Rocktron Intellifex czy nowy Xpression?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
odys_P
Rocktron Intellifex czy nowy Xpression?

Post autor: odys_P » środa 29 wrz 2004, 17:23

Zastanawiam sie nad zakupem Roacktrona, ale nie wiem, który wybrać: używany Intellifex, czy nówkę Xpression...

hm... dziwna sprawa, bo nowy Xpression jest o wiele tańszy, niźli niegdysiejsze konstrukcje Rocktrona.. hm... czy z tym również pogorszenie brzmienia... chyba nie, co ?

Wogóle ciekawią mnie efekty modulacyjne w tym Xpression, bo są reklamowane jako stare Stompboxy. Czy to prawda ?

Mam dylemat i nie wiem co wybrać. Intelifex czy Xpression.
gitarzysta zespołu Parking www.parking.art.pl domowy realizator dźwięku

Awatar użytkownika
odys_P

Re: Rocktron Intellifex czy nowy Xpression?

Post autor: odys_P » czwartek 30 wrz 2004, 09:18

Gitarzyści, no odezwijcie się... Naprawdę nikt nie miał tego efektu ?

Stawiam wirtualną skrzynkę !!

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » czwartek 30 wrz 2004, 16:59

...Zastanawiam sie nad zakupem Roacktrona, ale nie wiem, który wybrać: używany Intellifex, czy nówkę Xpression...

hm... dziwna sprawa, bo nowy Xpression jest o wiele tańszy, niźli niegdysiejsze konstrukcje Rocktrona.. hm... czy z tym również pogorszenie brzmienia... chyba nie, co ?

Wogóle ciekawią mnie efekty modulacyjne w tym Xpression, bo są reklamowane jako stare Stompboxy. Czy to prawda ?

Mam dylemat i nie wiem co wybrać. Intelifex czy Xpression. ...

Jakby Ci tu powiedzieć... Intellifex to bardzo leciwy efekt. Moim zdaniem dziś to trochę mało. Tam są echa, pogłosy i chorusy. Plus niezla bramka. No i właściwie na tym koniec. Na małym wyświetlaczu niewygodnie się pracuje, obsługa nie jest najwygodniejsza. Niepodważalną zaletą są znakomite chorusy i bardzo przyzwoity pogłos. Xpression to dużo nowszy i bogatszy brzmieniowo efekt. Cała elektronika tanieje stąd jego cena jest o wiele atrakcyjnieszja od Intellifexa. To nieco przypomina sytuację z G-Force i G-Major (TC). G-Force pojawił sięsporo wcześniej . Późniejszy G-Major został oparty na tym samym procesorze, tych samych algorytmach. Ujęto mu sporo oprogramowania - np. rekonfiguracji efektów, kilku z nich brak - w tym najdroższego - Harmonizera. Ale jakość pogłosów, delay'a jest tak sama i nie do odróżnienia - czasem autosugestia podpowiada, że G-Force brzmie lepiej Ale zapewniam, że to sugestia. OCzywiście - jeśli porównamy te same efekty. Xpression ma bardzo ciekawe efekty modulacyjne, korektor, symulacje kolumn głośnikowych - tego nie ma Intellifex. Niestety oba procesory - jako gitarowe nie posiadają tunera, nadal mają wyświetlacz rodem z wczesnym lat 80. i obsługę po zbóju W Xpression dosyć dziwnie działa bramka - i na pewno inaczej niż w Intellifexie. Gdybym miał wybierać między tymi dwoma procesorami - zdecydowanie wolałbym Xpression, jest bardziej kreatywny, świeższy brzmieniowo.

Jacek

Awatar użytkownika
odys_P

Post autor: odys_P » czwartek 30 wrz 2004, 22:20

Oooo... wielkie dzięki. Hmm... A czy ten Uni-Vibe, Phasing i tremolo w Xpression faktycznie vintagowo brzmi, czy to tylko taki reklamowy chwyt?

Roctron'y posiadają funkcje Hold przy delay'ach, czyli popularny sampler ?

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » czwartek 30 wrz 2004, 22:31

> A czy ten Uni-Vibe, Phasing i tremolo w Xpression faktycznie vintagowo brzmi, czy to tylko taki reklamowy chwyt?

Mnie się bardzo podobały - naprawdę cieplutko brzmią.

> Roctron'y posiadają funkcje Hold przy delay'ach, czyli popularny sampler ?

Intellifex na pewno nie, Xpression chyba też nie... Zerknij do podręczników.

No a gdzie ta skrzynka piwa?

Jacek

Awatar użytkownika
odys_P

Post autor: odys_P » czwartek 30 wrz 2004, 22:51

No przecież Admin nam je pewnie wypije, więc szybko...

3333333

3 3

3 3

3 3

3 3

3 3

3 3

3 3

3 3

3 * * 3

3 _!_ 3

3 3

3 3

3 3

3 Dobre 3

3 Duuże 3

3 PIWO 3

3 3

3333333333333333

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » czwartek 30 wrz 2004, 23:10

Jacek ma rację, z tych dwóch to lepiej kupić Xpression. Jednak lepszym wyborem będzie TC Elecktronic G-Major. Sam do niedawna miałem problem z wyborem gitarowego procesora efektów, więc trochę sprzętu przetestowałem, planowałem kupić Xpression, ale jednak G-Major bardziej przypadł mi do gustu, chyba jednak jest lepszy. Niestety dobre lata świetności Rocktrona chyba minęły bezpowrotnie i teraz TC Electronic jest pionierem.

PS. Czy ja też załapię się na piwko?
[addsig]
gadu-gadu 4021735

ODPOWIEDZ