Formaty sampli

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
BZYK
Formaty sampli

Post autor: BZYK » czwartek 20 sty 2005, 08:56

Jakie programy zagrają mi sample w formacie EXS23, GIG i AKAI. Czy Ni Kontakt da im radę; jakieś Wasze doświadczenia, coś się chrzani? Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
BZYK

Re: Formaty sampli

Post autor: BZYK » czwartek 20 sty 2005, 13:42

HALO HALO! Proszę o jedno krótkie zdanie ekspertów. Błagam. Pozdrawiam!!!

Awatar użytkownika
zyzolone

Post autor: zyzolone » czwartek 20 sty 2005, 15:29

Nie jestem ekspertem, ale mam taki program jak Gigastudio 24 firmy Tascam i wiem że można tam władować GIG i AKAI, ale czy EXS23 to nie wiem.
[addsig]
1P_STUDIO

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » czwartek 20 sty 2005, 15:37

Bzyku- GIG i AKAI to formaty bezproblemowo czytane przez Kontakt- jeżeli planujesz zakupić ten program, zapytaj się dystrybutora- oni udzielą Tobie odpowiednich informacji... Poza tym- wystarczy zadać sobie choć minimalny trud z wejściem na stronę internetową NI, aby dowiedzieć się szczegółów- to naprawdę nie boli!

Awatar użytkownika
epiano

Post autor: epiano » czwartek 20 sty 2005, 19:13

Chrzanić się coś może zawsze, w myśl zasady, że jak może - to się pewnie schrzani :)

Zawsze możesz skorzystać również z programów do konwersji sampli np. extranslatora. Ogólnie rzecz biorąc najbezpieczniej jest korzystać z natywnego systemu odtwarzania próbek tzn. *GIG - gigasamplerem, *NKI - Kontaktem, EXS24 - samplerem firmy Emagic td. Przy konwersji sampli czasem zdarzają się błędy (np. loopowania czy obwiedni) i wtedy trzeba się bawić w edycję w docelowym formacie.

pozdrawiam.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 21 sty 2005, 04:10

mam skonwertowane kilkadziesiąt płyt do formatu wav + akp(akai)

jesli plik jest dobrze skonfigurowany(mowa o pliku dźwiękowym i regionach loop itp) to nie maja prawa pojawić się żadne błędy przy konwersji - zresztą w ten sposób są tworzone sample cd w wielu formatach

Awatar użytkownika
BZYK

Post autor: BZYK » piątek 21 sty 2005, 23:29

Wielkie dzięki, zostałem naprowadzony na odpowiedni trop, teraz podążam jego śladem.

PS.DRODZY FORUMOWICZE.

Błagam, nie róbcie błędów ortograficznych; nie chodzi tu tylko o tzw.literówki - bo jak można pomylić np: 'klient' z 'klięt' :) czy 'ż' z 'rz'...

Pozdrowieństwa!

Awatar użytkownika
epiano

Post autor: epiano » sobota 22 sty 2005, 14:47

witam prześmiewczo,

a ja właśnie uprzejmie proszę o jak najwięcej tego typu kwiatków, bo to dodaje dużo uroku... i jak nie ma co czytać to przynajmniej czasem można się pośmiać z różnych "kliętów"....:):)

a tak swoją drogą to post o ortografii powinien trafić na forum edukacyjne, a nie tutaj.

"rzegnając" pozdrawiam.

ODPOWIEDZ