Monitory a pre-amp słuchawkowy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Azzam
Monitory a pre-amp słuchawkowy

Post autor: Azzam » piątek 08 paź 2004, 02:56

cześć.

chciałbym zaczerpnąć Waszej opinii :)

mam monitory nEar 05, słuchawki Sennheisera HD600 i właśnie nabyłem pre-ampik słuchawkowy Presonus HP4. nEar 05 to odsłuchy aktywne i nie ukrywam, że potwornie kłopotliwym zajęciem jest ciągłe sięganie do gałek na tylnej ściance by regulowac głośność. Nie sa podłączone do żadnego miksera - dotychczas były wpięte bezpośrednio w wyjście karty dźwiękowej. Po nabyciu wyżej wspomnianego presonuska zauważyłem ,że ma on możliwość "przepuszczania" sygnału między dźwiękówką a monitorami aktywnymi, dzięki czemu miałbym bardzo "uwygodnione" regulowanie głosności odsłuchu. Problem w tym, że nie wiem za bardzo czy to ma sens - w praktyce na pewno się przyda, tylko czy nie wpłynie na jakość? Czy taki preampik wpięty w tor nie pogorszy, nie zniekształci brzmienia? Bo wtedy na co mi monitory, które będą oszukiwać?

Załatwił bym to bez tego posta robiąc "próbe porównawczą", ale to wiąże się z wydaniem pieniędzy na nowe kable [albo chociaż na nowe wtyki] - w tej chwili mam połączone odsłuchy z kartą 2xmono duży jacek -> 1xstereo duży jacek. Żeby podłączyć odsłuchy przez tego Preosnuska musiałbym mieć 2 standardowe kable 1:1 na dużych jackach a teraz takowych nie posiadam :)) Ma to wszystko sens? Czy lepeij sobie odpuścić?
z tych, których "prawdziwi" muzycy nie lubią...

Awatar użytkownika
msieczko

Re: Monitory a pre-amp słuchawkowy

Post autor: msieczko » piątek 08 paź 2004, 07:51

a dlaczego nie regulujesz głośności monitorów softwarowo - za pomocą miksera w driverze karty ??

rozkręć presonusa i zobacz jak rozwiązana jest ta regulacja - jeżeli to zwykły potencjomentr to nie ma czego (wielkiego spadku jakości) się bać, jeżeli jest tam układ wzmacniający ... no to bym się trzymał z dala.
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
Azzam

Post autor: Azzam » piątek 08 paź 2004, 13:09

rozkręcać presonusa raczej nie mogę - jest nowiutki, na gwarancji.

domyslam się jednak, że układ wzmacniający jest tylko dla kanałów słuchawkowych. Inaczej nosił by nazwę "końcówka mocy z 4-ma wyjściami słuchawkowymi" na mój rozum. Dzięki za rady.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 08 paź 2004, 20:49

"pre-amp słuchawkowy" ? Nie ma czegoś takiego.

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » piątek 08 paź 2004, 21:11

...rozkręcać presonusa raczej nie mogę - jest nowiutki, na gwarancji.

Właśnie teraz jest czas i sposobność żeby sprawdzić osiągi "pudełka"....

domyslam się jednak, że układ wzmacniający jest tylko dla kanałów słuchawkowych. Inaczej nosił by nazwę "końcówka mocy z 4-ma wyjściami słuchawkowymi" na mój rozum

I tak właśnie jest: 4-kanałowy wzmacniacz słuchawkowy, a co do monitorów, to sygnał jest tylko "przepuszczany" bez wzmocnienia specjalnie do tylnego wyjścia na monitory aktywne.

Presonus jest spoko - sam używam, karmię nim monitory aktywne, odsłuch dodatkowy, słuchawki dla mnie i 2 pary słuchawek do "vokal-budy" Jest Git.

Pozdroowienia
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 08 paź 2004, 21:56

..."pre-amp słuchawkowy" ? Nie ma czegoś takiego. ...

No pewnie, bo przecież w tym wypadku to zwykły WZMACNIACZ, a nie przedwzmacniacz. Idąc dalej, wszelkie teorie o "bezbolesnym" zastosowaniu jako tłumnik w łańcuchu karta -> monitory to czysta iluzja.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 08 paź 2004, 22:31

......"pre-amp słuchawkowy" ? Nie ma czegoś takiego. ...

No pewnie, bo przecież w tym wypadku to zwykły WZMACNIACZ, a nie przedwzmacniacz. Idąc dalej, wszelkie teorie o "bezbolesnym" zastosowaniu jako tłumnik w łańcuchu karta -> monitory to czysta iluzja....

A to niby czemu?
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 08 paź 2004, 22:45

Kilka firma robi juz urzadzenia ktore łacza tak bardzo ostatnio potzrebne funkcje , m.innymi .. Behringer PROSZE BARDZO !!!

Awatar użytkownika
Azzam

Post autor: Azzam » wtorek 12 paź 2004, 12:23

......"pre-amp słuchawkowy" ? Nie ma czegoś takiego. ...

No pewnie, bo przecież w tym wypadku to zwykły WZMACNIACZ, a nie przedwzmacniacz. Idąc dalej, wszelkie teorie o "bezbolesnym" zastosowaniu jako tłumnik w łańcuchu karta -> monitory to czysta iluzja....

1. Nie będę się wykłucał. Przeczytałem gdzieś wyraźnie "headphone PRE-amp".

2. Co do teorii o "bezbolesnym" zastosowaniu jako tłumikj -> DLACZEGO ILUZJA? (nie zapominajmy, że to ma działać na nEarach 05 od ESI, a nie jakichś Genelecach czy Adamach...chyba wspomniałem o tym? czy nie?)

dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

ODPOWIEDZ