Kieszeń do HDD ATA133

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
bullet
Re: Kieszeń do HDD ATA133

Post autor: bullet » czwartek 02 wrz 2004, 08:41

...Jak już pisałem dyski nie grzeją się nadmiernie, są ciepłe, ale nie gorące - aluminium robi swoje.

Skoro tak twierdzisz...

Ja niestety nie miałem przyjemności pracować z tymi kieszeniami przez dłuższy okres czasu. Musiałem je jedynie zamontować kilku klientom.

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » czwartek 02 wrz 2004, 10:14

......Jak już pisałem dyski nie grzeją się nadmiernie, są ciepłe, ale nie gorące - aluminium robi swoje.

Skoro tak twierdzisz...

Ja niestety nie miałem przyjemności pracować z tymi kieszeniami przez dłuższy okres czasu. Musiałem je jedynie zamontować kilku klientom....

Przyznam, żę mam nowe dyski, a co najwaniejsze mają 3 letnią gwarancję jak nie wydolą będą następne. Kompozycje i tak co jakiś czas zapisuję na innym nośniku, więc obawy przed utratą danych nie ma.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 02 wrz 2004, 10:58

A ja jednak odradzam kieszenie na podstawie własnego doświadczenia. Niestety, to co jest na rynku za rozsądne pieniądze to nie są wyroby dostosowane do ciągłego wyjmowania i wstawiania - stosowane w kieszeniach standardowe "konsumenckie" złącza bardzo szybko się zużywają i po paruset rozłączeniach zaczynają szwankować, powodując błędy w operacjach dyskowych. Polecam dwie instalacje systemu na osobnych dyskach przełączane w menu startowym boot.ini, a dla bezpieczeństwa drugi dysk zawsze można wyłączyć narzędziem do zarządzania dyskami (w narzędziach administracyjnych)

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » czwartek 02 wrz 2004, 11:21

...A ja jednak odradzam kieszenie na podstawie własnego doświadczenia. Niestety, to co jest na rynku za rozsądne pieniądze to nie są wyroby dostosowane do ciągłego wyjmowania i wstawiania - stosowane w kieszeniach standardowe "konsumenckie" złącza bardzo szybko się zużywają i po paruset rozłączeniach zaczynają szwankować, powodując błędy w operacjach dyskowych. Polecam dwie instalacje systemu na osobnych dyskach przełączane w menu startowym boot.ini, a dla bezpieczeństwa drugi dysk zawsze można wyłączyć narzędziem do zarządzania dyskami (w narzędziach administracyjnych)...

Myślę MB, że przetestuję tą kieszeń Sprawdzę i sam zobaczę, być może ten kluczyk będzie rozwiązaniem i nie uaktywni dysku. Zamówiłem na razie jedną tak dla sprawdzenia, jeśli faktycznie to zadziała zamówię następną...

Grey

Post autor: Grey » czwartek 02 wrz 2004, 12:59

Być może lepszym pomysłem było by zakupienie czegoś takiego:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6166

jednak cena nie jest specjalnie zachęcająca, choć widziałem też tańsze hotswapy.

Pozdr.

eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » piątek 03 wrz 2004, 17:59

Witam - jak zacząłem ten temat to i pragnę go dokończyć...

Wmontowałem zakupioną kieszeń do komputera, drugą zaś wziąłem dla sprawdzenia od kolegi. Zaryzykowałem, lecz teraz się cieszę. Faktycznie, nie muszę wyciągać kieszeni by nie uaktywniać dysku w systemie. Wystarczy przekręcić kluczyk, i sprawa jest załatwiona.

Wiatrak tylko przy starcie jest głośny, lecz chwilę później staje się bardzo cichy - praktycznie go nie słychać

Dysk w kieszeni zachowuje się idealnie - zero trzasków, stuków…

Jedynie instrukcja montażu była beznadziejna nic w niej konkretnego nie pisze – zresztą to nie jest żaden problem.

ODPOWIEDZ