AKC, ABC Soundlab czy Auralex?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:
Re: AKC, ABC Soundlab czy Auralex?

Post autor: Tadeo » niedziela 04 lip 2004, 04:36

...Tadeo. Przeźroczystość jest dość mocno skorelowana z gładkością, a ta z kolei jest związana z dobrym odbiciem jakichkolwiek zjawisk falowych, w tym, dźwięku. Jeśli masz na myśli dobrą przepuszczalność światła i widoczność, to kilka warstw przeźroczystego poliwęglanu, polimetakrylanu metylu (plexi), PCV, czy poliestru (akrylu) załatwi sprawę na 25 - 38 dB ale z dużym odbiciem w zakresie od niskiej średnicy do prawie ultradźwięków.

Jeśli zaś myślisz po prostu o pewnej ilości światła DZIENNEGO BEZ MOŻLIWOŚCI SPOZIERANIA ZA OKNO TO JEDNA - DWIE PŁYTY Z POLIWĘGLANU KOMÓRKOWEGO poprzedzone od wewnątrz 2-3mm pianką polistyrenową (tłumienie parkietów i paneli podłogowych) dadzą 70 % natężenia światła (dziennego) i całkiem dobre tłumienie bez odbić.

Przypominam przy okazji o szczelności takiej przysłony i miękkim "zawieszeniu" powierzchni przylegających (taśmy neoprenowe lub z pianki PU).

Co ciekawe, daje się zauważyć pewne tłumienie niskich częstotliwości co jest spowodowane dość swobodnym wychylaniem się takich większych powierzchni drgających. Jednak mała masa i gęstość właściwa nie pozwala na to, by niskie częstotliwości całkiem ulegały wytłumieniu (a właściwie - wytraceniu).

Jasiek...

Dzięki Jasiek.

Byłoby miło gdyby choć niewielka ilość światła dziennego docierała do pomieszczenia. Czy mógłbyś mnie gdzieś nakierować, gdzie dostane materiały o których piszesz?

Sądzisz że lepiej wykorzystać w studiu piankę polistyrenową, czy poliuretanową? Jaka jest między nimi różnica? I co to za materiał ten poliwęglan komórkowy i jak wpływa on na fale dźwiękowe? Nie znam się na materiałach i stąd być może głupie pytania, ale dziękuję pięknie za odpowiedzi

Okno jest dla mnie pewnym, małym problemem - zastanawiam się jak skutecznie wyciszyć odgłosy z zewnątrz, jednocześnie zostawiając sobie kilka promieni słońca, (wiem, może być ciężko). W ostateczności słońce nie musim docierać - co w takim przypadku zrobić z oknem? Tylko nie piszcie abym zabawił się w murarza

Awatar użytkownika
goodsound

Post autor: goodsound » poniedziałek 05 lip 2004, 17:26

......Poliuretanowa pianka akustyczna S-364MD zakupiona bezpośrednio u dystrybutora (Eurofoam Polska) kosztuje około 65zł za m2 (mówię o formie piramidek 10cm). ABC ma całkiem niezły narzut ...

Warto wiedziec, ze mozna sporo taniej. Tyle, ze ABC zastrzega sie, ze ich produkt nie jest wykonany z typowego poliuretanu tylko jakiegos opatentowanego materialu, czy jest to prawda to juz inna sprawa.

Pozdrawiam,

Mateusz Wozniak

...

jestem świeżo po wizycie w eurofoam polska, piramidki są takie same jak ABC, tylko 3 razy tansze.pozdrawiam.
czarna muza dobry sound Quincy Jones

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » poniedziałek 05 lip 2004, 17:37

...Aha, w zakładach Zachem w Bydgoszczy można kupić piankę poliuretanową w formie piramidek o wysokości np. 4cm. Cena: circa 7zł za metr kwadratowy....

a ile trzeba minimum zamówić, żeby wogóle chcięli ze mną rozmawiać.

Planuję coś takiego przykleić za odsłuchami, gdyż rozmiary mojego pokoju nie pozwalają na zbytnie odsunięcie głośnikóe od ściany. Przez to troszkę mi dudni w pokoiku.

ODPOWIEDZ