Cubase i audiomixdown

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Tom5858
Cubase i audiomixdown

Post autor: Tom5858 » piątek 10 gru 2004, 08:59

Witam

Nagrywam automat liniowo do tego gitare i bas (linia) miksuje jest ok robie audiomixdown na 44.1 i 16 bit żeby posłuchac efektu i okazuje się że zmienia sie brzmienie i poziomy dlaczego ? z góry dzieki za info

pozdrawiam

Awatar użytkownika
medoramas
Kontakt:

Re: Cubase i audiomixdown

Post autor: medoramas » piątek 10 gru 2004, 11:09

...Witam

Nagrywam automat liniowo do tego gitare i bas (linia) miksuje jest ok robie audiomixdown na 44.1 i 16 bit żeby posłuchac efektu i okazuje się że zmienia sie brzmienie i poziomy dlaczego ? z góry dzieki za info

pozdrawiam ...

Dwa pytania: 1. nagrywasz z wykorzystaniem ASIO? 2. Odsłuchujesz mixdowna w Cubase?

Jeśli odpowiedź na oba pytania jest TAK, to w momencie, gdy chcesz zaimportować powstałego mixdowna do projektu (by np. odsłuchać), to program zapyta sie Ciebie o zmianę częstotliwości próbkowania z 44.100 na 48.000. Jeśli odpowiesz mu NIE, wówczas będzie od inny, gdyż ASIO pracuję na próbkowaniu 48.000 (no i odtwarzając materiał o niższej częstotliwości po prostu go przyspieszy).

Spróbuj odsłuchać w Winampie! :)

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 10 gru 2004, 11:28

Witam.

Medoramas! Intencje masz na pewno słuszne - ale to nie jest prawda że jak ASIO to 48kHz. Jeśli KOlega parcuje z kartą obsługiwanąprzez sterowniki ASIO to teoretycznie może mieć dostęp do różnych częstotliwości a nie tylko 48kHz. Domyślam się że robisz "założenie", że Kolega, któremu odpowiadasz używa jakegoś SB. Wtedy masz rację - ale nie dlatego że to ASIO ale dlatego że to SB, który po prostu inaczej "nie umi".

pozdrowienia
[addsig]
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
medoramas
Kontakt:

Post autor: medoramas » piątek 10 gru 2004, 12:02

Racja, Spiker! Odgórnie założyłem, że Kolega używa SB - to wynikło chyba stąd, że ja dużo czasu też przy tej karcie spędziłem. Powinienem na samym początku zadać pytanie "zero": czy używasz karty Sound Blaster?

Awatar użytkownika
Tom5858

Post autor: Tom5858 » piątek 10 gru 2004, 15:22

używam sb live mam zainstalowana stery kx nagrywam 48 i 32 bit robie audiomixdown na 44.1 i 16 bit potem slucham nie w Cubase bo w nim brzmi ok tylko w winamp

pozdrawiam tom dzieki

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » piątek 10 gru 2004, 18:22

Skoro już jesteśmy przy temacie SBLive to zapytam o coś (chyba nie warto otwierać nowego wątku).

Czy ktoś wie skąd w ogóle E-MU wpadło na ten pomysł by budować kartę pracującą tak na prawdę tylko w 48k a nie 44.1k, jakby zdrowy rozsądek nakazywał?

Jaka jest geneza tego chipa?

PITmaster

makaronix

Post autor: makaronix » piątek 10 gru 2004, 22:46

...Skoro już jesteśmy przy temacie SBLive to zapytam o coś (chyba nie warto otwierać nowego wątku).

Czy ktoś wie skąd w ogóle E-MU wpadło na ten pomysł by budować kartę pracującą tak na prawdę tylko w 48k a nie 44.1k, jakby zdrowy rozsądek nakazywał?

Jaka jest geneza tego chipa?

PITmaster

...

32 bit to jakiś absurd SB nieeee możliwe chyba Ci się coś pomyliło
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Leff

Post autor: Leff » piątek 10 gru 2004, 23:20

...Witam

pozdrawiam ...

Jeśli pracujesz na Cubase VST z serii 5, to mają one coś popaprane z konwersją częstotliwości z 48 na 41 kHz i przy mixdownie wychodzi straszna kupa, fakt - przerabiałem to z APS-em. Znacznie lepiej jest zmixdownować na 48 kHz i konwersji dokonać później, np w WaveLabie, SounForge'u, czy innym Cool Edicie. Niestety plik zawsze trochę straci na brzmieniu - przerabianie 48 kHz na 44 jest najmniej korzystne dla dźwięku i słychać to głównie w wyższych rejestrach.

Zmień kartę na inną, która nie ma na sztywno ustawione 48 kilo, bo to jednak utrudnia życie...

Pozdro - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » sobota 11 gru 2004, 16:32

...używam sb live mam zainstalowana stery kx nagrywam 48 i 32 bit robie audiomixdown na 44.1 i 16 bit potem slucham nie w Cubase bo w nim brzmi ok tylko w winamp

pozdrawiam tom dzieki

...

A moze masz wlaczony w WinAmp ten francowaty EQ i dlatego brzmi inaczej,wylacz wszystkie dopalacze,poglosy,poszerzacze bazy stereo a powinno byc OK.SL.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » sobota 11 gru 2004, 19:36

Cubase tlumi sygnal przed wyslaniem na przetwrniki o zdana wielkosc (domyslnie 6dB). Ma to na celu danie margiesu bezpieczenstwa do przesteru przy odsluchu- czyli wiekszego komfortu pracy (zauwaz ze sie zdarza ze lampka "peak" sie zaswieci na mixerze kubusia a nie ma jeszcze zadnych slyszalnych przesterow - to wlasnie dzieki temu tlumieniu)

Nie robi tego oczywiscie przy mixdown, dlatego tez plik zaimportowany do innego odtwarzacza gra glosniej, a to wydaje sie lepiej

To mozna zmienic w ustawieniach cubase, niestety nie pamietam dokladnie gdzie.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ODPOWIEDZ