mam pytanko do znawocw tematu:
jakie dodatkowe przeszkody musi pokonac DVD player przy odtwarzaniu zwyklej plyty cd w porownaniu do odtwarzacza ktory czyta tylko i wylacznie CD? czy w teorii nie ma zadnej roznicy, i funkcje odczytu dvd i innych formatow sa tylko milym dodatkiem nie wplywajacym na jakosc , czy tez jest tak ze im wiecej tym trudniej o zachowanie jakosci i kasa, jaka trzeba wybulic za dobrze brzmiacy odtwarzacz, jest wprost proporcjonalna do ilosci obslugiwanych standardow?
bo wg mnie - uniwersalnosc jest dokladnym przeciwienstwem waskiej specjalizacji a tylko taka pozwala uzyskac odpowiednia jakosc. right?
bo ostatni odyskutowalem z kolega na powyzszy temat i pojawila sie kwestia, dlaczegoz to cena odtwarzacza np. yamahy w przypadku dvd wynosi 1190 zl, a same cd - 80 zl taniej jedynie. moja teza - cena cd jest sztucznie zawyzona, tak naprawde powinno ono (biorac pod uwage jakosc komponentow) kosztowac 200 zl . ale wtedy a) klient ma poczucie kupowania szajsu - bo jak wiadomo, umsyl konsumencki jakosc utozsamia z wysza cena; b) promuje sie nowe technologie, zeby miliony zainwestowane w jej rozwoj zaczely sie zwracac
i idac dalej, gdyby odrzucic marketing i zbudowac odtwarzacz cd ktory mialby kosztowac tyle samo co ten dvd, to brzmialby on o niebo lepiej od niego bo mialby lepsze komponenty , ktore z kolei swoja wyzszosc czerpaly ze scislej specjalizacji w jednym formacie (cd) . right?
a moze sie myle? ciekaw jestem waaszych obserwacji i opinii.
Odtwarzacze: DVD kontra CD
fan dobrego brzmienia ;)
Re: Odtwarzacze: DVD kontra CD
Prawda jest taka, że jak kupisz odtwarzacz CD i DVD w tej samej cenie to CD zabije brzmieniem! W CD płacisz dokładnie za to co tam jest, czyli:
- lepszy napęd
- lepsze przetworniki
- lepsze zasilanie itd.
W DVD muszą wsadzić dużo więcej, czyli oszczędzają na wszystkim i pzez to gorzej gra, a w dodatku nie obchodzi ich za bardzo tor audio.
Poza tym jak jest więcej rzeczy w jednym urządzeniu to na wzajem sobie przeszkadzają, jest więcej zakłuceń=gorszy dźwięk. Kiedyś w Hi-Fi iMuzyce ktoś powiedział, że jak wydasz na odtwarzacz CD 1000zł, to na DVD podobnie grające trzeba dać 3000zł.
Miałem kiedyś okazję porównać brzmienie muzyki na DVD Panasonic za ok. 600zł ze starym Technics'em CD pamiętającym lata '80, Cd był już trochę zużyty ale skopał tyłek Panasonicowi! Lepsza stereofonia, większa głębia, lepsza góra i dół, wszystko.
CD żyje...i nie umrze.
- lepszy napęd
- lepsze przetworniki
- lepsze zasilanie itd.
W DVD muszą wsadzić dużo więcej, czyli oszczędzają na wszystkim i pzez to gorzej gra, a w dodatku nie obchodzi ich za bardzo tor audio.
Poza tym jak jest więcej rzeczy w jednym urządzeniu to na wzajem sobie przeszkadzają, jest więcej zakłuceń=gorszy dźwięk. Kiedyś w Hi-Fi iMuzyce ktoś powiedział, że jak wydasz na odtwarzacz CD 1000zł, to na DVD podobnie grające trzeba dać 3000zł.
Miałem kiedyś okazję porównać brzmienie muzyki na DVD Panasonic za ok. 600zł ze starym Technics'em CD pamiętającym lata '80, Cd był już trochę zużyty ale skopał tyłek Panasonicowi! Lepsza stereofonia, większa głębia, lepsza góra i dół, wszystko.
CD żyje...i nie umrze.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
Re: Odtwarzacze: DVD kontra CD
racja, zgadzam sie w zupelnosci
jedna tylko errata - nie zawsze zasada ze cd za 1000 = dvd za 3000 ma racje bytu. chodzi wlasnie o to ze teraz wszystko sie degraduje jakosciowo bo modele z niskiej i sredniej polki popularnych firm (w najwyzszej podobnie, ale mniej radykalnie) sa zlozone z identycznych komponentow, i odtwarzacz cd jest dokladnie tym samym co dvd z tej samej serii, tylko odchudzony o funkcje dvd-podobne. i dlatego jest jak jest..
a dyskusja na forum elektrody wielce pouczajaca i ciekawa, dziekuje
jedna tylko errata - nie zawsze zasada ze cd za 1000 = dvd za 3000 ma racje bytu. chodzi wlasnie o to ze teraz wszystko sie degraduje jakosciowo bo modele z niskiej i sredniej polki popularnych firm (w najwyzszej podobnie, ale mniej radykalnie) sa zlozone z identycznych komponentow, i odtwarzacz cd jest dokladnie tym samym co dvd z tej samej serii, tylko odchudzony o funkcje dvd-podobne. i dlatego jest jak jest..
a dyskusja na forum elektrody wielce pouczajaca i ciekawa, dziekuje
fan dobrego brzmienia ;)