MD i mic dla dziennikarza

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Vocel
MD i mic dla dziennikarza

Post autor: Vocel » niedziela 05 gru 2004, 11:23

Witma forumowiczow,

Zapewne nie jest to post na EiS, ale jest to jedyne solidne Forum jakie znam.

Chce kupic prezent na Gwiazdeczke/ jak sie domyslacie/ mam w rodzinie przyszlego/niedoszlego dziennikarza, ktorego marzeniem jest posiadania prostego przenosnego MD i mica do przeprowadzania ankiet ulicznych (wywiadow) w 'miare dobre'j jakosci. Docelowo wchodzilaby obrobka na kompie i montaz.I tu pytanie: co ja mam kurde kupic? w rachube wchodzi jedynie 400 zeta. (bez mica)

Popadam w despere, Mikołaj już ładuje sie do sań w Laponii a ja jestem w kropce.

Czy te MP3 odtwarzecze z nagrywaniem do tos warte grzechu ? Wydaje mi sie ze nie.

Dziennikarz mi sie zmierzwi /tak to sie chyba pisze/ i pójdzie pracować do MZK. Chyba tego w rodzinie nie chcemy.

Znalazlem specyfikacje mini mic do MD:

Pasmo przenoszenia: f = 50-15.000 Hz;

Napięcie zasilające: U = 1,5 -12 V DC;

Impedancja: max. 2 kW;

Pobór prądu: 170 ~ 250 mA;

Wystarczy?

POMOCY!... i Wesołych KURDE Świąt oczywiscie.
musze zaczac traktowac siebie powazniej

Zbynia

Re: MD i mic dla dziennikarza

Post autor: Zbynia » niedziela 05 gru 2004, 13:25

spójrz na allegro - potrzebujesz minidisca z nagrywaniem i koniecznie z wejsciem na mikrofon(sa tez bez tego wejscia )

obrobka audio po uprzednim przegraniu za pomoca line out na komputer(predkosc x1 hehe) - poki co te umozliwiajace zrzucanie do komputera po usb sa bardzo drogie.....

mikrofon w stylu mini mic sobie daruj bo to syf i tyle - zreszta wogole te male mikrofoniki sobie daruj bo strasznie szumia i zbieraja wszystko

lepiej jakis prosty shure dynamiczny na przewodzie - ja podpinalem Shure 14A i jakosc byla niebo wyzsza niz z tych malych mikt\\rofonikow

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » niedziela 05 gru 2004, 16:48

Koledze udalo sie dostac na Allegro taki MD z usb za jakies 300, fakt nówki coś ponad 1000 chodzą...

Warto pogrzebać, choć ja bym na allegro nie kupował... ale to ja, a czemu nie? Nie bo nie i już :) Wesołego :)
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » poniedziałek 06 gru 2004, 03:26

...Ja kupiłem na Allego MZ-R70 (info - http://www.minidisc.org) za 250zł, sprawdza się świetnie. Ale trzeba uważać, bo można kupić zdezelowanego bubla.

Poszukaj może jakiegoś mp3 playera z wejściem mikrofonowym (tez allegro).

Rasowy mikrofon reporterski Beyerdynamica chyba za niecałe 400zł widziałem na Allegro :D.

...

A mi sie udało kupić MD MZ-R37 za 140 zł. Może stary, ale moim zdaniem model "niezniszczalny" i ma normalne wyjście liniowe (oprócz słuchawkowego)

Awatar użytkownika
Vocel

Post autor: Vocel » poniedziałek 06 gru 2004, 12:19

dzieki za pomoc, juz zaczalem szalec na allegro, mam nadzieje, ze successfully.
musze zaczac traktowac siebie powazniej

ODPOWIEDZ