......Ale i tak wszystko zalezy od co, gdzie i jak.... niektore rzeczy lepiej zabrzmia na sm57, niektore na pojemnosciowkach.
Nowe płyty, które mi się podobają zwykle nagrywane są ciekawą techniką, o której ostatnio dużo się pisze na zachodzie, nie wiem, czy to jakaś nowość, czy moda. W każdym razie unika się dubli, które mogą zamulać ogólne brzmienie poprzez wprowadzenie naturalnego chorusa. Zamiast tego nagrywa się 5-8 różnych wzmacniaczy równocześnie i podczas miksu decyduje się, który sygnał wykorzystać. Nastręcza to naturalnie różne problemy, jak np. odpowienie pomieszczenie, przesunięcia fazowe, czy w końcu koniecznośc posiadania tylu wzmacniaczy! Większość tych realizacji została wykonana mikrofonami pojemnościowymi Neumann'a, AKG oraz Sennheiser'a, naturalnie same wysokie modele. Czasem pojawia się SM57. Ja tej sztuczki jeszcze nie próbowałem, ale się przymierzam, jedyny problem to mikrofony i preampy. Jak uda mi się pokonac problemy sprzętowe (bo nagrywać ma 5 57-ek to bzdura) podzielę sie doświadczeniem.
H...
moje pytanie wynika ztego że nigdy się nie spotkałem z nagrywaniem gity przez pojemnościówke(oczywiście chodzi o git. elektryczną)i zastanawiałem się nad tym czy to możae dla tego ze pojemnościowe sa zbyt czułe ,,,nie chodziłó mi w tym pytaniu czy lepsze brzmienie uzyskam z pojemności niz zdynamicznego,,ale czy wogóle stosuje sie taki sposób nagrywania,,,bo skoro lepsza pojemnościówka dlaczego wiekszoś nagran z tego co wiem robi sie na dynamicznych????????
...
---------------------------------
Jestem dj, skreczuje, gram na gitarze funk/jazz, mam studio, jestem producentem