Trzaski przy przetwarzaniu...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
janos
Re: Trzaski przy przetwarzaniu...

Post autor: janos » sobota 17 lip 2004, 09:50

...I oczywiście po restarcie wszystko wróciło do normy.......

to Ty masz jeszcze SB dodatkowo w kompie Ja odrazu wywaliłem

Awatar użytkownika
kp

Post autor: kp » sobota 17 lip 2004, 11:45

...Przy twojej konfiguracji , z jaką latencja pracujesz ?

...

Nie używam prawie VSTi, na razie używam go jako recordera i w sumie nie gra to większej roli - ale generalnie 512.

kp

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 18 lip 2004, 12:24

Mialem podobny problem kiedy nagrywalem w kanciapie perkusje 4 slady mono. Tez myslalem ze to komp nie wyrabia. Ale przeciez mam nowiutka plyte GygaByte 7N400 512 MB RAM Dual Channel ale procesor stary 750 MHZ. Komputer chodzi 2 razy szybciej niz na starej plycie wiec 4 slady nie ma szans zeby cos zpredkoscią. Dyski mi sie wieszaly w kanciapie - cos z napieciem. Wszystko kopalo mnie czego sie dotknolem. A problem z dropami załatwilo wyłaczenie kompa i ponowny rozuch. Na wszelki wypadek podłaczylem do innego gniazda.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » niedziela 18 lip 2004, 13:40

zrodlem klopotow nie jest ani zbyt slaby procesor (bez przesady, pare lat temu na 750 mhz pracowaly topowe wielosladowe studia/...), ani tez zbyt mala latencja (przy takiej ilosci sladow?? nawet minimalna powinna pojsc) tylko chipset plyty glownej (co potwierdzaja klopoty podczas normalnej pracy w windzie). po prostu czipset ten ma niezbyt dopracowana obsluge PCI, nie potrafi w pelni niezaleznie obslugiwac szyny6 agp bez straty dla pci, stad te trzaski. ciagnie sie to od czasu apollo pro, poprzez wszystkie KT az do teraz - nie jest to regula , ale w okreslonych konfiguracjach (czesto nawet losowo) zdarza sie czesto.

proponowalbym wywalic wszystkie bzdety typu tuner tv czy creative karte, powinny sie zwolnic przerwania ktore nie sa w konflikcie z grafika badz czymkolwiek innym i jest szansa ze trzaski znikna, ale rownie dobrze moga sie pojawic znienacka znowu (mam za soba prawie 3 lata obesrania z takimi klopotami wlasnie idnetycznymi, wiec jedyna moja rada to zmienic plyte... niestety...)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » niedziela 18 lip 2004, 13:43

a do osob proponujacych wymiane procesora badz ramu - czy naprawde sadzicie ze athlon 750 nie radzi sobie z odsluchwianiem cdaudio w winampie?
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
kp

Post autor: kp » niedziela 18 lip 2004, 14:50

...a do osob proponujacych wymiane procesora badz ramu - czy naprawde sadzicie ze athlon 750 nie radzi sobie z odsluchwianiem cdaudio w winampie?...

też się zastanawiałem.... ale w sumie jak inni mieli też takie doświadczenia to uwierzyłem:) Ciekawy jest fakt że potrafi czysto chodzić na minimalnej latencji i trzeszczeć na maksymalnej.

Będe próbować - jak do czegoś dojdę to napiszę

kp

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 21 lip 2004, 13:47

......a do osob proponujacych wymiane procesora badz ramu - czy naprawde sadzicie ze athlon 750 nie radzi sobie z odsluchwianiem cdaudio w winampie?...

też się zastanawiałem.... ale w sumie jak inni mieli też takie doświadczenia to uwierzyłem:) Ciekawy jest fakt że potrafi czysto chodzić na minimalnej latencji i trzeszczeć na maksymalnej.

Będe próbować - jak do czegoś dojdę to napiszę

kp...

Kp podaj swego @ , albo napisz do mnie , chciałbym porozmawiac z tobą o problemach z Maya.

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » środa 21 lip 2004, 14:49

Pamiętam to dokładnie. Musiałem wyjąć kompa zza biurka, otworzyć go i coś tam pozmieniać w środku. Jak się z tym uporałem to postanowiłem, że najpierw sprawdzę czy wszystko jeździ jak należy, zanim go znowu wcisnę całego w tą 'szczelinę' ;)

Z pozoru wszystko było wporzo ale pojawiły się trzaski, podobne do tych, o których piszesz. Właśnie przy pracy z aplikacjami wykorzystującymi ASIO. Byłem załamany, rwałem włosy z głowy, w ruch poszedł GHOST itp. Wszystko niepotrzebnie. Jak się potem okazało, zapomniałem wepchnąć kabelek do karty sieciowej...

I tak mam do dzisiaj. Jeżeli nie mam możliwości podłączenia sieciówki do huba to pozostaje mi tylko wyłączyć kartę sieciową w profilu sprzętowym.

PITmaster

3h

Post autor: 3h » czwartek 22 lip 2004, 07:27

Witam.

Pisałem już kiedyś o problemach z Maya44MKII i moim kopmem. Mam chipset KT133, Athlon 1,2 ,256 Ram. Miałem identyczne objawy , tzn. trzaski, zacinanie się muzy nawet z winampa ,itd. Pierwsze co robiłem to przekładanie karty po kolei do innego slotu PCI - za którymś tam razem było najlepiej, ale problem pozostał. Ciekawa sprawa - podczas trzaskania i zacinania się dźwięku wchodziłem do konsoli i wybierałem "factory default" i grało dobrze jakiś czas ale ile tak można...

Miałem podłączone 2 dyski i nagrywarkę. Zostawiłem tylko mastera i nagrywarkę - dalej lipa. Ale po przełożeniu paska do drugiego wejścia (brakuje mi słowa) na płycie głównej ,wykrywa mi dysk jako secondary master a nagrywarkę jako secondary slave. Efekt - gra dobrze.

Spróbuj zrobić podobnie i daj znać czy to pomogło.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 22 lip 2004, 10:25

Mam pytanie czy procesor typu 2 ghz rozwiaze problem ?aby grac duzą liczbą instrumentów vst tak by nie było sytuacji ze zacina sie i trzeszczy , przy 2, 3 instrumentach .

CZy jest jakis uzytkownik który ma dosc wysruboewane parametry i to wszystko funguje ?

Bo jak na procku 750 i 512 ramu( w podanym powyzej poscie) sa cyrki i muzyki nie idzie posłuchac :), ja wiem ze to komputery na smietnik przy dzisiejszych rozwiazaniach , ale sb live działa i jest duzo wydajniejsza , dlatego pytam czy spełniajac wymagania sprzetowe podajac w instrukcji bedzie to fungowało prawidłowo ?

Bede zmieniał sprzet za nidługo i zastanawiam sie jaki procek i jaka płyte główna , karta niby jest kompatynilna ze wszystkim ;) , ale po wypowiedziach wnioskuje ze sa problemy z płytami głów.

Jaka polecacie ?

Pozdrawiam

PAWEŁ

ODPOWIEDZ