Zmiana tempa w audio

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
R.B.
Zmiana tempa w audio

Post autor: R.B. » środa 15 wrz 2004, 14:07

Mam pytanie ?

Jak na przestrzeni 20 taktów można przyśpieszyć tempo w pliku audio tak żeby np.w takcie 1 było tempo100,a w takcie 20 tempo 200.Czy można cos takiego zrobić w programie cubase SX czy raczej w jakimś innym? Dzieki za pomoc i pozdrawiam wszystkich forumiczów
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

WG

Re: Zmiana tempa w audio

Post autor: WG » środa 15 wrz 2004, 14:58

Spróbuj Pitch Shift.

Przełącz na tryb Envelope a zmiany tempa zrób jako zmianę wysokości dźwięku oczywiście przy wyłączonych opcjach rozciągających.

A z innych programów to chyba Acid pozwala na dokładną zmianę ścieżki audio względem tempa.

R.B.

Post autor: R.B. » piątek 17 wrz 2004, 18:12

...Spróbuj Pitch Shift.

Przełącz na tryb Envelope a zmiany tempa zrób jako zmianę wysokości dźwięku oczywiście przy wyłączonych opcjach rozciągających.

A z innych programów to chyba Acid pozwala na dokładną zmianę ścieżki audio względem tempa....

Dzieki serdeczne...........Pozdrawiam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » piątek 17 wrz 2004, 19:06

......Spróbuj Pitch Shift.

A z innych programów to chyba Acid pozwala na dokładną zmianę ścieżki audio względem tempa....

Cubase SX 3.0 ma te funkcje znakomicie rozwiazana!

WG

Post autor: WG » piątek 17 wrz 2004, 21:35

Cubase SX 3.0 ma te funkcje znakomicie rozwiazana!...

Audio Warp no fakt fajna sprawa tylko szkoda, że tak późno to wszystko jest dodawane. Tak samo jak definiowalne panele urządzeń i instrumentów MIDI.

O ile się nie mylę to konkurencja chyba jest do przodu w tych sprawach (np. Logic Audio, Sonar).

Skoro już jesteśmy przy Cubase SX 3 to bardzo spodobała mi się opcja "Dummy Plugin" czyli zastępowanie zagubionych pluginów ciekawe na ile skuteczna bo jak wiadomo pluginy to kod składający się nie tylko z jednego pliku.

A ja ciągle czekam kiedy poradzą sobie z następującym problemem. Kiedy okno aranżacji w Cubase jest zmaksymalizowane (nazwijmy to w trybie pełny ekran) wtedy przejście do okna "Mixer" czy "VST Instruments" powoduje, że ten tryb pełnoekranowy jest wyłączany i okna te są przywracane do poprzedniej pozycji. Powoduje to dosyć irytujące przełączanie się i chowanie się okien. A dodam, że to jest możliwe bo wystarczy kliknąć w okienko "About Cubase". To tak jako ciekawostka :)

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » sobota 18 wrz 2004, 05:08

Bodajże najlepiej ma tę sztuczkę opracowaną edytor CoolEdit (od niedawna Adobe Audigy) - Effects>Time/Pitch>Pitch Bender. W tym przypadku zacznij od poziomej obwiedni (Flat), ustal zakres temp (Range) od wyjściowego (Base tempo) do końcowego, i ustaw kropki na krańcach obwiedni odpowiednio - z lewej na poziomie tempa wyjsciowego, z prawej końcowego. To da Ci rosnącą równię pochyłą. Oczywiście tu tonacja próbki będzie wzrastała proporcjonalnie. Jeśli chcesz zachować tonację próbki, to użyj wtyczki Stretch, wybierz zakładkę Gliding Stretch, ustaw Mode: Time Stretch (preserves pitch), górtny suwak Ratio 100, dolny procentowo ile Ci pasuje, np. 200 przyśpieszy tempo dwukrotnie. Eksperymentuj, rezultaty mogą byc różne w zalezności od materiału wyjściowego.

MD
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » sobota 18 wrz 2004, 10:06

...Cubase SX 3.0 ma te funkcje znakomicie rozwiazana!...

Audio Warp no fakt fajna sprawa ...

...wrocimy jeszcze raz do cubase`a!czy audio warp dziala tak samo jak beatmapper w acid pro?...
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » sobota 18 wrz 2004, 23:41

...wrocimy jeszcze raz do cubase`a!czy audio warp dziala tak samo jak beatmapper w acid pro?...

Doesn't matter - nie o to chodziło autorowi postu. On chce osiągnąć efekt liniowego przyśpieszenia tempa na danym odcinku audio, czyli typowy Pitch Bend, a tego Beatmapper nie zapewni inaczej jak tylko poprzez żmudne wstawianie znaczników zmiany tempa skokowo co kilka taktów i według skomplikowanej obliczeniowo strategii.

MD.

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
Azzam

Post autor: Azzam » niedziela 19 wrz 2004, 12:42

A ja ciągle czekam kiedy poradzą sobie z następującym problemem. Kiedy okno aranżacji w Cubase jest zmaksymalizowane (nazwijmy to w trybie pełny ekran) wtedy przejście do okna "Mixer" czy "VST Instruments" powoduje, że ten tryb pełnoekranowy jest wyłączany i okna te są przywracane do poprzedniej pozycji. Powoduje to dosyć irytujące przełączanie się i chowanie się okien. A dodam, że to jest możliwe bo wystarczy kliknąć w okienko "About Cubase". To tak jako ciekawostka :)

...

zdefiniuj sobie ustawienia okien i potem jedną kombinacją klawiszy przywracasz sobie taki layout jaki sobie życzysz. Ja zazwyczaj mam 2 ustawione - full screen dla okna głównego i pełny widok na mixer w 2 - rzedach. To naprawdę wystarcza :)) Nawet nie potrzeba do tego czytać manuala, wystarczy przejrzeć dobrze menu :)
z tych, których "prawdziwi" muzycy nie lubią...

WG

Post autor: WG » niedziela 19 wrz 2004, 19:40

zdefiniuj sobie ustawienia okien i potem jedną kombinacją klawiszy przywracasz sobie taki layout jaki sobie życzysz.

Dzięki za radę ale takie rozwiązanie mnie raczej nie interesuje.

Problem o którym wspomniałem jest związany z systemem okien Windowsa. Chodzi o to, że nie da się uzyskać okna aranżacji na full screen i jednocześnie widzialnego okna VST Instruments czy Mixer. Ot co.

Ale chyba mam pomysł jak to obejść.

ODPOWIEDZ