Nagrywanie gitary mikrofonem pojemnościowym

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
CHWAST
Nagrywanie gitary mikrofonem pojemnościowym

Post autor: CHWAST » wtorek 01 mar 2005, 18:31

czy można ngrac gitarę ( mikrofonem pojemnościowym

który stawia przed paczkę) wiem że nagrywa sie zwykle dynamicznymi,ale mam dobrą pojemnościówke i i nie wiem czy można ja do tego wykporzystać?
[addsig]
Jestem dj, skreczuje, gram na gitarze funk/jazz, mam studio, jestem producentem

ascetic

Re: Nagrywanie gitary mikrofonem pojemnościowym

Post autor: ascetic » wtorek 01 mar 2005, 19:19

Nagraj i sprawdź, co lepsze... to chyba najlepsze

Pozdro.

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » wtorek 01 mar 2005, 19:31

Tylko trzeba uważać, żeby nie przesterować mikrofonu (albo preampu). Oczywiście lepiej nagrywać dobrą pojemnościówką, niż średniej jakości mikrofonem dynamicznym, ale niestety należy mieć do tego odpowiednie warunki akustyczne. Jak masz pokój przeznaczony na studio, to będzie ok.
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

peter1pl

Post autor: peter1pl » wtorek 01 mar 2005, 20:30

Dla mnie nagranie gitary tanią pojemnościówką (SP B1) brzmi dużo lepiej (naturalniej i "bliżej") niż dynamicznym SM 57.

Pozdrówka!
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » wtorek 01 mar 2005, 20:50

...Dla mnie nagranie gitary tanią pojemnościówką (SP B1) brzmi dużo lepiej (naturalniej i "bliżej") niż dynamicznym SM 57.

Pozdrówka!...

Zdecydowanie polecam nagrywanie gitar elektrycznych pojemnikami, brzmi to dużo lepiej, choć naturalnie wiele zależy od mikrofonu. Ja używam C414 i SM57 do pewnych brzmień.

Pozdro

H

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » wtorek 01 mar 2005, 21:50

Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » środa 02 mar 2005, 07:35

No jasne ze szkoda ze taki drogi. :D

Ja uzywam rowniez StudioProject tyle ze B3 (ale brzmienie to samo) + sm57 + uwaga "linia" i to nawet w przesterach... Niektorzy powiedza, ze prezciez linia brzmi beznadziejnie..... i owszem.... sama tak, lecz w odpowiednich przypadkach, w polaczeniu z mikrofonem rezulataty moga byc zaskakujace.

Ale i tak wszystko zalezy od co, gdzie i jak.... niektore rzeczy lepiej zabrzmia na sm57, niektore na pojemnosciowkach.

A jezeli ktos posiada takie a nie inne mikrofony i nie ma mozliwosci nabycia innych to poprostu nagraj ta sama partie na przemian tymi co masz + rozne ujecia, i sam ocen co lepiej brzmi.... przeciez to jedyny sposob.... no chyba ze ktos uzywa do nagran akurat tych samych mikrofonow co ty.

Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » środa 02 mar 2005, 09:04

... czy można ngrac gitarę ( mikrofonem pojemnościowym

który stawia przed paczkę)

Bez urazy, ale z jakiej racji używasz tytułu "producent", skoro nie masz pojęcia o tak podstawowych sprawach??? I jeszcze dodajesz, że masz studio!!!

Po co mówisz o sobie takie rzeczy, skoro brak Ci muzycznej intuicji i wiedzy, a poza tym nawet nie wysilisz się aby przeprowadzić choćby mały eksperyment dźwiękowy!!!!!!!!!

Moim zdaniem jesteś jednym z tych hip-hopowców, którzy nie mają zielonego pojęcia o muzyce i realizacji studyjnej, ale zainstalowali sobie na kompie CoolEdit, FruityLoops i już im się wydaje, że są producentami.

To tak, jakbym ja skoczył sobie z szopy na kupę śniegu i tytułował siebie SKOCZKIEM NARCIARSKIM!!!
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » środa 02 mar 2005, 09:14

Ale i tak wszystko zalezy od co, gdzie i jak.... niektore rzeczy lepiej zabrzmia na sm57, niektore na pojemnosciowkach.

Nowe płyty, które mi się podobają zwykle nagrywane są ciekawą techniką, o której ostatnio dużo się pisze na zachodzie, nie wiem, czy to jakaś nowość, czy moda. W każdym razie unika się dubli, które mogą zamulać ogólne brzmienie poprzez wprowadzenie naturalnego chorusa. Zamiast tego nagrywa się 5-8 różnych wzmacniaczy równocześnie i podczas miksu decyduje się, który sygnał wykorzystać. Nastręcza to naturalnie różne problemy, jak np. odpowienie pomieszczenie, przesunięcia fazowe, czy w końcu koniecznośc posiadania tylu wzmacniaczy! Większość tych realizacji została wykonana mikrofonami pojemnościowymi Neumann'a, AKG oraz Sennheiser'a, naturalnie same wysokie modele. Czasem pojawia się SM57. Ja tej sztuczki jeszcze nie próbowałem, ale się przymierzam, jedyny problem to mikrofony i preampy. Jak uda mi się pokonac problemy sprzętowe (bo nagrywać ma 5 57-ek to bzdura) podzielę sie doświadczeniem.

H

Awatar użytkownika
CHWAST

Post autor: CHWAST » środa 02 mar 2005, 10:21

......Ale i tak wszystko zalezy od co, gdzie i jak.... niektore rzeczy lepiej zabrzmia na sm57, niektore na pojemnosciowkach.

Nowe płyty, które mi się podobają zwykle nagrywane są ciekawą techniką, o której ostatnio dużo się pisze na zachodzie, nie wiem, czy to jakaś nowość, czy moda. W każdym razie unika się dubli, które mogą zamulać ogólne brzmienie poprzez wprowadzenie naturalnego chorusa. Zamiast tego nagrywa się 5-8 różnych wzmacniaczy równocześnie i podczas miksu decyduje się, który sygnał wykorzystać. Nastręcza to naturalnie różne problemy, jak np. odpowienie pomieszczenie, przesunięcia fazowe, czy w końcu koniecznośc posiadania tylu wzmacniaczy! Większość tych realizacji została wykonana mikrofonami pojemnościowymi Neumann'a, AKG oraz Sennheiser'a, naturalnie same wysokie modele. Czasem pojawia się SM57. Ja tej sztuczki jeszcze nie próbowałem, ale się przymierzam, jedyny problem to mikrofony i preampy. Jak uda mi się pokonac problemy sprzętowe (bo nagrywać ma 5 57-ek to bzdura) podzielę sie doświadczeniem.

H...

moje pytanie wynika ztego że nigdy się nie spotkałem z nagrywaniem gity przez pojemnościówke(oczywiście chodzi o git. elektryczną)i zastanawiałem się nad tym czy to możae dla tego ze pojemnościowe sa zbyt czułe ,,,nie chodziłó mi w tym pytaniu czy lepsze brzmienie uzyskam z pojemności niz zdynamicznego,,ale czy wogóle stosuje sie taki sposób nagrywania,,,bo skoro lepsza pojemnościówka dlaczego wiekszoś nagran z tego co wiem robi sie na dynamicznych????????

...

---------------------------------

ODPOWIEDZ