Jaki dysk, jaki system plików (FAT, NTFS)?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JacekH
Re: Jaki dysk, jaki system plików (FAT, NTFS)?

Post autor: JacekH » czwartek 26 sie 2004, 09:39

...Hej!

Sound maniacy, chcę zbudować komputer o możliwie najlepszych parametrach do domowego recordingu. Jakich dysków używacie? jakich nie polecacie? Obencie posiadam Seageate-a 160gb 7.200.

Jak sformatować dysk (FAT,NTFS)? Czy lepszym rozwiązaniem jest osobny dysk z systemem operacyjnym ? Podzielcie się doświadczeniami.

Pozdrawiam gorąco!

...

Windows XP. Jesli nie korzystasz z interfejsu opartego na FireWire to z SP2, jeśli masz FireWire to SP1 - poczekaj na poprawkiw SP2 Dysk zdecydowanie na NTFS. Przy obecnych prędkościach dysku i transferach nie ma najmniejszego znaczenia minimalna różnica między FAT32, a NTFS, nota bene NTFS też można sformatować z mniejszym rodzajem klastra. Ale jeśli chciałbyś robić coś z video to niestety na FAT32 masz ograniczenia w wielkości pliku. Nic to zresztą w odniesieniu do bezpieczeństwa danych. NTFS bez dwóch zdań. Na jednym dysku zrób sobie dwie partycje - jedną na system i drugą małą - np. 2-3 GB na plik wymiany, ustal jego rozmiar na stały i położenie właśnie na tej partycji. Drugi dysk użyty do audio i lepiej być nie może. Bez problemu podoła również instrumentom wirtualnym czytanym na żywo z takiego dysku - te nowe dyski z 8MB cachem nie mają najmniejszych problemów. Mnie w sesji 20-kilkuśladowej 24/44.1 wskaźnik od obciążenia dysku prawie nie rusza się z miejsca

Pozdrawiam,

Jacek

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 26 sie 2004, 16:16

Takich samo-robionych komputerow , jeszcze jako stacja robocza , szczerze mowiac nie polecam.. Ale to juz kwestia Twojego wyboru .

pozdrawiam;...

A to niby dlaczego? Chyba zależy od tego kto go składa.
drummer

3Head

Post autor: 3Head » czwartek 26 sie 2004, 21:52

A to niby dlaczego? Chyba zależy od tego kto go składa....

oczywiscie , ze tak . Nie odbierz mnie zle . Jesli znasz sie na tym dobrze , nie mowie , ze nie zlozysz bardzo dobrej stacji . Chodzi mi o to , ze nie kazdy sie na tym na tyle zna.. i baardzo wiele komputerow , z jakimi sie spotkalem ( robionych samodzielnie ) byly wrecz nie do uzywania . Kiedys moje dwa PC skladali mi informatycy - zawodowcy - wyrzucielem te komputery , bo to byla makabra . Natomiast gotowa stacja robocza , firmowka jakas , jest pominieciem tej wiedzy , ktora nie jest dla kazdego obowiazkowa .

Alternatywa sa komputery firmowe - czyli zestawy sprawdzone , konfiguracje wyprobowane . W Polsce jest kilka takich firm jak pamietam , ale niestety nie moge Ci ich podac , poniewaz po prostu od dawna sie tym nie interesowalem . Sa firmy , ktore oferuja komputery typowo przystosowane pod audio . Na pewno znajdziesz w sieci .

Natomiast , jesli znasz sie na tym i wiesz , ze bedzie wszystko gralo ( bo masz tu doswiadczenie ) nie bede Ci odradzal skladania tego komputera, poniewaz wiem , ze sa wlasnie takie , ktore dzialaja wysmienicie zalezy to juz od Twoich umiejetnosci , doswiadczenia w tej dziedzinie i tekiej wlasnie wiedzy .

pozdrawiam;

Awatar użytkownika
miki76

Post autor: miki76 » piątek 27 sie 2004, 13:12

...Hej!

Sound maniacy, chcę zbudować komputer o możliwie najlepszych parametrach do domowego recordingu. Jakich dysków używacie? jakich nie polecacie? Obencie posiadam Seageate-a 160gb 7.200.

Jak sformatować dysk (FAT,NTFS)? Czy lepszym rozwiązaniem jest osobny dysk z systemem operacyjnym ? Podzielcie się doświadczeniami.

Pozdrawiam gorąco!

...

hejka wiec FAT 32 i dobry backup to podstawa szybciej lepiej mniej problemow NFTS jest w pozo el on tak naprade jest po prosty bezpieczniejszy jezeli chodzi o poziomy dostepu do danych i takie tam gowna , ktore nie maja znaczenia jezeli na kompie siedzisz tylko ty i nie jest podpiety do Interetu co do partycji oczywiscie jedna na system ( proponuje wogole oddzielny dysk) a druga na nagrania i jak bedziesz mial oki UPS plus bedziesz dbal o dys ( deframentacja) to bedziesz mial oki przynajmniej ja tak sadze ale to tylko moja opinia
Muzyk, początkujący realizator (HOME RECORDING)

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » piątek 27 sie 2004, 14:31

NFTS jest w pozo el on tak naprade jest po prosty bezpieczniejszy jezeli chodzi o poziomy dostepu do danych i takie tam gowna , ktore nie maja znaczenia jezeli na kompie siedzisz tylko ty i nie jest podpiety do Interetu

Mylisz się. To nie chodzi o internet. Praktycznie nie istnieje problem defragmentacji, nie ma problemu z utraconymi klastrami, wyszukiwanie plików jest o niebo szybsze, możesz utworzyć większe partycje (32GB dla FAT32 pod XP vs terabajtowe partycje NTFS), usługi katalogowe, mechanizmy korekcji błędów (!) + punkty kontrolne. Bez dwóch zdań NTFS.

Jacek

frankie

Post autor: frankie » sobota 28 sie 2004, 01:04

Bez dwóch zdań NTFS.

Jacek...

Nie byłbym taki stanowczy. Może NTFS i jest bezpieczniejszy ale jest też wolniejszy - co przy zapisie audio chyba ma spore znaczenie. Kiedyś na stronie producentów programu muzycznego Quartz Audio Master czytałem zalecenie żeby formatować dysk systemem FAT32 z długością klastrów tak jak w systemie FAT16 (czyli 32Kb zamiast standardowo w FAT32 - 4Kb). Pliki audio (zazwyczaj długie), są wtedy szybciej znajdowane.

OPTYMALIZACJA.

Ale to może już lekka przesada...
[Post edytowany przez Admina w dniu 29/08/2004]

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » sobota 28 sie 2004, 01:13

> Nie byłbym taki stanowczy. Może NTFS i jest bezpieczniejszy ale jest też wolniejszy - co przy zapisie audio chyba ma spore znaczenie.

To było kiedyś, nie dziś... Przy dużej sesji, transfer kilku megabajtów na sekundę to dla dysku pestka, zobacz jakie transfery dziś osiągają dyski, porównaj przepustowość szyny do tej sprzeda paru lat.

> Kiedyś na stronie producentów [...]

Dobrze ujęte - kiedyś

Pozdrawiam,

Jacek

frankie

Post autor: frankie » sobota 28 sie 2004, 13:09

> Kiedyś na stronie producentów [...]

Chyba nie zajrzał Pan, Panie Jacku pod wskazany link. Nie czytałem tego 5 lat temu, strona ta jest ciągle obecna w sieci. Wtedy, gdy to czytałem już dawno istniał Windows XP i NTFS;).

Na stronie:

www.benchmark.pl

jest długi i wyczerpujący test dysków twardych - "Przegląd dysków ATA 2004". Polecam - naprawdę ciekawy.

Autor artykułu porusza też kwestie związane z optymalizacją dysku m.in kwestię systemu plików. Do obróbki audio zaleca FAT a nie NTFS:

Cytuję: "Chodzi mianowicie o nieliniową obróbkę obrazu, czy to statycznego czy tez ruchomego, oraz obróbkę audio. W takich zastosowaniach FAT będzie sprawdzał się doskonale. Nie potrzeba tam ani ochrony dostępu do danych, ani księgowania (journalingu) ani auto defragmentacji. "

A Jeśli chodzi o bezpieczeństwo należy sobie kupić UPS'a. Skończą się problemy z zanikiem napięcia, straconą sesją i przedłuży się żywot dysku.. Poza tym i tak trzeba archiwizować nagrane materiały na płytkach. Jeśli chodzi "pad" systemu to i tak danym audio nic się nie stanie jeśli będą na oddzielnej partycji.

Inny ciekawy wniosek jaki płynie z w/wym artykułu jest taki, że dyski SATA niekoniecznie są szybsze od tych ATA100.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » sobota 28 sie 2004, 13:18

Sorry, artykulu pod linkiem nie ma tylko glowna strona...

Autor artykułu porusza też kwestie związane z optymalizacją dysku m.in kwestię systemu plików. Do obróbki audio zaleca FAT a nie NTFS:

Cytuję: "Chodzi mianowicie o nieliniową obróbkę obrazu, czy to statycznego czy tez ruchomego, oraz obróbkę audio. W takich zastosowaniach FAT będzie sprawdzał się doskonale. Nie potrzeba tam ani ochrony dostępu do danych, ani księgowania (journalingu) ani auto defragmentacji. "

dlaczego? Szzcegolnie ciekawa te kwestia autodewfragmentacji, a i dziennik (journal) jest nader potrzebny

A Jeśli chodzi o bezpieczeństwo należy sobie kupić UPS'a. Skończą się problemy z zanikiem napięcia, straconą sesją i przedłuży się żywot dysku.. **********************

Do momentu gdy zwiesi sie winda i bedziesz musial uzyc RESETu. W tym miejscu masz te same problemy z korumpowaniem sie dysku co w "zwyklym" padzie zasilania. Backupy nic nie dadza w momencie gdy skorumpujesz pliki ktore zespol wlasnie nagrywal cala noc - po prostu twoi klienci wyjda trzaskajac drzwiami i nie zaplaca ci. Warto ryzykowac?

Roznica szybkosci jest doprawdy nieznaczna, u mnie (NTFS, ATA133) bez zadnego problemu nagrywam 16 sladow jednoczesnie (44.1/24)

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

frankie

Post autor: frankie » sobota 28 sie 2004, 13:40

...Sorry, artykulu pod linkiem nie ma tylko glowna strona...

To prawda, przepraszam, poprawiam adres:

http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/dyski_2004/strona-23.html

Do momentu gdy zwiesi sie winda i bedziesz musial uzyc RESETu. W tym miejscu masz te same problemy z korumpowaniem sie dysku co w "zwyklym" padzie zasilania.

...

Niestety, takie wypadki się zdarzają. Ale Jeśli można wyeliminować przypadki związane z brakiem prądu albo zahaczeniem o kabel zasilający przez muzyka (sygnalizowanymi przez postujących wcześniej) to należy z tego skorzystać. Dobrze skonfigurowany komputer zawiesza się b. rzadko.

ODPOWIEDZ