...Obniżyć częstotliwość próbki? To jest bez sensu. Można obniżyć częstotliwość próbkowania, ale po co? Czasam celowo obniża się częstotliwość próbkowania, aby wprowadzić aliasing, który podbarwia dźwięk zniekształceniami. Jednak aliasing pojawia się tylko, gdy widmo sygnału nie jest dostatecznie ograniczone. A skoro mowa o obcięciu pasma filtrem, zatem mamy ograniczanie widma i podpróbkowanie nic nie zmieni w brzmieniu....
Wiem MB że jesteś wspaniałym teoretykiem, ale tym razem proponuję odwołać się do praktyki. Proponuję wziąć próbkę czystego głosu, obrobić tak jak pisałem (ja mogłem obniżyć do 6 kilo) i potem znów podnieść ją do częstotliwości wyjściowej (projektu, jak rozumiem) i posłuchać. Efekt jest dość subtelny (dlatego pisałem że "można" nie "trzeba"), ale właśnie doskonale oddaje zniekształcenia, jakie słychać przynajmniej w moim telefonie.
Efekt - słuchawka telefonu
Re: Efekt - słuchawka telefonu
Wiem MB że jesteś wspaniałym teoretykiem, ale tym razem proponuję odwołać się do praktyki.
## hehe - nie słyszałeś produkcji MB
Praktyk pierwszej próby. Lepiej Nie oddzywałbyś się tak...
Proponuję wziąć próbkę czystego głosu, obrobić tak jak pisałem (ja mogłem obniżyć do 6 kilo) i potem znów podnieść ją do częstotliwości wyjściowej (projektu, jak rozumiem) i posłuchać. Efekt jest dość subtelny (dlatego pisałem że "można" nie "trzeba"), ale właśnie doskonale oddaje zniekształcenia, jakie słychać przynajmniej w moim telefonie....
zmień telefon
Pozdro
Groover
## hehe - nie słyszałeś produkcji MB

Proponuję wziąć próbkę czystego głosu, obrobić tak jak pisałem (ja mogłem obniżyć do 6 kilo) i potem znów podnieść ją do częstotliwości wyjściowej (projektu, jak rozumiem) i posłuchać. Efekt jest dość subtelny (dlatego pisałem że "można" nie "trzeba"), ale właśnie doskonale oddaje zniekształcenia, jakie słychać przynajmniej w moim telefonie....
zmień telefon

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
Wiem MB że jesteś wspaniałym teoretykiem, ale tym razem proponuję odwołać się do praktyki. Proponuję wziąć próbkę czystego głosu, obrobić tak jak pisałem (ja mogłem obniżyć do 6 kilo) i potem znów podnieść ją do częstotliwości wyjściowej (projektu, jak rozumiem) i posłuchać. Efekt jest dość subtelny (dlatego pisałem że "można" nie "trzeba"), ale właśnie doskonale oddaje zniekształcenia, jakie słychać przynajmniej w moim telefonie....
Częstotliwość próbkowania w telefonie jest 8kHz a nie 6kHz. Jeśli ograniczysz pasmo do 4kHz, to nie ma znaczenia, czy spróbkujesz go na 8kHz i potem wrócisz do 44,1kHz czy też nie - efekt jest identyczny. I nie jest to tylko teoria, jak insynuujesz przez kwiatek, a powszechnie stosowana praktyka - gdyby to nie działało, nie działała by telefonia, płyty kompaktowe i w ogóle całe cyfrowe przetwarzanie sygnałów.
Powtarzam jeszcze raz: nie ma najmniejszego sensu (z punktu widzenia brzmienia) obniżanie częstotliwości próbkowania, jeśli wcześniej ograniczyło się pasmo próbki. Efekt jest identyczny (a jeśli zrobi się to dokładnie - identyczny co do próbki) z brakiem podpróbkowania. Jeśli chcesz uzyskać aliasing (jako efekt brzmieniowy) to nie obcinaj pasma filtrem.
Częstotliwość próbkowania w telefonie jest 8kHz a nie 6kHz. Jeśli ograniczysz pasmo do 4kHz, to nie ma znaczenia, czy spróbkujesz go na 8kHz i potem wrócisz do 44,1kHz czy też nie - efekt jest identyczny. I nie jest to tylko teoria, jak insynuujesz przez kwiatek, a powszechnie stosowana praktyka - gdyby to nie działało, nie działała by telefonia, płyty kompaktowe i w ogóle całe cyfrowe przetwarzanie sygnałów.
Powtarzam jeszcze raz: nie ma najmniejszego sensu (z punktu widzenia brzmienia) obniżanie częstotliwości próbkowania, jeśli wcześniej ograniczyło się pasmo próbki. Efekt jest identyczny (a jeśli zrobi się to dokładnie - identyczny co do próbki) z brakiem podpróbkowania. Jeśli chcesz uzyskać aliasing (jako efekt brzmieniowy) to nie obcinaj pasma filtrem.
...Wiem MB że jesteś wspaniałym teoretykiem, ale tym razem proponuję odwołać się do praktyki. Proponuję wziąć próbkę czystego głosu, obrobić tak jak pisałem (ja mogłem obniżyć do 6 kilo) i potem znów podnieść ją do częstotliwości wyjściowej (projektu, jak rozumiem) i posłuchać. Efekt jest dość subtelny (dlatego pisałem że "można" nie "trzeba"), ale właśnie doskonale oddaje zniekształcenia, jakie słychać przynajmniej w moim telefonie....
Powtarzam jeszcze raz: nie ma najmniejszego sensu (z punktu widzenia brzmienia) obniżanie częstotliwości próbkowania, jeśli wcześniej ograniczyło się pasmo próbki. Efekt jest identyczny (a jeśli zrobi się to dokładnie - identyczny co do próbki) z brakiem podpróbkowania. Jeśli chcesz uzyskać aliasing (jako efekt brzmieniowy) to nie obcinaj pasma filtrem....
można jeszcze, zmniejszyć rozdzielczość do 8 bit, potem wrócić do stanu wyjściowego. Dodaje to doskonały szum
Powtarzam jeszcze raz: nie ma najmniejszego sensu (z punktu widzenia brzmienia) obniżanie częstotliwości próbkowania, jeśli wcześniej ograniczyło się pasmo próbki. Efekt jest identyczny (a jeśli zrobi się to dokładnie - identyczny co do próbki) z brakiem podpróbkowania. Jeśli chcesz uzyskać aliasing (jako efekt brzmieniowy) to nie obcinaj pasma filtrem....
można jeszcze, zmniejszyć rozdzielczość do 8 bit, potem wrócić do stanu wyjściowego. Dodaje to doskonały szum