Kurs akustyka

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
micex
Kurs akustyka

Post autor: micex » piątek 14 sty 2005, 22:21

Witam! Chciałbym się dowiedzieć gdzie można zrobić w Krakowie kurs akustyka. Najlepiej tanio. Podobno są takie firmy, które się tym zajmują. dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
alpi20

Re: Kurs akustyka

Post autor: alpi20 » piątek 14 sty 2005, 22:29

...Witam! Chciałbym się dowiedzieć gdzie można zrobić w Krakowie kurs akustyka. Najlepiej tanio. Podobno są takie firmy, które się tym zajmują. dzięki za pomoc ...

Dworek studio@dworek.neostrada.pl Jeśli znajdziesz jeszcze coś to ja też proszę o kontakt tom3ek@plusnet.pl

Awatar użytkownika
micex

Post autor: micex » poniedziałek 17 sty 2005, 09:10

Dworek studio@dworek.neostrada.pl Jeśli znajdziesz jeszcze coś to ja też proszę o kontakt tom3ek@plusnet.pl ...

ok nie ma problemu. Wiem żę jeszcze organizuje Polskie radio takie kursy

Awatar użytkownika
alpi20

Post autor: alpi20 » poniedziałek 17 sty 2005, 12:11

no podobno też

Awatar użytkownika
jace-nty

Post autor: jace-nty » poniedziałek 17 sty 2005, 19:48

jeśli nie potrzebujesz papieru, to ja Ci zrobie taki kurs :) A w Polskim Radiu organizują, sam byłem. Ale to bardziej dla realizatorów w studio. Jeśli chodzi o live to raczej trudno.
Pasjonat muzyczny, mikser in the box.

Awatar użytkownika
kl22

Post autor: kl22 » poniedziałek 17 sty 2005, 21:21

Polskim Radiu organizują, sam byłem. Ale to bardziej dla realizatorów w studio. Jeśli chodzi o live to raczej trudno....

mozesz powiedziec o tym kursie cos konkretnego ?

tj , czy rzeczywicie duzo daje i ile sie za taki kurs placi ?

chodzi o orientacyjne ceny

pozdrawiam

Awatar użytkownika
jace-nty

Post autor: jace-nty » wtorek 18 sty 2005, 16:14

Kurs jak kurs, sporo teorii, akustyka pomieszczeń, odbicia, ciśnienie akustyczne itp. Ale jest też kilka ciekawych tematów. Wszystko zależy od tego jak do tego podejdziesz. Na niektórych wykładach zwłaszcza z ludźmi z akademii muzycznych – doktorami czy profesorami, spaliśmy. Nikogo to raczej nie interesowało. Przyszedł „koleś” który powiedział że:

- „nie wiem co mam mówić, ponieważ jest to pierwszy wykład w moim życiu”

Jednak to był najciekawszy wykład któremu zabrakło czasu!!!

Radia, studia nagrań itp., ale praktyki raczej niewiele.

Czy daje?... Oczywiście że daje. Daje tyle, na ile jesteś obeznany i rozumiesz o czym mowa. Daje tyle, ile jesteś w stanie zrozumieć. Nie możesz traktować takiego kursu jak lekarstwo na niewiedzę i nieumiejętność. Jest to bardziej poznanie innych możliwości i rozwiązań. To poszerzenie wiedzy na temat wielu urządzeń, układów, konstrukcji czy innych. Owszem dostajesz papier – (bardzo ładny z resztą), ale jeśli w ogóle nie masz pojęcia o realizacji dźwięku, to kurs nic nie da.

Ile się płaci?... Nie pamiętam. Byłem na kursie z 3 lata temu i płaciłem chyba koło 1.200 – 1.500 PLN. Świetny kurs organizował swojego czasu Krzysiek Maszota - Z-ca Redaktora Naczelnego EiS. Świetnie prowadzi i sporo można się nauczyć. Musisz się też tam zapytać. I polecam Ci książkę Krzysztofa Sztekmilera – „Nagłaśnianie i realizacja nagrań”, jakoś tak. Nie mam książki przed sobą i piszę z pamięci. Jest to chyba jedna z nielicznych pozycji o tej tematyce po Polsku. Kupiłem ją w wawie w księgarni technicznej. Powodzenia i pozdrawiam.

Pasjonat muzyczny, mikser in the box.

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » wtorek 18 sty 2005, 16:55

(...) I polecam Ci książkę Krzysztofa Sztekmilera – „Nagłaśnianie i realizacja nagrań”, jakoś tak. Nie mam książki przed sobą i piszę z pamięci. Jest to chyba jedna z nielicznych pozycji o tej tematyce po Polsku. Kupiłem ją w wawie w księgarni technicznej. Powodzenia i pozdrawiam.

...

Dokładny tytuł to "Podstawy nagłośnienia i realizacji nagran - podręcznik dla akustyków". Bardzo dobra książka ale najlepiej służy tym którzy mieli przyjemność brać udział w kursach prowadzonych przez pana Sztekmilera. Czarów które ten pan pokazuje nie da sie opisać w żadnej książce...
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 19 sty 2005, 08:03

...Świetny kurs organizował swojego czasu Krzysiek Maszota - Z-ca Redaktora Naczelnego EiS. Świetnie prowadzi i sporo można się nauczyć. Musisz się też tam zapytać...

Kursy Krzysztofa są prowadzone nadal, w tym tygodniu rozpoczęła się ich następna edycja.

Prezentacja najpopularniejszych edytorów audio

Omawianie zasad kompresji sygnałów.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ