Problem z kontrolerem FireWire?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Gustowny
Problem z kontrolerem FireWire?

Post autor: Gustowny » piątek 21 sty 2005, 23:08

witam wszystkich serdecznie! chciałem prosić o radę.Niedawno kupiłem interfejs audio-midi TERRATEC PHASE 24FW, który pracuje na łaczu firewire.MOje płyta nie posiada standardowo portu Firewire,więc dokupiłem kontroler firewire na PCI.Wszystko niby pieknie,sterowniki od karty zainstalowane...:))mysle bedzie wszystko ok,jednak za kazdym razem po uruchomieniu komputera interfejs sie nie załadowuje i tylko wyjecie wtyczki z portu firewire i ponowne włozenie daje rezultat.I tak jest wszystko ok do momentu nastepnego uruchomienia:(w panelu sterowania wyglada ze wszystko jest ok,jednak na prawym dolnym pasku cały czas widnieje ikonka z tekstem"bezpieczne usuwanie sprzetu z systemu" a konkretnie TERRATEC PHASE 24FW!!! nie wiem co robic,nie mam zamiaru za kazdym razem wyjmowac i wkladac wtyczki,choc na razie jest to konieczne:)).POdejrzewam,ze moge byc jakies problemy z tym kontrolerem Firewire,Terratec niby pisze ze powinien wspołpracowac z kazdym kontrolerem,ale w praktyce moze jest inaczej.Jesli ktos z Was potrafi mi pomoc,bede bardzo wdzieczny. z gory dziekuje za pomoc.Tomasz

Athlon 2500+

512 DDRAM

Asus A7N8X v 2.0

ati 9200

kontroler firewire (PCI) "DIGITUS",max 400Mbps

win XP Pro
Jestem pianistą.

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Re: Problem z kontrolerem FireWire?

Post autor: Marc.De.Marx » sobota 22 sty 2005, 18:13

Sprawdz jaki masz chipset na kotrolerze , jak Via albo nie daj boze Nec to rozne rzeczy sie moga dziac.

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » sobota 22 sty 2005, 18:25

Terratec niby pisze ze powinien wspołpracowac z kazdym kontrolerem,ale w praktyce moze jest inaczej.Jesli ktos z Was potrafi mi pomoc,bede bardzo wdzieczny. z gory dziekuje za pomoc.Tomasz

1. Ściągnąłeś i zainstalowałeś najnowszy Firmware i Sterowniki ze strony Terratec? Niedawno był update.

2. Masz SP1? Jest wymagany.

3. Wygląda na to, że Windows w czasie startu nie rozpoznaje że karta jest podłączona. Czy zasilasz Phase 24 FW z zewnętrznego zasilacza, jeśli nie to spróbuj.

4. Ikona "bezpieczne usuwanie sprzętu" jest normalnym zachowaniem Win XP w przypadku urządzeń hot-pluggable.

Pozdrawiam,

Maciej R.

mateusz25

Post autor: mateusz25 » sobota 22 sty 2005, 22:16

...Terratec niby pisze ze powinien wspołpracowac z kazdym kontrolerem,ale w praktyce moze jest inaczej.Jesli ktos z Was potrafi mi pomoc,bede bardzo wdzieczny. z gory dziekuje za pomoc.Tomasz

1. Ściągnąłeś i zainstalowałeś najnowszy Firmware i Sterowniki ze strony Terratec? Niedawno był update.

3. Wygląda na to, że Windows w czasie startu nie rozpoznaje że karta jest podłączona. Czy zasilasz Phase 24 FW z zewnętrznego zasilacza, jeśli nie to spróbuj.

4. Ikona "bezpieczne usuwanie sprzętu" jest normalnym zachowaniem Win XP w przypadku urządzeń hot-pluggable.

Pozdrawiam,

Maciej R.

...

o kurcze.. zamuwilem sobie tc powercore compact.. za kilka dni bede mial jusz to w domu.. i mam podonego kompa do twojego i po przeczytaniu tego posta troche sie przestraszylem, wole zeby mi sie tak nie przytrafilo, ale kurde niemam service packa 1 cholera no.

Dobra teraz wracajac do tematu: Czy mozna podlaczyc 2 razy AFW-4300 FireConnect 3 Port FireWire PCI Card? bo jusz w kompie to mam a znerwow przez przypadek kupilem drugie takie same cacko no i niemam co z tym robic teraz;]

tak mysle hehe

Gustowny

Post autor: Gustowny » sobota 22 sty 2005, 22:49

...Sprawdz jaki masz chipset na kotrolerze , jak Via albo nie daj boze Nec to rozne rzeczy sie moga dziac....

********************na kontrolerze mam chipset VIA,przed zakupem pytałem ludzi na forum jaki kupic kontroler,bo syszałem gdzies ze z Via moze byc problem,ale wszyscy odpowiadali ze bedzie ok.
Jestem pianistą.

Gustowny

Post autor: Gustowny » sobota 22 sty 2005, 23:01

...Terratec niby pisze ze powinien wspołpracowac z kazdym kontrolerem,ale w praktyce moze jest inaczej.Jesli ktos z Was potrafi mi pomoc,bede bardzo wdzieczny. z gory dziekuje za pomoc.Tomasz

Pozdrawiam,

Maciej R**********************

Mam te wszystkie najnowsze sterowniki,sciagnałem ze strony terrateca.mam SP1 i mam tez SP2.zasialcz tez uzywam,takze nie wiem juz co robic,chyba sie skusze i kupie inny kontroler,tylko jaki?szczerze mowiac ciezko jest kupic w sklepie kontroler na innym chipsecie,chyba ze przez neta?prosze o dalsza pomoc.pozdrawiam.Tomasz.
Jestem pianistą.

Gustowny

Post autor: Gustowny » niedziela 23 sty 2005, 16:17

o kurcze.. zamuwilem sobie tc powercore compact.. za kilka dni bede mial jusz to w domu.. i mam podonego kompa do twojego i po przeczytaniu tego posta troche sie przestraszylem, wole zeby mi sie tak nie przytrafilo, ale kurde niemam service packa 1 cholera no.

Dobra teraz wracajac do tematu: Czy mozna podlaczyc 2 razy AFW-4300 FireConnect 3 Port FireWire PCI Card? bo jusz w kompie to mam a znerwow przez przypadek kupilem drugie takie same cacko no i niemam co z tym robic teraz;]

tak mysle hehe...

rozumiem ze masz dw kontrolery,czy sa one firmy ADAPTEC?bo podałes tylko symbol.jesli jede masz zbedny to byc moze drugi kupie,tylko podstawowe pytanie jaki jest chipset na kontrolerze??jaka cena i czy jest jeszcze gwarancja?w necie moge kupic za 80zł.w razie co prosze o kontakt.pozdrawiam.Tomasz
Jestem pianistą.

Gustowny

Post autor: Gustowny » niedziela 23 sty 2005, 16:19

...

tak mysle hehe...

rozumiem ze masz dw kontrolery,czy sa one firmy ADAPTEC?bo podałes tylko symbol.jesli jede masz zbedny to byc moze drugi kupie,tylko podstawowe pytanie jaki jest chipset na kontrolerze??jaka cena i czy jest jeszcze gwarancja?w necie moge kupic za 80zł.w razie co prosze o kontakt.pozdrawiam.Tomasz...

i mam nadzieje ze moje problemy z załadowanie karty znikna,Prosze Was piszcie jesli macie jakies spostrzezenia!!!jeszcze raz pozdrawiam.Tomasz
Jestem pianistą.

Gustowny

Post autor: Gustowny » poniedziałek 24 sty 2005, 00:05

......

tak mysle hehe...

rozumiem ze masz dw kontrolery,czy sa one firmy ADAPTEC?bo podałes tylko symbol.jesli jede masz zbedny to byc moze drugi kupie,tylko podstawowe pytanie jaki jest chipset na kontrolerze??jaka cena i czy jest jeszcze gwarancja?w necie moge kupic za 80zł.w razie co prosze o kontakt.pozdrawiam.Tomasz...

i mam nadzieje ze moje problemy z załadowanie karty znikna,Prosze Was piszcie jesli macie jakies spostrzezenia!!!jeszcze raz pozdrawiam.Tomasz

jak tylko zmienie kontroler na ADAPTECA,gdzies wyczytałem ze ma chipset texas instrument, to zaraz napisze na formu czy cos sie zmieniło,ale poki jesli ktos potrafi w jakis sposob pomoc bede bardzo wdzieczny.pozdrawiam wszystkich muzyków:)!

Jestem pianistą.

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » poniedziałek 24 sty 2005, 14:54

Mam te wszystkie najnowsze sterowniki,sciagnałem ze strony terrateca.mam SP1 i mam tez SP2.zasialcz tez uzywam,takze nie wiem juz co robic,chyba sie skusze i kupie inny kontroler,tylko jaki?szczerze mowiac ciezko jest kupic w sklepie kontroler na innym chipsecie,chyba ze przez neta?prosze o dalsza pomoc.pozdrawiam.Tomasz....

Zanim kupisz nowy kontroler wyłącz jeszcze opcje zarządzania energią dla kontrolera FW (Panel Sterowania > System > Sprzęt > Kontroler FW). Wyświetl własciwości kontrolera i na zakładce "Zarządzanie Energią" odhacz oba "ptaszki". Jeśli to nie pomoże, to rzeczywiście pozostaje spróbować kontrolera na innym chipsecie. Warto też napisać do pomocy technicznej Terratec'a, może pomogą.

Pozdrawiam,

Maciej R.

ODPOWIEDZ