...Posiadam kartę Audiophile 24/96. Jakoś odtwarzanych próbek instrumentów VST jest dobra, jednakże słyszałem u znajomego, posiadającego Echo Mia Midi, te same próbki i zabrzmiały o wiele lepiej w tej samej rozdzielczości czyli 24/48. W obu przypadkach trackowi, posiadającemu tą sama sekwencja dźwięków zarejestrowanych w midi, został przyporządkowany ten sam instrument VST. Całość została wyeksportowana do pliku Wav czyli dokładnie ta sama robota.
W przypadku Echo Mia Midi, otrzymany dźwięk był głębszy, bardziej wyraźny i z zachowaniem lepszej dynamiki niż w przypadku Audiophile 24/96. Skąd takie rozbieżności ? Co jest odpowiedzialne, za, często, duże różnice w jakości ? Coś czuję, że czeka mnie zmiana karty dźwiękowej:(((((((((((
Ponieważ korzystam z instrumentów VST zależy mi na w miarę jak najlepszej jakości ich odtwarzania. Czy moglibyście pomóc mi i doradzić jaka, w tym przypadku karta może spełnić moje oczekiwania ? A może jest inna metoda osiągnięcia lepszej jakości dźwięku z odtwarzanych próbek w przypadku Audiophile 24/96 ? Z góry wielkie dzięki za pomoc!...
To bardzo dziwne co opisujesz, szczególnie, wzmiankując o rzekomych "bardzo dużych" różnicach w brzmieniu wyeksportowanych wave`ów. Wg mnie "bardzo" duża różnica może dotyczyć porównywania kart typu SB Live z Audiophile lub Audiophile z CardDeLuxe a nie Audiophile z Mia, które należą mniej więcej do tego samego przedziału cenowego i jakościowego. Sprawa eksportu ścieżek to sprawa wyłącznie cyfrowa i nie powinno być specjalnej różnicy w brzmieniu a już na pewno dużej.