AKG C 3000

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
smal108
AKG C 3000

Post autor: smal108 » środa 18 sie 2004, 18:54

Czym sie różni mikrofon AKG C 3000 od C 3000 B? Chcę kupić mik do nagrywania wokalu. Biorę pod uwagę również MXL992 i MXL 1006 BP. Co sądzicie?
Radhe Govinda!

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: AKG C 3000

Post autor: Groover » środa 18 sie 2004, 20:06

...Czym sie różni mikrofon AKG C 3000 od C 3000 B? Chcę kupić mik do nagrywania wokalu. Biorę pod uwagę również MXL992 i MXL 1006 BP. Co sądzicie? ...

C3000 to starsza wersja mikrofonu - już nie kupisz tego modelu więc dyskusja jest raczej akademicka... Na stronie AKG znajdziesz info o starym i nowym (C3000B).

Co do MXL992 - to bardzo fajny, charakterystycznie brzmiący mikrofon. Do wokalu sprawdzi się świetnie. Ale... zastanów się, cz nie lepiej zainwestować w DWA mikrofony - nawet tańsze (np. MXL990 i SPB1). Chyba, że wiesz, że będziesz nagrywać jednego konkretnego wokalistę - wówczas najlepiej dobierz sobie jeden, zawodowy mikrofon. A MXL992 jest zawodowym majkiem. Wiem, że kiedyż Anymusic szedł nawet na to, że wysyłał mikrofon do przetestowania. Przedzwoń do nich i się zorientuj. A nóż-widelec

Z drugiej strony - C3000B to klasyk. Bez dwóch zdań - na forum kilka osób używa więc jeśli potrzebowałbyś jakichś próbek, może ktoś Ci udostępni? Wiem, że w sklepach Rock&Roll są te mikrofony - do wyboru masz Wawę, Poznań lub Katowice. W takiej sprawie jak zakup majka najlepiej samemu sprawdzi przed zakupem, czy to ten właściwy...

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
smal108

Post autor: smal108 » środa 18 sie 2004, 20:37

......Czym sie różni mikrofon AKG C 3000 od C 3000 B? Chcę kupić mik do nagrywania wokalu. Biorę pod uwagę również MXL992 i MXL 1006 BP. Co sądzicie? ...

C3000 to starsza wersja mikrofonu - już nie kupisz tego modelu więc dyskusja jest raczej akademicka... Na stronie AKG znajdziesz info o starym i nowym (C3000B).

Co do MXL992 - to bardzo fajny, charakterystycznie brzmiący mikrofon. Do wokalu sprawdzi się świetnie. Ale... zastanów się, cz nie lepiej zainwestować w DWA mikrofony - nawet tańsze (np. MXL990 i SPB1). Chyba, że wiesz, że będziesz nagrywać jednego konkretnego wokalistę - wówczas najlepiej dobierz sobie jeden, zawodowy mikrofon. A MXL992 jest zawodowym majkiem. Wiem, że kiedyż Anymusic szedł nawet na to, że wysyłał mikrofon do przetestowania. Przedzwoń do nich i się zorientuj. A nóż-widelec

Z drugiej strony - C3000B to klasyk. Bez dwóch zdań - na forum kilka osób używa więc jeśli potrzebowałbyś jakichś próbek, może ktoś Ci udostępni? Wiem, że w sklepach Rock&Roll są te mikrofony - do wyboru masz Wawę, Poznań lub Katowice. W takiej sprawie jak zakup majka najlepiej samemu sprawdzi przed zakupem, czy to ten właściwy...

Pozdro

Groover...

Na tak zwanym rynku wtórnym mam na oku c 3000. Czytam też właśnie test c2000b i głowa mi się gotuje i już nic nie wiem (no bezprzesady nie jest - dzięki Tobie - aż tak źle). Bo zdecydować mi jest trudno. DWA? w sensie że jakby dwóch wokalistów śpiewć w tym samym czasie? czy w tym że dwa różne miki do różnych brzmień wokalistów?
Radhe Govinda!

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 18 sie 2004, 21:47

DWA? w sensie że jakby dwóch wokalistów śpiewć w tym samym czasie? czy w tym że dwa różne miki do różnych brzmień wokalistów? ...

każdy mikrofon "kłamie". Mając wokalistę najlepiej na próbę nagrać wokal na dwóch majkach jednocześnie i wybrać, który zabrzmiał lepiej. To sa niuanse, ale właśnie te niuanse decydują o muzie.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

ODPOWIEDZ