Jakie stawki za muzykę do spota?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
BernardM
Jakie stawki za muzykę do spota?

Post autor: BernardM » wtorek 30 lis 2004, 09:51

Przyznam się, że zawsze mnie ciekawiło czy istnieje w ogóle coś takiego jak "ogólnie w środowisku przyjęte stawki". Jako, że sam nie mam prywatnie kontaktu z ludźmi, którzy zajmują się tym samym co ja - dotąd sam taki cennik ustalałem. Powiem, że każdą sekundę szacuję na 100zł.- i taki przelicznik jest u mnie podstawą

do pertraktacji ze zleceniodawcą. Na początku wydawało mi się, że to całkiem niezłe pieniądze jeśli takich zamówień jest parę w miesiącu ale coraz bardziej dochodzą mnie sygnały, że to są wręcz śmieszne pieniądze. Czy to prawda? To jak to jest?

Mam nadzieję, że to nie tajemnica panowie Szlachta...

Grey

Re: Jakie stawki za muzykę do spota?

Post autor: Grey » wtorek 30 lis 2004, 10:09

Yellow,

skoro nie masz nad sobą nikogo, to bierz po 300zł od sek. a przy zamówieniach powyżej 10 sek. negocjuj ceny.

Pozdr.
eis, eis, baby!

Tele.SmoothMusic.

Post autor: Tele.SmoothMusic. » wtorek 30 lis 2004, 10:15

To wszystko zależy od Twojego stażu i kraju,skąd pochodzi pracodawca. W polsce za minutę muzyki da się utargować około 300-600zł (mowię o shortach - niskobudżetowych,krotkich animacjach), a w USA za tą samą pracę można zgarnąć nawet 500$. Nie wiem jak wygląda to w świecie reklamy, szczególnie w Polsce.

Ogólnie często spotykam się ze zdziwiona reakcja ludzi na fakt, ze za autorską muzykę i sfx muszą płacić praktycznir tyle samo jak za animację czy spotk (w sensie grafiki), ale to już inna sprawa...

[addsig]
Pozdrawiam, Mateusz Telega

Grey

Post autor: Grey » wtorek 30 lis 2004, 10:49

fakt, dużo zależy od tego dla kogo są te spoty i gdzie emitowane.

W studio dla którego robię animacje, stawka za sek. wynosi 300zł podobnie z muzyką. W praktyce nigdy nie zdaża się tak, że przy dużych zamówieniach liczy się dalej po sek. tylko negocjuje się z klientem stawkę za całość materiału zwykle dużo niższą niż by to wynikało z oficjalnego cennika. Robimy głownie spoty i programy dla TV regionalnej, więc są to z pewnością mniejsze pieniądze niż w pierwszej lidze typu TV publiczna or radio o zasięgu ogólnopolskim.

Pozdr.
eis, eis, baby!

3Head

Post autor: 3Head » wtorek 30 lis 2004, 11:18

pierwszej lidze typu TV publiczna

pierwsza liga.. pfff

Kiedy pomysle o pracy z tymi ludzmi , o czasie jaki trzeba czekac na podjecie jakichs decyzji ( np. w porownaniu z TVN ) to wszystko mi sie wewnatrz wywraca..

Ale prawda , ze maja wieksze stawki - panstwowymi pieniedzmi moga sie rzadzic jak chca i nie zaluja sobie

gal

Post autor: gal » wtorek 30 lis 2004, 13:36

A ile sie bierze za efekt dźwiękowy np. szczekanie psa, rozbite szkło itp. ?

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » wtorek 30 lis 2004, 13:57

w prawdziwek reklamie zeby nie psuc Rynku powinno sie brac od 8 do 20tys oczywiscie zalezy od charakteru np. zywe instrumenty czyli trzeba nagrac itp. Jak widac to o wiele wiecej niz 100 czy 300 zl za sekunde ale sorry, caly budzet reklamy to od 10000-50000 wiec nie ma powodu zeby muzyk bral glodowe stawki. Oczywiscie sa na rynku dumpingowcy ktorzy chca wejsc w reklame i biora male stawki i tym samym psuja rynek ale bez zwiazkow zawodowych czy tego typu organizacji nic sie nie poradzi.

...A ile sie bierze za efekt dźwiękowy np. szczekanie psa, rozbite szkło itp. ?...

Sam efekt po prostu wyciagniety z domowej biblioteki (oczywiscie robionej osobiscie) moze kosztowac od 30-100 zl. Co innego kiedy te efekty miksujesz i edytujesz do jakiegos projektu czyli robisz sound design tu juz powinny obowiazywac stawki za godzine studia.

pzdr

t

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » wtorek 30 lis 2004, 13:58

oczywiscie pomylilem zera chodzilo mi o budzet reklamowy 100tys-500tys(pol miliona).

3Head

Post autor: 3Head » wtorek 30 lis 2004, 15:00

...oczywiscie pomylilem zera chodzilo mi o budzet reklamowy 100tys-500tys(pol miliona).

To wbrew pozorom wcale nie znaczy , ze pieniedzmi mozna szastac . Pieniadze przy takim projekcie maja na co byc wydawane ( pomijajac wszystkie przekrety - ah , uwielbiam to )

Poza tym , w reklamie muzyczna czesc jest czesto odkladana na bok , nie gra tak istotnej roli . Nieraz ( i slusznie ) lepiej jest zastosowac jakis znany utwor .

Grey

Post autor: Grey » wtorek 30 lis 2004, 15:31

Jeśli chodzi o efekty dźwiękowe to zwykle jest tak, że studio posiada licencjonowane płyty z samplami do tego celu i nie ma potrzeby zamawiania wykonania danego efektu, chyba, że jest to jakiś bardzo niespotykany efekt, a koszt jest wliczony w montaż.

Pozdr.
eis, eis, baby!

ODPOWIEDZ