MPC 4000 - jak rozłożyć sampla?
Znalazłem fajna próbke i chciałbym tego jednego sampla rozłożyc na cała klawiature,poprostu zebym mógł tym dzwiekiem grac
jak to sie robi w tej maszynce? prosze bardzo o pomoc.dziekuje.

Re: MPC 4000 - jak rozłożyć sampla?
...Znalazłem fajna próbke i chciałbym tego jednego sampla rozłożyc na cała klawiature,poprostu zebym mógł tym dzwiekiem grac
jak to sie robi w tej maszynce?
Myślę, że to prosta sprawa.
Jeżeli masz załadowanego sampla w pamięci instrumentu to utwórz nowy program, i przejdź do zakładki gdzie edytuje się strefy (zone).
[PROGRAM] key → [F2] key (KG MIX) → [F6] key(ZONE)
A tak po za tym to poczytaj dobrze instrukcję. To dosyć zaawansowany sprzęt i jeżeli już na tym etapie masz problemy z jego użytkowaniem to co będzie dalej.
Źródło:Reference manual for MPC4000 V1.nn

Myślę, że to prosta sprawa.
Jeżeli masz załadowanego sampla w pamięci instrumentu to utwórz nowy program, i przejdź do zakładki gdzie edytuje się strefy (zone).
[PROGRAM] key → [F2] key (KG MIX) → [F6] key(ZONE)
A tak po za tym to poczytaj dobrze instrukcję. To dosyć zaawansowany sprzęt i jeżeli już na tym etapie masz problemy z jego użytkowaniem to co będzie dalej.
Źródło:Reference manual for MPC4000 V1.nn
zależy jak chcesz rozłozyć
jesli chcesz by na kazdym padzie była inna toacją to utwórz program "keygroup" i wrzuc do niego sampla - rozbije ci na tonacje
Jeśli chcesz by na każdym padzie grał inny jego fragment to nalezy pobawić sie w regiony w edycji sampla i dalej jak kolega wyzej napisał
jesli chcesz by na kazdym padzie była inna toacją to utwórz program "keygroup" i wrzuc do niego sampla - rozbije ci na tonacje
Jeśli chcesz by na każdym padzie grał inny jego fragment to nalezy pobawić sie w regiony w edycji sampla i dalej jak kolega wyzej napisał
dzieki.wiedziałem ze to cos banalnego ale czasem zacmienie nieomija
dzieki wielkie

Panowie sorko ze sie tu tak wbijam ale moze wy mi pomozecie
bo do teraz nierozwiazałem tego problemu. CHOCIAŻ zerknijcie
http://www.eis.com.pl
Bede baaaaaaaaaardzo wdzieczny za pomoc!

http://www.eis.com.pl
Bede baaaaaaaaaardzo wdzieczny za pomoc!
...Panowie sorko ze sie tu tak wbijam ale moze wy mi pomozecie
bo do teraz nierozwiazałem tego problemu. CHOCIAŻ zerknijcie
Bede baaaaaaaaaardzo wdzieczny za pomoc!...
Błąd wydaje się być zbyt fundamentalny aby nie był dostrzeżony w kolejnych wydaniach OS-a, więc czy to nie kwestia którejś opcji wyłączającej ścieżkę albo sekwencję w tryb mute/off.
Możliwe, że wraz ze zmianą systemu operacyjnego doszły nowe dodatkowe opcje. Ich domyślnie ustawienia powodują, że tak się dzieje podczas odczytywania tego songu wykonanego pod starym OS-em.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ten problem w tak przykładowo zbudowanym songu odtwarzane jest tylko intro ?
START BAR------STEP-------SEQUENCE-----BARS------REPEATS
------1--------------1-----------INTRO-----------8-------------1
------9--------------2----------ZWROTKA--------8-------------1
------17-------------3----------REFREN----------8-------------1
Jeżeli tak to być może jest problem z odczytem ilości powórzeń danej sekwencji. Po zmianie OS-a ten parameter jest niepoprawnie odczytywany albo cos innego. To tylko moje domysły.
A czy próbowałeś "prze-edytować" song na nowo być może wtedy wszelkie ustawienia zostaną poprawnie nadpisane.
Czy tak się dzieje również z songiem utworzonym od nowa?
Niestety musisz czekać aż odezwie się w tej sprawie użytkownik tego urządzenia albo ewentualnie wysłać taki plik do supportu Akai.
PS. Nie jestem użytkownikiem tego instrumentu.

Bede baaaaaaaaaardzo wdzieczny za pomoc!...
Błąd wydaje się być zbyt fundamentalny aby nie był dostrzeżony w kolejnych wydaniach OS-a, więc czy to nie kwestia którejś opcji wyłączającej ścieżkę albo sekwencję w tryb mute/off.
Możliwe, że wraz ze zmianą systemu operacyjnego doszły nowe dodatkowe opcje. Ich domyślnie ustawienia powodują, że tak się dzieje podczas odczytywania tego songu wykonanego pod starym OS-em.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ten problem w tak przykładowo zbudowanym songu odtwarzane jest tylko intro ?
START BAR------STEP-------SEQUENCE-----BARS------REPEATS
------1--------------1-----------INTRO-----------8-------------1
------9--------------2----------ZWROTKA--------8-------------1
------17-------------3----------REFREN----------8-------------1
Jeżeli tak to być może jest problem z odczytem ilości powórzeń danej sekwencji. Po zmianie OS-a ten parameter jest niepoprawnie odczytywany albo cos innego. To tylko moje domysły.
A czy próbowałeś "prze-edytować" song na nowo być może wtedy wszelkie ustawienia zostaną poprawnie nadpisane.
Czy tak się dzieje również z songiem utworzonym od nowa?
Niestety musisz czekać aż odezwie się w tej sprawie użytkownik tego urządzenia albo ewentualnie wysłać taki plik do supportu Akai.
PS. Nie jestem użytkownikiem tego instrumentu.
dobrze zrozumiałes mój problem.Nieprobowałem wtedy nagrywac nowo utworzonych songów tylko te zrobione na starej wersji i moze zeczywiscie tu pies pogrzebany.........jutro zainstaluje najnowsza wersje OS i zdam relacje.Dziekuje

trzeba tam ustawic jedną opcje - jak będę jutro w studiu to sprawdzę i ci napiszę bo w tej chwili nie mam dostepu - ale faktycznie to zostało zmienione w kolejnych wydaniach i miałem z tym problem na początku..
...trzeba tam ustawic jedną opcje - jak będę jutro w studiu to sprawdzę i ci napiszę bo w tej chwili nie mam dostepu - ale faktycznie to zostało zmienione w kolejnych wydaniach i miałem z tym problem na początku.....
SUPER! panowie nalezy wam sie wielka flacha!!!!
SUPER! panowie nalezy wam sie wielka flacha!!!!
Zbynia wiesz juz?pozdrawiam