Hej chcialem sie doradzic w zwiazku z Hardwareowa instalacja karty w moim PC.czy jest roznica w ktore gniazdo PCI zainstaluje karte ? wiem ze sa zaklucenia elektromagnetyczne w obudowie komputera , czy da sie jakos je ograniczyc ? np przez zastosowanie jakiegos ekranu czy czegos podobnego. czy wogole stosuje sie rozwiazania tego typu.
szczerze mowiac to nigdzie sie jeszcze niespotkalem z takim rozwiazaniem, i niewiem czy sobie nie szukam nowego problemu ,ale.... nigdy nic niewieadomo :) pozdrawiam forumowiczow
Instalacja karty dźwiękowej
Re: Instalacja karty dźwiękowej
Zakładając, że masz wszystkie szyny PCI wolne proponuje zamontować kartę jak najdalej od szyny AGP z grafiką.
Najlepiej jednak experymentować. Nie jestem znawcą ale jest w biosie do ustawienia coś co nazywa się przerwaniami, a tam jest jako IRQ 4, 5, 8, 9,11 itd -----> warto ustawić to tak aby dana szyna nie współdzieliła przerwań z inną --->tzn. jak włączasz kompa i po tym pierwszym widoku (gdzie jeszcze można wejść do biosu) pojawia się taka ramka z informacjami o napędach itp a pod nią wyświetla się lista portów na pł. gł.i numer przerwania przy każdym np:
IRQ
PCI multimedia device 9
PCI (coś tam) controller 11
AGP video adapter 9 itd
Widać tu że karta dzwiękowa współdzieli przerwanie z kartą graficzną (IRQ 9) w niektórych przypadkach nie ma to znaczenia, ale jak coś nawala to postaraj się ustawić indywidualne IRQ dla każdej szyny. U mnie na poczciwym PIII 600 podkręconym na 765, z dobrą starą płytą karta audio klei się jak trzeba. Pozdrawiam
Najlepiej jednak experymentować. Nie jestem znawcą ale jest w biosie do ustawienia coś co nazywa się przerwaniami, a tam jest jako IRQ 4, 5, 8, 9,11 itd -----> warto ustawić to tak aby dana szyna nie współdzieliła przerwań z inną --->tzn. jak włączasz kompa i po tym pierwszym widoku (gdzie jeszcze można wejść do biosu) pojawia się taka ramka z informacjami o napędach itp a pod nią wyświetla się lista portów na pł. gł.i numer przerwania przy każdym np:
IRQ
PCI multimedia device 9
PCI (coś tam) controller 11
AGP video adapter 9 itd
Widać tu że karta dzwiękowa współdzieli przerwanie z kartą graficzną (IRQ 9) w niektórych przypadkach nie ma to znaczenia, ale jak coś nawala to postaraj się ustawić indywidualne IRQ dla każdej szyny. U mnie na poczciwym PIII 600 podkręconym na 765, z dobrą starą płytą karta audio klei się jak trzeba. Pozdrawiam
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)