Poczatkujacy - chce sie uczyc

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
misiek1928
Poczatkujacy - chce sie uczyc

Post autor: misiek1928 » piątek 24 gru 2004, 02:03

Jestem poczatkujacym amatorem realizacji dzwieku. Chcialbym sie nauczyc czegos o sprzecie i oprogramowaniu. Karty dzwiekowe, hardware i software uzywany w studiu nagraniwym. Jestem muzykiem i chcialbym zaczac nagrywac material w domu. Co wybrac? Od czego zaczac? Co i z czym sie je?

Oczywiscie nie jestem kompletnie zielony. Z wyksztalcenia, elektronik wiec mozna mowic normalnym jezykiem.

Jesli ktos jest w posiadaniu ciekawych artykulow .pdf lub linkow do dobrych polskich stron to prosze o pomoc.
Chce poznac technologie realizacji audio...

Awatar użytkownika
Dobmatt

Re: Poczatkujacy - chce sie uczyc

Post autor: Dobmatt » piątek 24 gru 2004, 03:58

Najlepszym źródłem wiedzy w tej materii jest prasa fachowa, począwszy od rodzimego magazynu Estrada i Studio (patrz w lewy górny róg tej strony). Bardzo przydatna jest znajomość języka angielskiego - 99% technologii zaangażowanej w produkcji muzyki (poza piwowarstwem) pochodzi z zachodniej części świata. Nawet jeśli część tej technologi jest produkowana w Japonii i Chinach, to trzeba na nią patrzeć przez Niemcy, Anglię i Amerykę, czyli też na Zachód. Angielski pozwoli na lekturę innych wydawnictw i instrukcji obsługi sprzętu. Polecam magazyny dostępne też w salonach Empik - Computer Music, Sound On Sound. W penetracji sieci polecam niezawodne Google, ale zacznij od wyszukiwarki na naszym forum. Można się tu paru rzeczy dowiedzieć.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

ODPOWIEDZ