Kilka pytań o sprzęt

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
ars
Kilka pytań o sprzęt

Post autor: ars » sobota 30 paź 2004, 17:28

Witam serdecznie forumowiczów.

Od 3 lat zajmuje się produkcja muzyczną, muzyka szufladkowana jako hip-hop, całość opiera się na samplach, teraz się zastanawiam nad modernizacją sprzętu.

Dotychczas pracowałem na PC+ SBlive + FruityStudio.

Ale ostatnio dostrzegam że mnie to ogranicza coraz bardziej.

Chciałbym zmienić karte dzwiękową na jakąś lepszą, oraz rozważam możliwośc kupienia padów MPD-16 (zawsze marzyłem o AKAI MPC2000)

Za jakiś czas bym jeszcze zakupil prosta klawiature MIDI, i już na jakiś czas by mnie zadowalało.

I nasuwają mi sie pytania by cieżko zarobionych pieniędzy nie wyrzucić w błoto.

Karta dzwiękowa, slysze pochlebne opinie o Audigy2, lecz zdaje sobie sprawę że ta karta została zaprojektowana z myślą o multimediach w domu, gry, filmy itd.

Kiedyś czytałem sporo pochlebnych opini o kartach maya, ceny z nizszej półki są zbliżone do tych przeładowanych w bajery audigi2.

I nie wiem co wybrać jednak, wokali na karcie nie będe zgrywać, karta bardziej jako sampler ma slużyć,

Następna kwestia to pady MPD-16, nigdy na żywo nie bawiłem się Akai MPC żadnym, więć nie wiem w ogóle jak śie to sprawuje w praktyce, ponad 1100pln piechotą nie chodzi, ale jeśli to fajna sprawa z padami to chciałbym to posiadać, klikanie w sekwencerze myszka już mnie drażni, nie jest to zabardzo naturalne, żadko się zrobi to co ma sie w głowie.

I na koniec czy ktoś z tymi padami na FLstudio pracował, jeśli tak to na jak to się w ogóle odbywa.

johnnyenglish

Re: Kilka pytań o sprzęt

Post autor: johnnyenglish » sobota 30 paź 2004, 17:34

jako producent podobnej muzyki powiem Ci ze same pady Ci sie nie przydadza , jest to bledna inwestycja , lepiej kup klawiature sterujaca , a jesli chcesz pady to lepiej zamiast prostej klawiatury sterujacej kup prosty sampler , ja uzywam karty dzwiekowej audigy zx platiunum z zewnetrznym panelem i jestem bardzo zadowolony , jesli bedziesz wybieral karte dzwiekowa to warto zwrocic uwage na to czy posiada wejscie / wyjscie midi

pozdrawiam

Awatar użytkownika
ars

Post autor: ars » sobota 30 paź 2004, 18:11

...jako producent podobnej muzyki powiem Ci ze same pady Ci sie nie przydadza , jest to bledna inwestycja , lepiej kup klawiature sterujaca , a jesli chcesz pady to lepiej zamiast prostej klawiatury sterujacej kup prosty sampler , ja uzywam karty dzwiekowej audigy zx platiunum z zewnetrznym panelem i jestem bardzo zadowolony , jesli bedziesz wybieral karte dzwiekowa to warto zwrocic uwage na to czy posiada wejscie / wyjscie midi

pozdrawiam...

hmmm, zawsze wydawało mi się że pady są ok, tylko nigdy na tym pracowałem, a nie stać mnie żeby kupić i zobaczyć czy się opłaca

Co do karty, na karte jestem w stanie wydać koło 800pln.

I właśnie nie wiem dalej czy audigy2 czy inna karta, a zaś widze że te "tańsze" maye to też bardziej skierowane na rynek domowych multimedi jak audigy.

Inne karty są już nie na moją kieszeń.

I dalej jestem w kropce.

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » sobota 30 paź 2004, 18:12

jeśli idzie o karty, to rozważ to: http://www.digit-life.com/articles/maudioaudiophile/

kosztuje teraz 500 zet z hakiem, a gra lepiej niz maya czy ałdigi
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
ars

Post autor: ars » sobota 30 paź 2004, 19:18

...jeśli idzie o karty, to rozważ to: http://www.digit-life.com/articles/maudioaudiophile/

kosztuje teraz 500 zet z hakiem, a gra lepiej niz maya czy ałdigi...

hmm, to naprawdę może być ok

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » sobota 30 paź 2004, 23:36

kasę na pady przeznacz na kartę, a beaty wklepuj przez klawiaturę sterującą- mi to jakoś szczerze mówiąc zbytnio nie przeszkadza, że pod 'c' mam stopę- jest ok

poet-1

Post autor: poet-1 » niedziela 31 paź 2004, 00:20

te pady akai, to ciekawa zabawka,raz ze mozesz grać na Battery,F.L., dwa-kupujesz klasyczny sampler Akai s-950,s-900 (miedzy innymi na tym powstawał hiphop kilkanascie lat temu,dziś sampler za śmieszne pieniądze) łączysz to i masz MPC :) tym bardziej ze seria MPC powstała na bazie s-900/950.
diggin' in the crates

Awatar użytkownika
bck

Post autor: bck » niedziela 21 lis 2004, 01:38

A tak przy okazji można wiedziec jaką mialeś konfigurację Peceta? Płyta głowna, procek itd...

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » niedziela 21 lis 2004, 07:57

Jesli chodzi o karty, to poszukaj E-MU 0404, E-MU 1212m albo Mia MIDI

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 21 lis 2004, 16:26

co do kart to zobacz jest kilka niezlych(emu 0404,1212m,audigy2,esi julia)

pady sa bardzo fajna rzecza i spokojnie mozna na nich tworzyc - napewno nie sa pomylka - jesli ktos nie gral nigdy na klawiszach albo nie ma do tego smykalki to po co ma sie meczyc??

na padach zagra duzo latwiej - moze nie tak skomplikowanie jak na klawiszach ale zagra...

jest tylko bardzo duzy minus z padami - maja krotki kabel usb(jakies 75 cm) - niestety zmiana na dluzszy(kilka rodzai) objawila sie tym ze nie chcialy kompletnie dzialac( na kilku kompach sie wykryly na reszcie nawet to nie)

co do cen to gadaj o upustach i zawsze cos mozna wyrwac nawet ta 100 taniej....

ODPOWIEDZ