Jak ustawić monitory?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:
Re: Jak ustawić monitory?

Post autor: TikTak » środa 06 paź 2004, 13:07

...

Rówine dobrze spisują się podkładki pod myszkę. koszt śmieszny....

BARDZO DOBRZE ......... mozna nawet dac po dwie dwie , koszt .... jak kolega napisał... :)...

no tutaj orzekalbym na rzecz kolcow, ktore na allegro tez sa stosunkowo tanie a podstawke zrobic samemu. co powiedza eksperci?

slyszalem tez o pionach murarskich - to takie wahadelka, ktore wstawiasz pod podstawke i tez masz izolacje.

dla jasnosci - wczoraj bylem w sklepie TOP HI-FI i komplet [4] samoprzylepnych zlotych kolcow o wys. ok 4cm kosztuje 220zl. :( pzdr
zegartiktaka.pl ||
human beatboxer || Powerbook12", Saffire, Cubase 6, MXL2003, Shure beta58, M-Audio Tampa, Yamaha MSP-5 || Warszawa

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 06 paź 2004, 17:39

a ja uważam, że stawianie głośników na "kolcach" (czyli de facto stożkach wytoczonych z metalu) to nonsens. Kolce maja wprawdzie cały nacisk przeniesiony na jeden punkt styku z podłożem, ale za to znikomą powierzchnię tego styku, zatem zgodnie z prawami fizyki siła tarcia jest taka sama, o ile kolców nie wbije się porządnie w blat. Dodajmy do tego chwiejność takiego "zamocowania" i już od razu widać, że kolce raczej pogarszają niż poprawiają sytuację. Cóż, to nic innego jak kolejny audiofilski bzdet, podobnie jak olej wężowy, zielone pisaki poprawiające brzmienie płyt czy kierunkowe kabelki.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 07 paź 2004, 09:27

...a ja uważam, że stawianie głośników na "kolcach" (czyli de facto stożkach wytoczonych z metalu) to nonsens.

============

Witam

A ja uważam, że to nie nonsens

o ile kolców nie wbije się porządnie w blat.

============

ale się wbije. Tzn. same się wbiją o ile obudowa jest porządna i ma swoją wagę

Dodajmy do tego chwiejność takiego "zamocowania" i już od razu widać, że kolce raczej pogarszają niż poprawiają sytuację.

============

eee tam, może jestem mało doświadczony, ale z obudów które się chwiały częściej widzę te co kolców nie mają. Te z kolcami siedzątak, że "koniami ich nie ruszysz"

Cóż, to nic innego jak kolejny audiofilski bzdet,

============

Cóż, Kolega ma takie zdanie. Ja zachowam zdanie odrębne. Nie wiem jak w warunkach profi-sudyjnych, ale w homerecordingu efekt zastsowania izolacji kolcami jest nie tylko słyszalny bez jakiegokolwiek wysiłku, ale również odczuwalny łokciami, o ile wspieramy się nimi w podtrzymywaniu nasłuchującej głowy

podobnie jak olej wężowy, zielone pisaki poprawiające brzmienie płyt czy kierunkowe kabelki....

============

tu się zgodzę

pozdrowienia
[addsig]
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:

Post autor: TikTak » czwartek 07 paź 2004, 15:47

...a ja uważam, że stawianie głośników na "kolcach" (czyli de facto stożkach wytoczonych z metalu) to nonsens.

co w takim razie kolega by proponowal? mam stosunkowo niski stol i do 'wysokosci ucha' brakuje mi 28cm. tak wiec, nie moze to byc np cegla, chyba, ze cala budowla:) propozycje? [monitory msp-5, BR z przodu]

pozdrawiam
[addsig]
zegartiktaka.pl ||
human beatboxer || Powerbook12", Saffire, Cubase 6, MXL2003, Shure beta58, M-Audio Tampa, Yamaha MSP-5 || Warszawa

Awatar użytkownika
go

Post autor: go » czwartek 07 paź 2004, 21:18

......a ja uważam, że stawianie głośników na "kolcach" (czyli de facto stożkach wytoczonych z metalu) to nonsens.

co w takim razie kolega by proponowal? mam stosunkowo niski stol i do 'wysokosci ucha' brakuje mi 28cm. tak wiec, nie moze to byc np cegla, chyba, ze cala budowla:) propozycje? [monitory msp-5, BR z przodu]

pozdrawiam

...

A jakby zawiesić monitory na linkach czy to było by dobre co sądzicie może ktoś próbował już ??

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » czwartek 07 paź 2004, 21:41

pozdrawiam

...

Ponawiam propozycję stolarską- wygląda efektownie, odpowiednio zbudowane jest bardzo stabilne i mocne, praktyczne, 28 cm spokojnie na się osiągnąć... a msp 5 to nie są żadne wielkie kolumny, więc i niepotrzebna murarska podstawa ;) to byłoby przegięcie...

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 07 paź 2004, 21:58

A jakby zawiesić monitory na linkach czy to było by dobre co sądzicie może ktoś próbował już ?...

Beznadziejny pomysł. Głośniki muszą być NIERUCHOME, a nie dyndać na jakimś sznurku przy każdym silniejszym dźwięku. Podstawka lub mebel, na którym stoi głośnik powinien być możliwie masywny, a najlepiej jeśli głośnik

jest do niego sztywno przymocowany. Jedne z najlepszych standów jakie widziałem miały wielkie imadła, którymi unieruchamiało się monitory.

W przypadku biurka, jeśli naprawdę komuś zależy, zasugerować można ciężkie prostopadłościany (np. drewniane skrzynki wypełnione śrutem ołowianym) plus miękkie podkładki (np. z gumy, lub warstwa blue-tac), które zwiększają tarcie. W skrajnym przypadku można zamówić u kamieniarza takie kostki np. z granitu. Tylko nie wiem czy warto (biorąc pod uwagę wartość monitorów)

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » czwartek 07 paź 2004, 22:36

…ale kombinujecie. Myśle, że MB już wiele wam wytłumaczył. Łańcuchy, sznurki, kolce …ej

brakuje mi 28cm. tak wiec, nie moze to byc np cegla, chyba, ze cala budowla propozycje? [monitory msp-5, BR z przodu.

+++++

Tik tak nie posiadasz wyobraźni – monitory to nie Harry Porter, który ma się unosić w powietrzu.

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » czwartek 07 paź 2004, 22:50

...wystarczy zastosowac chlopską, śmiesznie dzieciną robotę, a sprawa będzie rozwiazana. Po co zastanawiac się nad takimi bzdetami. Nie lepiej ten czas poświęcić muzyce.

Awatar użytkownika
go

Post autor: go » piątek 08 paź 2004, 20:05

......wystarczy zastosowac chlopską, śmiesznie dzieciną robotę, a sprawa będzie rozwiazana. Po co zastanawiac się nad takimi bzdetami. Nie lepiej ten czas poświęcić muzyce....

Ja ponawiam pytanie

A jakby zawiesić monitory na linkach czy to było by dobre co sądzicie może ktoś próbował już ?

ODPOWIEDZ