Velocity w programamch pod Cubase SE

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Vocel
Velocity w programamch pod Cubase SE

Post autor: Vocel » wtorek 22 lut 2005, 11:29

Jestem/ szczesliwym/ posiadaczem Studio Case Steinberga. W pakiecie byly m.in. Halion SE i Grand SE, ktore z moim leciwym kontrolerem Studio 900 /fatar/ chadza bardzo dobrze, velocity reagule pieknie od 1 do 127. Dobra.

Ale jak tylko podepne np. plugsound free to takie same dynamiczne. czyt. najdelikatniejsze granie wyzwala od zaraz 60-65 velocity albo i max 127. SZLAG MNIE TRAFIA!!! tak samo ze wszystkimi innymi VST ....nie reagują tak jak rodzime Steinberga w pakiecie.

Tlumacze sobie, ze to moze moja klawiatura, leciwa i mniej nowoczesna niz te z ostatnich lat...ale midi to midi, jeden vst reaguje drugi nie?

oczywiscie ustawialem velocity curve w pluginach...nic z tego. dzwiek od razu atakuje od 60 velocity.

Przyznam ,ze podobnie jest z Sample Converterem, nawet w najnowszej wersji....to chyba moja wina, co?

musze zaczac traktowac siebie powazniej

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Re: Velocity w programamch pod Cubase SE

Post autor: pawello » wtorek 22 lut 2005, 11:40

Tlumacze sobie, ze to moze moja klawiatura, leciwa i mniej nowoczesna niz te z ostatnich lat...ale midi to midi, jeden vst reaguje drugi nie?

oczywiscie ustawialem velocity curve w pluginach...nic z tego. dzwiek od razu atakuje od 60 velocity.

Jaka to klawiatura? Ten efekt to domena wiekszosci tanich klawiatur.. Na

"wyciskanie" drobnych niuansow dynamicznych moga sobie pozwolic porzadne wazone klawiatury.. Testowalem pare klawiatur - m-audio, roland, fatar, korg - pod tym katem i niestety.. Wazona klawiatura z korga to nie to samo co jakas inna zwykla.. Tam bez wysilku robie bardzo ciche nuty.. Sam mam duzy sterownik rolanda ale niestety nie wazony - efekt jest podobny - choc przy wysilku moge wydobyc nuty o dynamice 35-40 ( w skali 0-127 midi)..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
Vocel

Post autor: Vocel » wtorek 22 lut 2005, 12:21

byle jaka klawiatura to nie jest Fatar Studio 900 z 1995 roku /studiologic/ , 88 klawiszy wywazone, mechanika moze nie jest tak aktualna w porownaniu do serii studiologic , ale na forum harmonycentral stawiana jest niemalze na równi z nowa technologia.

zaznaczam: w Halionie i Grand pakiedu Studio Case dynamika jest wychwytywane w 100%, kazdy niuans, w prawie wszystkich innych /uwielbiam barwy plugsound/...HELP!!!

Komplikuje mi to prace. bardzo. musze bawic sie rysowaniem velocity po nagraniu...raczej redukowaniu 'paleczek'

WG

Post autor: WG » wtorek 22 lut 2005, 12:29

...Jestem/ szczesliwym/ posiadaczem Studio Case Steinberga. W pakiecie byly m.in. Halion SE i Grand SE, ktore z moim leciwym kontrolerem Studio 900 /fatar/ chadza bardzo dobrze, velocity reagule pieknie od 1 do 127. Dobra.

Czyli klawiatura musi być dobra skoro do sekwencera dociera cały przedział dynamiki. Jeżeli nic się nie zacina, komunikacja ok to problemu musisz szukać w tych instrumentach.

Ale jak tylko podepne np. plugsound free to takie same dynamiczne. czyt. najdelikatniejsze granie wyzwala od zaraz 60-65 velocity albo i max 127.

Zarówno klawiatura jak i wtyczki samplerowe zwykle pozwalają na dobranie dynamiki. Zawsze możesz się wspomóc kompresorem, który wyrówna dynamikę pomiędzy różnymi instrumentami lub ostatecznie pobawić się wtyczkami MIDI za pomocą których można również wiele zdziałać.

tak samo ze wszystkimi innymi VST ....nie reagują tak jak rodzime Steinberga w pakiecie.

Bo zbyt wiele czynników wpływa na to, zaczynając od doboru głośności próbek a kończąc na ich mapowaniu i realizacji krzywej dynamiki. Głośność jest subiektywnym parametrem niż mierzalnym.

Przejście dynamiki powinno być jak najbardziej płynne. Jeżeli tak nie jest to problem konstrukcyjny albo samplera albo barwy. Najłatwiej to sprawdzić ustawiając velocity na stałą wartość i po kolei rejestrując poziom głośności odpowiadający w audio.

Przyznam ,ze podobnie jest z Sample Converterem, nawet w najnowszej wersji.

Konwerter nie zmienia dynamiki barw i konwertuje tak jak jest.

Ale podsunąłeś mi właśnie naprawdę świetny pomysł.

Awatar użytkownika
Vocel

Post autor: Vocel » wtorek 22 lut 2005, 13:00

no tak....dzieki Wg za rade i uswiadomienie, ze to /daj boze/ nie moj kontroler szwankuje.

Oczywiscie moje stwierdzenie ze sle od 1 do 127 jest podparte tylko uchem. nie mierzylem tego dokladnie, ale sama ta swiadomosc, ze klawisz robi to co moje palce mu kaza daje mi wysunac takie wnioski.

POMYSL? DZIEKI MNIE WPADLES NA POMYSL? .....no tak a ja to na nawet na zycie pomyslu nie mam. :(

wielkie dzieki za Sample Converter...w kazdej wersji, to cudowne i na kazda kieszen narzedzie. /NIE, NIE JESTEM ZNAJOMYM WG/

WG

Post autor: WG » wtorek 22 lut 2005, 13:48

Przetestowałem zarówno starą jak i nową poprawioną wersję PlugSound FREE. Faktycznie są straszne rozbieżności w dynamice instrumentów co przeszkadza w uzyskaniu dobrze grających, dynamicznych barw. Niestety nie pomagają ustawienia krzywej velocity a są tylko 4 tryby.

Zestawy perkusyjne mają lepszą dynamikę ale pozostałe instrumenty mają bardzo głośno ustawiony próg zadziałania a przejście dynamiki jest zbyt małe i prawdę mówiąc słabo zauważalne

Przykładowo werbel ma poprawną dynamikę a stopa już nie. Ciekawie musi wyglądać gra na takim zestawie

Dla porównania sfz realizuje to bardzo poprawnie.

POMYSL? DZIEKI MNIE WPADLES NA POMYSL?

Tak to forum bywa inspirujące czasami dlatego go chętnie odwiedzam

ODPOWIEDZ