Interfejs audio czy mikser i karta PCI?!

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:
Re: Interfejs audio czy mikser i karta PCI?!

Post autor: bruce_lee » poniedziałek 17 sty 2005, 20:11

no ale ja niestety nie rozumiem jak wyslac 8 sladow z miksera (mono-linia/mic-zbierajacych mikrofony z perkusji) do karty pci ktora ma dajmy na to np. 4 wejscia analogowe...a mikser nie ma wyjscia cyfrowego...tak by w programie do nagrywania na pc mozna bylo oddzielnie edytowac wszystie 8 sladow. Moze jestem cwiercinteligentem ale jakos nie kumam ...

no fakt - pierwsza sprawa to to ze musisz miec wysylki z kanalow na mikserze (compact nie ma niestety) a z drugiej strony miec na karcie 8 wejsc. moze przy karcie z wieloma wejsciami mozna podpiac niektore zrodla (niewymagajace wzmocnienia np) bezposrednio na karte z pominieciem miksera? no ale nie wiem, nie mam zadnego doswiadczenia w nagrywaniu perkusji wiec sie nie wypowiadam w tym temacie - inni ci pomaga
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
Stradivariusz

Post autor: Stradivariusz » poniedziałek 17 sty 2005, 23:27

...To ja bym zrobił...

Mikser:

Souncraft Compact 10 lub coś z serii Yamahy MG

Karta dźwiękowa:

EMU 0404 lu 1212m

Julia też jest okej

Witam. To moj pierwszy post na tym forum, wiec sie przede wszystkim przywitam i pozdrowie brac muzyczna

niestety moja wiedze w temacie rejestracji dzwieku dopiero zdobywam, wiec miejcie litosc, dla moich moze infantylnych pytan.

Zatem: Jak sie podlacza mikser (np. compact 10) z karta pci? O ile mi wiadomo mikser nie ma wyjscia cyfrowego (poza takimi jak np. alessis MultiMix 16FXD - lecz te sa drogie)

Pytam sie o to w zwiazku z tematem. Tez nie wiem na jai rodzaj interfejs/pci urzadzenia sie zdecydowac. Wybor karty czy interfejsu jest uzalezniony chocby od tego ile sladow chce sie nagrywac. Ja chce moc rejestrowac perkusje - tak by kazdy slad sie oddzielnie zapisywal na kompie i bym mogl go edytowac w programie...Licze na Wasze uwagi. ...

Wygląda na to, że logicznym rozwiązaniem będzie interface audio z 8 wejściami mikrofonowymi i wyjściem cyfrowym

np. BEHRINGER ADA8000 Pro-8 Digital - ok 230€

albo Presonus Firepod - ok 700€ i tym podobne

Do Presonusa nie potrzeba dokupować karty dźwiękowej bo sam w sobie jest nią, natomiast co do Behringera to nie jestem pewien.

Jakby się dobrze rozejrzeć to znalazłoby się jeszcze kilka innych tego typu rozwiązań.

Strad
Nagrywam wyłącznie klasykę - orkiestry, chóry, zespoły kameralne, soliści itp.

3Head

Post autor: 3Head » poniedziałek 17 sty 2005, 23:41

Wygląda na to, że logicznym rozwiązaniem będzie interface audio z 8 wejściami mikrofonowymi i wyjściem cyfrowym

np. BEHRINGER ADA8000 Pro-8 Digital - ok 230?

albo Presonus Firepod - ok 700? i tym podobne

Do Presonusa nie potrzeba dokupować karty dźwiękowej bo sam w sobie jest nią, natomiast co do Behringera to nie jestem pewien.

Behringer jest przetwornikiem AD/DA , plus posiada 8 przedwzmacniaczy mikrofonowych - nie identyfikuje sie jako karta .

Do rejestracji perkusji rzeczywiscie najlepiej kupic karte z 8 preampami . Presonusa polecam, to dobre pudla, mozna pomyslec takze o nieco drozszym rozwiazaniu , konkretnie MOTU 896HD.

Ogolem w malym studio domowym lepiej jest zastapic maly mikser dobra karta dzwiekowa z przedwzmacniaczami . Ale to zalezy , jakie sa fundusze - 1000$ to juz wygoda, jakosc i komfort pracy - tyle mniej wiecej kosztuja te karty .

skapiozza

Post autor: skapiozza » wtorek 18 sty 2005, 00:37

Dziekuje bardzo wszystkim za rady i prosze o wiecej!

Niestety fundusze w postaci 1000$ to nie ma szans...zaporowa granica jest powiedzmy 2000 ( w ktore najchetniej bym jeszcze wcisnal koszt kabli). Obecnie, dzieki Waszym sugestiom bardzo mocno biore pod uwage Behringera ADA8000 i pci (Emu1212m). Mam wszelako jeszcze jedna mozliwosc o ktora chcialbym sie podpytac. Jesli za mocno odbiegam od tematu watku, to przepraszam, ale mam nadzieje, ze moze inni chcacy urzadzac studia domowe i pytajacy o karte beda mieli z tego pozytek.

Co sadzicie zatem o urzadzeniu Alesis MultiMix 16FXD? To dosc duzy mixer jak na domowe potrzeby - calkowicie wystarczylby do nagrania perkusji. Posiada wyjscie S/PDIF (44,1khz). Czy to dobry pomysl? Koszt z karta chyba nie duzo wiekszy od ADA8000 a wiecej opcji.

Problem jednak istnieje taki, ze na stronie producenta jest juz taka konsola jedynie w opcji z portem USB (zamiast S/PDIF)...czy to urzadzenie spelnia role karty samo w sobie? Czytalem gdzies chyba na tym forum, ze interfejsy usb maja ograniczona mozliwosc przesylu wielu sladow..i im wiecej sladow tym gorsza jakosc. Jak to jest?

sorry, ze mecze tyloma pytaniami, ale to forum jest dla mnie jednym z niewielu profesjonalnych zrodel informacji. DZIEKI jeszcze raz

pzdr. skapiozza

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 18 sty 2005, 04:34

spdifem nagrasz wylacznie 2 kanaly(stereo) podobnie jak przez usb

Leff

Post autor: Leff » wtorek 18 sty 2005, 13:25

Porządnego nagrywania ośmiu kanałów nie zamkniesz w 2000 zł. Ja wciągnąłem Presonusa Firepod i jestem b. zadowolony. Kosztował mnie 3200 zł, ale:

8 przedwzm. mic/linia pracujących w klasie A na wtykach combo Neutrik

8 sprzętowych regulatorów czułości

8 wyjść analogowych

2 pary wyjść odsłuchowych + 1 słuchawkowe

2 insrety na kanały 1 i 2

SPDiF

MIDI IN/OUT

Monitoring z zerowym opóźnieniem tuż po preampie, lub z jakimś tam po programie

Phantom Power załączany 2x po 4 kanały

Do tego Cubase SX LE (całkiem spoko. Jak nie robisz wielkich produkcji dla Sony Music, czy innego Universalu to w zupełności wystarczy)

I wszytko to działa na FireWire, czyli jest szybkie, nie wiesza się, współpracuje tak z kompem stacjonarnym, jak i z laptopem.

Co ważne, nie jest wybredny jeśli chodzi o chipset kontrolera FW - mój działa na chipie VIA, bez problemów.

W sumie możesz więc nagrywać nawet 10 śladów (8+SPDiF) naraz, co jak sądzę wystarczy Ci w zupełności.

Wcześniej miałem Emu APS. Poprawa jest ogromna. Polecam.

Pozdro - Leff
Leff - Szczecin

skapiozza

Post autor: skapiozza » środa 19 sty 2005, 01:56

...spdifem nagrasz wylacznie 2 kanaly(stereo) podobnie jak przez usb...

Jej, to ja juz calkiem zglupialem...znaczy, ze ADA8000 z 1212m umozliwi mi nagranie 8 sladow perkusji tylko na dwoch sciezkach?...ze z ADA8000 8 sladow wychodzi S/PDIFem zmiksowane w 2 slady???

ja potrzebuje by bylo tak, ze gdy patrze na program nagrywajacy (egal np. Samplitude2496), to widze:

slad 1 - hi-hat

slad 2 - werbelek

slad 3 - stopa etc...(w sumie max 8 sladow jednoczesnie)

Czy Behringer ADA8000 i E-MU1212m pozwoli mi na to?

a jak nie to co?

cel = nagranie porzadnej demowki

Dzieki, powoli wymiekam

skapiozza

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 19 sty 2005, 02:06

ada8000 nie posiada spdif - łacze cyfrowe to optyczny ADAT 8 kanałowy - to złącze posiada emu1212m

skapiozza

Post autor: skapiozza » środa 19 sty 2005, 15:57

...ada8000 nie posiada spdif - łacze cyfrowe to optyczny ADAT 8 kanałowy - to złącze posiada emu1212m...

taaa, zagalopowalem sie, ale pozno pisalem posta i wszystko mi sie pokrecilo. Ok, dzieki juz wiem na czym stoje.

zwyciezly raczej opcja: ADA 8000 i emu 1212m.

DZIEKI wszystkim za pomoc

Awatar użytkownika
Piechnik

Post autor: Piechnik » piątek 04 lut 2005, 12:18

Ja wciągnąłem Presonusa Firepod i jestem b. zadowolony.

1. czy mógłbyś napisać jak wygląda latencja w przypadku sterowników ASIO tego FirePoda?

2. czy mikser programowy tego urządzenia pozwala na dowolne miksowanie sygnałów wchodzących i wychodzących i następnie wysyłanie ich na dowolne porty wyjściowe?

z góry dzięki za odpowiedzi

pozdrawiam

ODPOWIEDZ