Sprzęt do samplowania winyli

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Szefski
Sprzęt do samplowania winyli

Post autor: Szefski » poniedziałek 11 paź 2004, 17:56

Witam.

Chciałem sobie zmontować sprzęt do zrzucania sampli z vinyli i chciałbym jak to zazwyczaj każdy by chiał -najlepiej jak można i najtaniej jak można.

I tu moje pytanie do kogoś kto się czymś takim zajmuje - jaki adapter kupić - zaznaczam że to ma być adapter który po prostu ma względnie dobrą jakość dźwięku, a nie taki na którym ktoś się będzie bawił w scrache itp.

I teraz nie wiem czy jest do takich zastosowań jakiś dedykowany preamp czy po prostu dobrej jakości wzmacniacz - czy też przy zakupie dobrej karty dźwiękowej mógłbym ten gramofon podpiąć bezpośrednio do karty dźwiękowej.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdro
"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

Awatar użytkownika
Jajo

Re: Sprzęt do samplowania winyli

Post autor: Jajo » poniedziałek 11 paź 2004, 19:09

...Witam.

Chciałem sobie zmontować sprzęt do zrzucania sampli z vinyli i chciałbym jak to zazwyczaj każdy by chiał -najlepiej jak można i najtaniej jak można.

I tu moje pytanie do kogoś kto się czymś takim zajmuje - jaki adapter kupić - zaznaczam że to ma być adapter który po prostu ma względnie dobrą jakość dźwięku, a nie taki na którym ktoś się będzie bawił w scrache itp.

I teraz nie wiem czy jest do takich zastosowań jakiś dedykowany preamp czy po prostu dobrej jakości wzmacniacz - czy też przy zakupie dobrej karty dźwiękowej mógłbym ten gramofon podpiąć bezpośrednio do karty dźwiękowej.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdro...

hmm.... jakość zsamplowanego materiału zależy od igły w jaką doposażysz swój gramofon - tu bym postawił na igły ortofona i wcale nie drogi adapter jak Technics SL- 1200 , wystarczy jakiś w granicach 350 zł z napędem bezpośrednim.Co do przedwzmacniacza to najlepszym rozwiązaniem jest chyba soundcraft compact 4 ( właśnie kupiłem :)

A przy okazji jeśli jest dystrybutor jakiejś marki na nasz piękny "zielony" :) kraj to powinien zadbać ,żeby np.karta dżwiękowa nie była sprowadzana w 2,5 tygodnia

Gdybym wiedział ,że dystrybucja tak funkcjonuje w bez opierdalania

-- AudioFactory -- to bym kołował z innej firmy .Nawet bym miał 200 zł taniej ,tyle ,że w 21 dni.A teraz i tak łącznie będe czekał ok. 16 dni -

jeszcze gdyby mnie powiadomili od razu ,to nie w dzień upływu terminu

dowiaduje się ,że jeszcze łaskawie poczekam ok.10 dni bo w magazynach nie ma - co mnie to obchodzi ( i to jest dystrybutor ) .Już nie mówie o kosztach przesyłki które są śmieszne ,bo mam kumpla który pracuje w "szybkiej paczce" więc żródło informacji mam 100% - owe.

Pozdro
[addsig]
Bez talentu nie ma rapu

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » poniedziałek 11 paź 2004, 21:20

......Witam.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdro...

hmm.... jakość zsamplowanego materiału zależy od igły w jaką doposażysz swój gramofon - tu bym postawił na igły ortofona i wcale nie drogi adapter jak Technics SL- 1200 , wystarczy jakiś w granicach 350 zł z napędem bezpośrednim.Co do przedwzmacniacza to najlepszym rozwiązaniem jest chyba soundcraft compact 4 ( właśnie kupiłem :)

A przy okazji jeśli jest dystrybutor jakiejś marki na nasz piękny "zielony" :) kraj to powinien zadbać ,żeby np.karta dżwiękowa nie była sprowadzana w 2,5 tygodnia

Gdybym wiedział ,że dystrybucja tak funkcjonuje w bez opierdalania

-- AudioFactory -- to bym kołował z innej firmy .Nawet bym miał 200 zł taniej ,tyle ,że w 21 dni.A teraz i tak łącznie będe czekał ok. 16 dni -

jeszcze gdyby mnie powiadomili od razu ,to nie w dzień upływu terminu

dowiaduje się ,że jeszcze łaskawie poczekam ok.10 dni bo w magazynach nie ma - co mnie to obchodzi ( i to jest dystrybutor ) .Już nie mówie o kosztach przesyłki które są śmieszne ,bo mam kumpla który pracuje w "szybkiej paczce" więc żródło informacji mam 100% - owe.

Pozdro

...

napisz jeszcze co dziś na śniadanie miałeś.

Awatar użytkownika
Jajo

Post autor: Jajo » wtorek 12 paź 2004, 17:01

napisz jeszcze co dziś na śniadanie miałeś....

w sumie ok ,nigdy nie nie jem śniadania bo zwyczajnie nie mam czasu:)

Bez talentu nie ma rapu
[Post edytowany przez Admina w dniu 13/10/2004]
Bez talentu nie ma rapu

Awatar użytkownika
Jajo

Post autor: Jajo » wtorek 12 paź 2004, 17:37

napisz jeszcze co dziś na śniadanie miałeś....

w sumie ok ,nigdy nie nie jem śniadania bo zwyczajnie nie mam czasu:)

...

miało być jedno "nie"
[addsig]
Bez talentu nie ma rapu

Antheck

Post autor: Antheck » wtorek 12 paź 2004, 17:47

...Witam.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdro...

witaj,

ja zajmuję się troszkę rekonstrukcją starych nagrań i do analogów używam gramofonu Technicsa SL-D21 podpiętego do wzmacniacza, który napędza mi moje Tannoy'ki. Dzięki dość bogatym możliwościom konfiguracji i routowania sygnału ze wzmacniacza wysyłam go na jedno z wejść mojej karty wdziękowej.

Jakość jest oki, a koszt tyle co wyprawa po gramofon i sam gramofon. Żaden wypas, ale daje radę.

Pozdrawiam
[addsig]
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."

Szefski

Post autor: Szefski » wtorek 12 paź 2004, 18:32

Serdeczne dzięki za wasze rady - jeszcze się chciałem zapytać, czy jak na przykład mam starszy typ gramofonu i chciałbym w nim wymienić głowicę z igłą na jakąś nowszą - na przykład proponowany ortofon - to czy nie bedzie problemów z "kompatybilnością" - czy się na przestrzeni lat nie zmieniło coś że nowe może nie pasować do starszego?
"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

Awatar użytkownika
Jajo

Post autor: Jajo » wtorek 12 paź 2004, 18:56

...Serdeczne dzięki za wasze rady - jeszcze się chciałem zapytać, czy jak na przykład mam starszy typ gramofonu i chciałbym w nim wymienić głowicę z igłą na jakąś nowszą - na przykład proponowany ortofon - to czy nie bedzie problemów z "kompatybilnością" - czy się na przestrzeni lat nie zmieniło coś że nowe może nie pasować do starszego?...

i tu bym wolał żeby ktoś z większym doświadczeniem się wypowiedział.

Kumpel właśnie zamontował igłe ortofona do taniego adapteru i wzmocnił sygnał przez soundcraft compact 4 ( był w szoku po rejestracji ) powiedział ,że to mu w zupełności wystarczy.Ale jak jest z kompatybilnością to nie chce mieszać.

Pozdro
[addsig]
Bez talentu nie ma rapu

Fant

Post autor: Fant » wtorek 12 paź 2004, 21:22

...Serdeczne dzięki za wasze rady - jeszcze się chciałem zapytać, czy jak na przykład mam starszy typ gramofonu i chciałbym w nim wymienić głowicę z igłą na jakąś nowszą - na przykład proponowany ortofon - to czy nie bedzie problemów z "kompatybilnością" - czy się na przestrzeni lat nie zmieniło coś że nowe może nie pasować do starszego?...

Na temat igieł "wszystkiego" dowiesz sie z tego topic'a.

Ważne jest żeby "glówka" Twojego gramofonu miała standardowy sposób mocowania (na dwie śrubeczki ).Niektóre gramofony mają/miały (?) wkładke zamocowana na stałe,wymieniało się samą igłe (konkretny model)

Mam nadzieje ze bardziej Ci nie namieszałem.

Pozdrawiam i powodzenia.
from one source all things depend....

ODPOWIEDZ