Zdwojenie wokalu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Jimmy
Zdwojenie wokalu

Post autor: Jimmy » sobota 20 lis 2004, 17:31

Witam!

Mam pytanie, w jaki sposób można sprawić, aby pojedynczy wokal brzmiał podwójnie lub tez potrójnie w miarę w naturalny sposób. Chodzi mi o przestrzenne, stereofoniczne brzmienie wokalu słyszane w wielu produkcjach np. dance'owych, kiedy to wokal brzmi jakgdyby był zaśpiewany kilka razy. Dotychczas używałem do tego efektu chorus, ale zbyt mocne skąpanie ścieżki wokalnej zazwyczaj kończyło się nienaturalnym lub zbyt miekkim brzmieniem. Może zna ktoś jakieś wtyczki, które pozwoliłyby uzyskać dany efekt lub dedykowane samodzielne aplikacje służace do tego celu?

Z góry dziękuje za odpowiedzi!
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.

Awatar użytkownika
vasyl

Re: Zdwojenie wokalu

Post autor: vasyl » sobota 20 lis 2004, 18:50

nie lepszym rozwiązaniem byłoby dogranie drugiej, takiej samej ścieżki z wokalem?

Awatar użytkownika
go

Post autor: go » sobota 20 lis 2004, 20:03

...Witam!

Mam pytanie, w jaki sposób można sprawić, aby pojedynczy wokal brzmiał podwójnie lub tez potrójnie w miarę w naturalny sposób. Chodzi mi o przestrzenne, stereofoniczne brzmienie wokalu słyszane w wielu produkcjach np. dance'owych, kiedy to wokal brzmi jakgdyby był zaśpiewany kilka razy. Dotychczas używałem do tego efektu chorus, ale zbyt mocne skąpanie ścieżki wokalnej zazwyczaj kończyło się nienaturalnym lub zbyt miekkim brzmieniem. Może zna ktoś jakieś wtyczki, które pozwoliłyby uzyskać dany efekt lub dedykowane samodzielne aplikacje służace do tego celu?

Z góry dziękuje za odpowiedzi!...

Można pierwszego traka zostawić centralnie i skopiować na dwa inne rozłożyć panorame i troch je poprzesuwać pokombinuj Go

frodo

Post autor: frodo » sobota 20 lis 2004, 23:39

oprocz tego, co powyzej mozna jeszcze na kazdy track zastosowac inna korekcje i kompresje - moze to cos da.

ale zasadniczo najlepiej nagrac to samo dwa razy.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sixtus

Post autor: Sixtus » niedziela 21 lis 2004, 01:02

...oprocz tego, co powyzej mozna jeszcze na kazdy track zastosowac inna korekcje i kompresje - moze to cos da.

ale zasadniczo najlepiej nagrac to samo dwa razy.

pozdrawiam...

Wtyczka, ktora robi to doskonale, to Yamaha Vocal Rack.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 21 lis 2004, 10:58

Proponuje przeczytac tego posta, jest tam wiele informacji na temat wojego problemu. Mimo ze tyczy sie gitary akustycznej ma on rowniez sens w przypadku wokalu jak i innych zrodel.

LINK

Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 21 lis 2004, 16:17

nie powinno kopiowac sie tracków wokalu a tym bardziej minimalnie ich przesuwać względem siebie bo wychodza problemy z fazą i ogólnie brzmi to obrzydliwie - najlepiej nagraj jeszcze raz dwie identyczne sciezki i rozstaw je w panoramie - brzmi niebo lepiej i jak najbardziej naturalnie....

ODPOWIEDZ