś miał ROM-y.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
zbyszekbyku

Post autor: zbyszekbyku » poniedziałek 14 mar 2005, 00:05

Allegro. Niektórzy sprzedawcy, jak podasz im dokładną specyfikację Ram-ów, dobiorą Ci kompatybilne kości oraz zapewnią możliwość zwrotu, jakby coś nie grało.

Sloty na ROM służą do umieszczania w nich ROM-ów EMU. Zwykłe SIMMy tam nie pasują (tzn. nie będą działać). Można tam też umieścić kompatybilne pamięci Flash ROM i wypalić własne barwy, działa to później tak, jakbyś miał ROM-y.

Pozdrawiam,

Maciej R.

...

dzieki za odpowiedz, na allegro szukam cały czas i na giełdzie, ale na razie nie miałem szczescia, dzieki za odpowiedz co do ROMów - z tego co widze, nie ma sie co w to bawic, zresztą jak bede miał 128 ramu to mi starczy (mam 3 dyski - 1 w środku i 2 scsi), pozdrawiam zbyszek

Awatar użytkownika
zbyszekbyku

Post autor: zbyszekbyku » poniedziałek 14 mar 2005, 10:46

jezcze raz pytam, moze ktos wie gdzie kupic takie paięci???

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 14 mar 2005, 14:23

na allegro bez problemu - kup zwykle fpm a nie edo(edo maja inna architekture troszke) - predkosc nie gra roli bo kosci sa kompatybilne - byly 80,70 i 60 ns........(jak masz 70 to wsadz sobie tez 70 dla pewnosci)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 14 mar 2005, 14:24

aha z tego co pamietam to w kompie trzebabylo te kosci obsadzac identycznymi param - nie wiem jak w samplerze

Awatar użytkownika
zbyszekbyku

Post autor: zbyszekbyku » wtorek 15 mar 2005, 22:54

Brdzo Wam dzieki za wszystkie odpowiedzi!!!! Akurat znalazłem takie 2 kości po 64 mega każda FPM, ma ktos do sprzedania, ale mam teraz tylko 1 problem. Bo one są 60 ns. U mnie pracowały 70 ns, może ktos wie czy będą pasowały, nie chciałbym zawracać głowy człowiekowi (wysyłka i pakowanie). Zbynio twierdzi, ze nie ma to znaczenia, ale jak jest wrzeczywistości??? Może ktoś wie?? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » środa 16 mar 2005, 09:48

Zbynio twierdzi, ze nie ma to znaczenia, ale jak jest wrzeczywistości??? Może ktoś wie?? Pozdrawiam...

Byle nie wolniejsze. Szybsze mogą być.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
zbyszekbyku

Post autor: zbyszekbyku » środa 16 mar 2005, 10:13

...Zbynio twierdzi, ze nie ma to znaczenia, ale jak jest wrzeczywistości??? Może ktoś wie?? Pozdrawiam...

Byle nie wolniejsze. Szybsze mogą być.

Pozdrawiam,

Maciej R.

...

BARDZO DZIEKI!!!!!

POZDRAWIAM

ODPOWIEDZ