Ja się w zupełności zgadzam z Cyprio. Tak w zasadzie moim zdaniem żaden z wymienionych tu pluginów nie ma startu do prawdziwego forte-
- pianu.Jeśli ktoś grywał na dobrych koncertowych instrumentach to
wie o czym mówię. I czy to będzie Yamaha, Petrof czy Stenway - nie ma
to najmniejszego znaczenia. Sama dynamika już przesądza sprawę.
Nie wspomnę o innych niuansach. Dlatego mówiąc o " b. dobrych " samplach lub innych tego rodzaju substytutach zalecałbym dużą ostroż-
ność. Jak to mówią "diabeł tkwi w szczegółach". Jeśli słuchasz demo
a przebiegi są dość szybkie to możesz pomyśleć - dobry fortepian.
Lecz gdy zagrasz tym samym "instrumentem" wolny, inny utwór, gdzie pozwolisz wybrzmiewać dźwiękom i przechodzić płynnie z piano do forte
to okazuje się, że sporo jest jeszcze do życzenia.
Pozdrawiam.
Sample fortepianu bądź jego emulacja
Re: Sample fortepianu bądź jego emulacja
Acha, jeśli ceny dla Ciebie nie mają żadnego znaczenia to myślę, że
NoRD podał najlepsze rozwiązanie.
Pozdro.
NoRD podał najlepsze rozwiązanie.
Pozdro.
Panowie, o czym my mówimy?
Kosto wyraźnie pytał o sample czy pluginy, a wy radzicie mu kupić fortepian koncertowy. Dla brzmienia takiego instrumentu (szczególnie dla fortepianów) potrzebna jest też sala z odpowiednią akustyką. Więc niech sprawi sobie salę koncertową.
Obawiam się, że aż tyle pieniędzy to on nie ma.
Pozdrawiam
Kosto wyraźnie pytał o sample czy pluginy, a wy radzicie mu kupić fortepian koncertowy. Dla brzmienia takiego instrumentu (szczególnie dla fortepianów) potrzebna jest też sala z odpowiednią akustyką. Więc niech sprawi sobie salę koncertową.
Obawiam się, że aż tyle pieniędzy to on nie ma.
Pozdrawiam
...Panowie, o czym my mówimy?
Kosto wyraźnie pytał o sample czy pluginy, a wy radzicie mu kupić fortepian koncertowy.
Taka już specyfika tego forum :)
A tak przy okazji... Jeśli to jakieś ważne nagrania, a cena nie gra roli, to można póść do filharmonii z dwoma mikrofonami, mikserem i rejestratorem... zaproponować, że za jakąś tam sumę chcemy wynająć fortepian i... nagrać co trzeba w należytej akustyce!
A jeśli to nie są ważne nagrania, to po co jakieś tam super pluginy??? Wystarczy dobry komercyjny zestaw próbek.
Kosto wyraźnie pytał o sample czy pluginy, a wy radzicie mu kupić fortepian koncertowy.
Taka już specyfika tego forum :)
A tak przy okazji... Jeśli to jakieś ważne nagrania, a cena nie gra roli, to można póść do filharmonii z dwoma mikrofonami, mikserem i rejestratorem... zaproponować, że za jakąś tam sumę chcemy wynająć fortepian i... nagrać co trzeba w należytej akustyce!
A jeśli to nie są ważne nagrania, to po co jakieś tam super pluginy??? Wystarczy dobry komercyjny zestaw próbek.
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!
dobrze, ale jeżeli cena nie gra roli, to można zamiast wydawać kasę na plugin, dołożyć trochę i kupić Stage Piano Korg'a i nagrywać po kablu (może ta osoba cieszyć się również świetną klawiaturą MIDI do studia) . a co do sampli- może to być Steinberg Grand, NI Bosendorfer- ale na pewno nie Edirol
- to tyle.... Jeżeli ja mam fobię na Edirola, to ktoś tutaj ma na tą firmę wyjątkową, nieuzasadnioną manię..
Pozdrawiam! Peace!

Pozdrawiam! Peace!
...dobrze, ale jeżeli cena nie gra roli, to można zamiast wydawać kasę na plugin, dołożyć trochę i kupić Stage Piano Korg'a i nagrywać po kablu (może ta osoba cieszyć się również świetną klawiaturą MIDI do studia) . a co do sampli- może to być Steinberg Grand, NI Bosendorfer- ale na pewno nie Edirol
- to tyle.... Jeżeli ja mam fobię na Edirola, to ktoś tutaj ma na tą firmę wyjątkową, nieuzasadnioną manię..
Pozdrawiam! Peace!...
Bzl taki moment w zyciu Cyprio, kiedz to oddal ostatnie oszczednosci na Edirolla i... postanowil przerzucic sie na malarstwo

Pozdrawiam! Peace!...
Bzl taki moment w zyciu Cyprio, kiedz to oddal ostatnie oszczednosci na Edirolla i... postanowil przerzucic sie na malarstwo

I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!
Podobno cena nie gra roli
Dobrze wiec tak jak mówiłem polecam przestudiowac oferte BIG FISH AUDIO i tam najnowszą kolekcje White Pianno :)

Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
"Więc niech sprawi sobie salę koncertową."
Mówimy o bardzo dobrze brzmiących prókach fortepianu, względnie
programach które potrafią to zrobić. Ja takich nie znam. JM - przkłady
które podałeś są dla mnie dalekie od stwierdzenia, iż mogłyby uchodzić
za b. dobre. Co do sal koncertowych to już chyba popadasz w przesade
Oznaczałoby to, że każde nagranie w którym słyszysz brzmiący fortepian
pochodzi właśnie z takiej sali. Nikogo nie namawiam do zakupu fortepianu
podałem tylko przykłady które miały nieco zilustrować i przybliżyć
ten problem.
Pozdrawiam.
Mówimy o bardzo dobrze brzmiących prókach fortepianu, względnie
programach które potrafią to zrobić. Ja takich nie znam. JM - przkłady
które podałeś są dla mnie dalekie od stwierdzenia, iż mogłyby uchodzić
za b. dobre. Co do sal koncertowych to już chyba popadasz w przesade
Oznaczałoby to, że każde nagranie w którym słyszysz brzmiący fortepian
pochodzi właśnie z takiej sali. Nikogo nie namawiam do zakupu fortepianu
podałem tylko przykłady które miały nieco zilustrować i przybliżyć
ten problem.
Pozdrawiam.
No dobrze. Lecz nie udawadniajmy tu sobie wyższość prawdziwej kobiety nad pompowaną lalką. Po co tyle jałowego gadulstwa zamiast konkretnej porady dla Kosto, o którą się zwraca.
Podałem programy, które sam sprawdziłem i w określonych gatunkach muzycznych MOIM ZDANIEM się sprawdzają.
Podajcie inne, które przećwiczyliście. Kosto oceni, wybierze...
Tyle.
Podałem programy, które sam sprawdziłem i w określonych gatunkach muzycznych MOIM ZDANIEM się sprawdzają.
Podajcie inne, które przećwiczyliście. Kosto oceni, wybierze...
Tyle.