...Tu założyciel wątku, po reinstalce i utracie hasła...
Po długich namysłach, próbach i etceterach ogłaszam co następuje:
1) Za problemy z Mayą 44 MKII i pewnie innymi kartami Audiotraka odpowiadają wspólnie: usługa ACPI w Windows 2000/Xp oraz sama karta.
ACPI proszę tych którzy nie wiedzą, to system automatycznego przydzielania przerwań przez system operacyjny. Ponieważ nie przejmuje się on współdzieleniem przerwań przez różne urządzenia w komputerze, potrafi na przykład na IRQ7 ustawić: ACPI, kartę graficzną (RIVA Tnt2), kartę sieciową (Planet na Realteku 8139) i kartę dźwiękową. W tej sytuacji (zgodnie ze standardem PCI) wszystko powinna zgodnie się dzielić tym jednym przerwaniem. I tu właśnie leży wina karty: ona nie spełnia standardu i nie potrafi dzielić przerwania.
2) Sposób rozwiązania jest dziwny, ale skuteczny.
WinXP często przydziela kartom przerwanie 7. Należy przed instalacją Windowsa wyłączyć w BIOSIE (tak jest przynajmniej na tej płycie) porty szeregowe, równoległy i USB, następnie zainstalować karty PCI, po czym odblokować wszystko naraz. Windows dostanie nagle 4 nowe urządzenia, które przy odrobinie szczęścia zburzą stary układ przerwań i zmuszą system do stworzenia nowych ustawień. U mnie poskutkowało.
3) dzięki wszystkim za pomoc, jeżeli ktoś ma jakieś pytania to czekam, może uda się wspólnie poszerzyć wiedzę
...ktoś tu kiedyś pisał (w temacie Maców) że muzyk nie musi być "power userem". Jak na razie zmuszony jestem się nie zgodzić...
Peak
Trzaski przy przetwarzaniu...
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
Re: Trzaski przy przetwarzaniu...
......a do osob proponujacych wymiane procesora badz ramu - czy naprawde sadzicie ze athlon 750 nie radzi sobie z odsluchwianiem cdaudio w winampie?...
też się zastanawiałem.... ale w sumie jak inni mieli też takie doświadczenia to uwierzyłem:) Ciekawy jest fakt że potrafi czysto chodzić na minimalnej latencji i trzeszczeć na maksymalnej.
Będe próbować - jak do czegoś dojdę to napiszę
kp...
Musze ci powiedzieć że na początku miałem celerona 333 i 64 ramu nie było żadnych trzasków jedynie system czasami się zatrzymywał potem kupiłem P4 i 1Giga ramu i pojawiły się trzaski coś strasznego po wielu kombinacjach i główkowaniu doszedłem do tego że pomogło zwiękrzenie bufora w programie w którym pracowałem w Sonarze i zwiękrzenie latencji spróbuj Powodzenia Pozdrawiam
Go
też się zastanawiałem.... ale w sumie jak inni mieli też takie doświadczenia to uwierzyłem:) Ciekawy jest fakt że potrafi czysto chodzić na minimalnej latencji i trzeszczeć na maksymalnej.
Będe próbować - jak do czegoś dojdę to napiszę
kp...
Musze ci powiedzieć że na początku miałem celerona 333 i 64 ramu nie było żadnych trzasków jedynie system czasami się zatrzymywał potem kupiłem P4 i 1Giga ramu i pojawiły się trzaski coś strasznego po wielu kombinacjach i główkowaniu doszedłem do tego że pomogło zwiękrzenie bufora w programie w którym pracowałem w Sonarze i zwiękrzenie latencji spróbuj Powodzenia Pozdrawiam
Go

Re: Trzaski przy przetwarzaniu...
Kurde już zgłupiałem. Od jakiegoś czasu zaobserwowałem zacinanie się "sprzętu" przy plikach 24-bitowych (z winampa). Później było to samo przy 16-bitowych. Tak jak pisałem wcześniej miałem również problemy z tymi trzaskami itp. Pomyślałem sobie w końcu, że to coś z dyskiem nie tak może być i zmieniłem seagate'a 40 GB (5400) na starszego maxtora 20GB (5400). Wiecie co? Przy ustawieniu latencji na 1,5 ms i 24bity/96kHz nagrywa mi 4 ślady z obciążeniem dysku max. do 2% i nic się nie tnie. Jak tylko dołożę tego seagate'a to od razu zaczynają sie problemy. Acha jeśli jest tylko ten segate to też się tnie więc chyba nie ma mowy o "gryzieniu" się dysków. Doradzcie czy to dysk czy płyta g(ł)ówna do wymiany.