Płyta do tłoczni

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
mazzza
Płyta do tłoczni

Post autor: mazzza » czwartek 13 sty 2005, 13:12

Chiałbym się dowiedzieć jak powstaje płyta-matka, która wychodzi ze studia i idzie do tłoczni. Oczyswiście na dysku mam już zmasterowanych 15 tracków gotowych do tłoczenia. Dokładnie chodzi mi o:

1) Jest jakiś najlepszy program którym można się posłużyć czy wypalać takim jaki się (czyli niema to znaczenia)?

2) Jak zrobić żeby niebyło przerw między trakami a jeden utwór płynnie przechodził w drugi, i nie chodzi mi o to aby jeden się wyciszył a drugi tuż za nim się wystartował ale np. żeby nachodziły delikatnie na siebie a słuchacz nawet niewiedział w którym miejscu skończył się jeden track a wystartował drugi.

3) Czy są jakieś najlepsze płyty do tego czy też to niema większej róznicy, ważne aby działała?

Awatar użytkownika
Elfuello

Re: Płyta do tłoczni

Post autor: Elfuello » czwartek 13 sty 2005, 13:37

Bardzo dobry POST. Sam jestem ciekaw tych spraw, bo chyba wątpię, by zwykły NERO do tego służył. Poza tym wydaje mi się , że nośnik danych to musi być płtka pecjalnie przeznaczona do Audio. Można je rozpoznać po cenie (zazwyczaj od 5zł w górę).
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » czwartek 13 sty 2005, 13:42

Ja mam jeszcze pytanie, jeśli już nagram takową płytkę....to co dalej mam zrobić? Gdzie trzeba się z tym udać? Jakie są tłocznie w Polsce? Czy to bardzo drogie? A co z nadrukiem takiej płytki?

PS.Ale jestem dzisiaj zakręcony to szook. Niepotrzebnie 3 posty pod rząd zamiast jednego;) ehh.....pogoda dzisiaj mi nie sprzyja.

Pozdrawiam.
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 13 sty 2005, 13:58

1) Jest jakiś najlepszy program którym można się posłużyć czy wypalać takim jaki się (czyli niema to znaczenia)?

Kazdy jeden ktory nagra plyte tak jak chcesz.

2) Jak zrobić żeby niebyło przerw między trakami a jeden utwór płynnie przechodził w drugi, i nie chodzi mi o to aby jeden się wyciszył a drugi tuż za nim się wystartował ale np. żeby nachodziły delikatnie na siebie a słuchacz nawet niewiedział w którym miejscu skończył się jeden track a wystartował drugi.

Wez program ktory to potrafi - albo potrafi nagrac od razu plyte tak jak jest albo potrafi przygotowac CUE (a CUE siwietnie wypla Nero Exrpess nawet)

np. Feurio, Nero, WaveLab, Exact Audio Copy...

3) Czy są jakieś najlepsze płyty do tego czy też to niema większej róznicy, ważne aby działała?

Zmierz ilosc bledow C1 i C2 - jak C1 bedzie mniej niz 50 na sek (red book dopuszcza do 280/sec) i zadnych C2 to znaczy ze plyta sie odczytala 100% dobrze (wszystkie przeklamania bitow zostaly skorygowane bezstratnie)

dla napedow LiteOn (i tylko dla tych) stope bledow doskonale mierzy kProbe

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » czwartek 13 sty 2005, 15:25

Ja polecam EAC'a, a z płyt to najlepiej CD-R AUDIO (cena ok 7 zł), np. verbatima (są też takie fajne wyglądające jak płyta winylowa ;) )
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

mazzza

Post autor: mazzza » czwartek 13 sty 2005, 15:43

[/i]

Wez program ktory to potrafi - albo potrafi nagrac od razu plyte tak jak jest albo potrafi przygotowac CUE (a CUE siwietnie wypla Nero Exrpess nawet)

np. Feurio, Nero, WaveLab, Exact Audio Copy...

Nero? a jak w nero mozna robic takie przejscia miedzy trackami?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 13 sty 2005, 15:47

Nero? a jak w nero mozna robic takie przejscia miedzy trackami?...

1) przygotuj CUE w jakims innym programie a potem niech nero tylko wypali

2) powstawiaj znaczniki w srodek WAVa
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

mazzza

Post autor: mazzza » czwartek 13 sty 2005, 15:56

[/i]

Zmierz ilosc bledow C1 i C2 - jak C1 bedzie mniej niz 50 na sek (red book dopuszcza do 280/sec) i zadnych C2 to znaczy ze plyta sie odczytala 100% dobrze (wszystkie przeklamania bitow zostaly skorygowane bezstratnie)

FAjny programik, w tescie mam takie wyniki

Max Średnio Suma

C1 38 1,59 1657

C2 0 0 0

Jak to zanalizować? ile tu jest tych błędów na sec?

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » czwartek 13 sty 2005, 16:54

...Ja mam jeszcze pytanie, jeśli już nagram takową płytkę....to co dalej mam zrobić? Gdzie trzeba się z tym udać? Jakie są tłocznie w Polsce? Czy to bardzo drogie? A co z nadrukiem takiej płytki?

przede wszystkim :

0) nagraj plytke demo (audio cd)

1) znajdz tlocznie, (jest ich w Polsce od pyty)

2) znajdz dystrybutora, (patrz wyżej) [wyslij Twoja plyte demo do znalezionych i wybranych przez Ciebie dystrybutorow]

3) sprawdz jakie warunki musza byc spelnione dla wybranej przez Ciebie tłoczni (płyta matka jest standardem, natomiast teoria to jedno, a zycie to drugie.. spotkalem sie niejednokrotnie ze zbieznymi wymaganiami odnosnie płyty matki w roznych tloczniach)

4) nagraj płytę matkę wg wskazówek podanych przez kolegów wyżej, z uwzględnieniem zachcianek Twojej tłoczni..

-nadruk na płyty odbywa sie w tłoczni,

-płyty CD sa bardzo tanie.

pzdr

ODPOWIEDZ