Zakupy w Thomann.de
-
Witam, kilka pytań do osób, które dokonywały zakupów w sklepie Thomann.de. Pierwsze z nich: czy cena podana przy każdym z produktów jest ceną, którą rzeczywiście płacę za dany instrument bądź inny sprzęt (ogólnie chodzi mi o to czy są jakieś ukryte opłaty, podatki, które trzeba zapłacić, itd.) ? Po drugie: jak wygląda całościowa procedura zamówienia sprzętu "od początku" wraz z wniesieniem odpowiednich opłat - jakiego typu sa to opłaty ? Jak wygląda sprawa z wykonanie przelewu - w jakiej walucie przelewam pieniądze, itp. ? Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam
- tomsfactory
Re: Zakupy w Thomann.de
...Witam, kilka pytań do osób, które dokonywały zakupów w sklepie Thomann.de. Pierwsze z nich: czy cena podana przy każdym z produktów jest ceną, którą rzeczywiście płacę za dany instrument bądź inny sprzęt (ogólnie chodzi mi o to czy są jakieś ukryte opłaty, podatki, które trzeba zapłacić, itd.) ? Po drugie: jak wygląda całościowa procedura zamówienia sprzętu "od początku" wraz z wniesieniem odpowiednich opłat - jakiego typu sa to opłaty ? Jak wygląda sprawa z wykonanie przelewu - w jakiej walucie przelewam pieniądze, itp. ? Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam...
Do Thomanna najlepiej pojechac na miejsce - Bardzo malownicza Wioska - powaznie a w centrum zajefajny sklep - spedzilismy tam caly dzien.
Jesli jestes na miejscu dostajesz tesz fajne rabaty na sprzet, kable i tasme gaffa w prezencie. Wszyscy gadaj po angielsku.
Jesli chodzi o zakupy online to wszystkie ceny zawieraja vat - jest to wyraznie napisane pod kazdym produktem. Takze masz gotowe ceny - to te duzymi czarnymi ceferkami :)
Nie wiem jak odbywa sie płatnosć - spodziewam sie raczej ze musisz zrobic normalny przelew bankowy - niestety w POlsce to nedznie wychodzi.A nie wiem czy Ci sieopłaci zakup karta - bo jak ci dowala oficjalny kurs euro w NBP to jak zawsze jestes do tyłu.
Wiem ze przesyłka do 20 kg do POlski kosztuje 20 Euro.
Zreszta jesli masz jakies watpliowsci napisz do nich do 12 godzin odpisuja na kazde pytanie.
Zycze udanych łowów.
Pozdro
Do Thomanna najlepiej pojechac na miejsce - Bardzo malownicza Wioska - powaznie a w centrum zajefajny sklep - spedzilismy tam caly dzien.
Jesli jestes na miejscu dostajesz tesz fajne rabaty na sprzet, kable i tasme gaffa w prezencie. Wszyscy gadaj po angielsku.
Jesli chodzi o zakupy online to wszystkie ceny zawieraja vat - jest to wyraznie napisane pod kazdym produktem. Takze masz gotowe ceny - to te duzymi czarnymi ceferkami :)
Nie wiem jak odbywa sie płatnosć - spodziewam sie raczej ze musisz zrobic normalny przelew bankowy - niestety w POlsce to nedznie wychodzi.A nie wiem czy Ci sieopłaci zakup karta - bo jak ci dowala oficjalny kurs euro w NBP to jak zawsze jestes do tyłu.
Wiem ze przesyłka do 20 kg do POlski kosztuje 20 Euro.
Zreszta jesli masz jakies watpliowsci napisz do nich do 12 godzin odpisuja na kazde pytanie.
Zycze udanych łowów.
Pozdro
- tomsfactory
Sorki nie wiem jakim cudem tesz zamiast też napisałem. Wybaczcie

-
Dzięki za info! Napiszę do nich - no właśnie, na który adres pisać, na: info@thomann.de czy na inny ?
- tomsfactory
...Dzięki za info! Napiszę do nich - no właśnie, na który adres pisać, na: info@thomann.de czy na inny ? ...
Pisz na ten info i czekaj na odp. Tylko opisz dokładnie o co ci chodzi. Zeby Cie do jakiegos fAQA nie odesłali. Chociaz mnie sie to niegdy nie zażyło.Pozdro
Pisz na ten info i czekaj na odp. Tylko opisz dokładnie o co ci chodzi. Zeby Cie do jakiegos fAQA nie odesłali. Chociaz mnie sie to niegdy nie zażyło.Pozdro
Przed rokiem zaglądnąłem do tej wioseczki i sklepu. Sprawdzając akustyczne gitary 12-stki, wziąłem do ręki Yamahę lub Ibaneza (już nie pamietam) za 1200 Euro. Gryf był tak pokrzywiony,że nie była warta 50 Euro (chyba, że na części), za to parę innych w cenie ok.400 Euro było bez zarzutu.
Pomyślałem sobie, że online mozna kupować wszystko, oprócz instrumentów, bo może się zdarzyć, że wyślą taki egzemplarz.
Co do przelewów możesz sprawdzić tę możliwość:
http://www.moneybookers.com/app/?l=EN
sprawdź ceny - są niskie.
Jasiek
Pomyślałem sobie, że online mozna kupować wszystko, oprócz instrumentów, bo może się zdarzyć, że wyślą taki egzemplarz.
Co do przelewów możesz sprawdzić tę możliwość:
http://www.moneybookers.com/app/?l=EN
sprawdź ceny - są niskie.
Jasiek
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED
A nie wiem czy Ci sieopłaci zakup karta - bo jak ci dowala oficjalny kurs euro w NBP to jak zawsze jestes do tyłu.
Ja kupuję prawie zawsze kartą (m.in. w Thomannie) i wg mnie przelicznik Euro/pln jest bardzo dobry.
Kurs w NBP to kurs średni pomiędzy zakupem a sprzedażą więc teoretycznie masz taniej niż kantorze.
Prócz tego wszystko zależy od banku. Ja dużo płacę EuroCard z Pekao i nie narzekam na kurs (niezależnie od strefy czy EUR czy USD)
Ja kupuję prawie zawsze kartą (m.in. w Thomannie) i wg mnie przelicznik Euro/pln jest bardzo dobry.
Kurs w NBP to kurs średni pomiędzy zakupem a sprzedażą więc teoretycznie masz taniej niż kantorze.
Prócz tego wszystko zależy od banku. Ja dużo płacę EuroCard z Pekao i nie narzekam na kurs (niezależnie od strefy czy EUR czy USD)
- tomsfactory
Mam wrazenie ze jednak kolega dawno w kantorze nie był.
Ale moge sie zgodzic ze biorac pod uwage przelewy bankowe i opłaty manipulacyjne czasem i tak kurs NBP bedzie bardziej korzystny.
Mam wrazenie ze jednak kolega dawno w kantorze nie był.
Dla sportu zadzwonile do dwoch kantorow w Żorach (gdzie pracuje) do dwoch kantorow i mieli Euro po 4,08. Kurs NBP 4,0808....
Moze w duzych miastach jest taniej, ale ja tam nie mieszkam i widze ze sporo ludzi z tego forum rowniez nie.
A propos':
Dostalem kilka dni temu podsumowanie roczne moich transakcji kartami. Kwoty w walutach obcych wynosily ponad 3kUSD i ponad 5kEuro a w zwiazku z tym ze zwracam uwage na kase (takie zycie!) wiem i widze ze to sie oplaca. (Nie zebym duzo kupowal

Pomijajac kilka drobnych dodatkow - jak ubezpieczenie roznej masci (jak sie obraca pieniedzmi to bank zawsze cos da), bezpieczenstwo (jak sie zgubi kase to koniec, a karte mozna zastrzec), brak prowizji za zaplate i inne (np. punkty premiowe oraz to ze placi sie z odroczonym terminem).
Nie jestem rzecznikiem kart platniczych (kazdy wybierze i tak co chce) ale mialem zle doswiadczenia z gotowka przy przelewach miedzynarodowych i teraz za wszelka cene tego unikam.
Czy nie lepiej kupowac tam gdzie jest polska obsługa ? Ceny w Niemczech sa prawie identyczne, Moze Thoman ma troszke lepsze ceny niz konkurecja, ale to jest roznica 1, 2 Euro , a najlepiej sprawdzac ceny w roznych niemieckich sklepach
Prosze .
Music-Town GmbH
Juri-Gagarin-Ring 1
D-17036 Neubrandenburg
(100 km na zachód od Szczecina)
Numer VAT EU: DE 812 647 022
Polskojęzyczna obsługa klienta: +49-395-58134-30 (telefon stacjonarny)
od 9:30 do 18:00, od poniedziałku do piątku
http://www.music-town.de/
Drugi sklep
Adam Buczynski
Export-Dept.
Music Store Prof. GmbH
Tel. +49 221 925791 708
Fax +49 221 925791 69
http://www.musicstorekoeln.de/englisch/
Prosze .
Music-Town GmbH
Juri-Gagarin-Ring 1
D-17036 Neubrandenburg
(100 km na zachód od Szczecina)
Numer VAT EU: DE 812 647 022
Polskojęzyczna obsługa klienta: +49-395-58134-30 (telefon stacjonarny)
od 9:30 do 18:00, od poniedziałku do piątku
http://www.music-town.de/
Drugi sklep
Adam Buczynski
Export-Dept.
Music Store Prof. GmbH
Tel. +49 221 925791 708
Fax +49 221 925791 69
http://www.musicstorekoeln.de/englisch/