Monitory a żywotność
(...) ktore po 30 latach wciaz graja tak, ze szczena opada a sladow zuzycia membran poza mocno pomaranczowym kolorem kewlaru nie zauwazylem.
Wiem że się czepiam ale też chciałbym zobaczyć 30-to letni kevlar!!!
;)
;)
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...
Re: Monitory a żywotność
...(...) ktore po 30 latach wciaz graja tak, ze szczena opada a sladow zuzycia membran poza mocno pomaranczowym kolorem kewlaru nie zauwazylem.
;)
...
B&W zdaje sie, ze bylo pionierem w tej sprawie, wyglada to smiesznie, kolor jak stara kukurydza ale gra
;)
...
B&W zdaje sie, ze bylo pionierem w tej sprawie, wyglada to smiesznie, kolor jak stara kukurydza ale gra

A ja mam kolumny i do tego wieże sony i mają juz koło 13 lat i jeszcze nic sie nie zrąbało i niech tylko spróbują...

aro - ruda ślaska
...
hue hue... tyle ze 30 lat temu kevlar jeszcze nie istnial
mogly to byc jakies wlukna weglowe.

...B&W zdaje sie, ze bylo pionierem w tej sprawie, wyglada to smiesznie, kolor jak stara kukurydza ale gra
...
...
Istnial. I faktycznie B&W jako pierwsi zastosowali to w konstrukcji przetwornikow.

...
Istnial. I faktycznie B&W jako pierwsi zastosowali to w konstrukcji przetwornikow.
...hue hue... tyle ze 30 lat temu kevlar jeszcze nie istnial
mogly to byc jakies wlukna weglowe...
...Istnial. I faktycznie B&W jako pierwsi zastosowali to w konstrukcji przetwornikow...
Oczywiście, że istniał. I to już znacznie, znacznie wcześniej
.
Sam kewlar (kevlar, cevlar - jak tam komu pasuje
) to produkt należący do rodziny nylonów (a dokładniej - włókien poliamidowych, a jeszcze dokładniej - poli-p-fenylenotereftalamid). Jego historia zaczęła się w latach czterdziestych, ale na skalę przemysłową zaczęto go produkować dopiero w latach siedemdziesiątych. Co ciekawe, w tym okresie największe uznanie zdobył sobie głównie w przemyśle kajakarskim. Stworzony został (obok nylonu i teflonu) przez E.I. duPont de Nemours and Company (USA) - to jeden z największych koncernów chemicznych na świecie. Ciekawostką jest także to, że firmę ową ufundował Eleuthere Irénée duPont de Neumours, syn Pierre'a Samuela - osobistego sekretarza króla Stanisława Poniatowskiego i długoletniego sekretarza naszej Komisji Edukacji Narodowej.
Górą nasi!
[addsig]

mogly to byc jakies wlukna weglowe...
...Istnial. I faktycznie B&W jako pierwsi zastosowali to w konstrukcji przetwornikow...
Oczywiście, że istniał. I to już znacznie, znacznie wcześniej

Sam kewlar (kevlar, cevlar - jak tam komu pasuje

Górą nasi!

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
...pianki (górnego resoru) nie wymienia się
wymienia się membranę wraz z górnym zawieszeniem (kosztuje kilkanaście złotych i dużo czasu na centrowanie, rozklejanie itp, ew ok 6-0 80 za kompletny remont z gwarancja)...
Można kupić sam resor górny i go wymienić bez potrzeby wymieniania całej membrany.
Skoro ktoś to dla mnie zrobił to chyba wiem co pisze.
Jak myślisz?
Pozdrawiam, Sroka
wymienia się membranę wraz z górnym zawieszeniem (kosztuje kilkanaście złotych i dużo czasu na centrowanie, rozklejanie itp, ew ok 6-0 80 za kompletny remont z gwarancja)...
Można kupić sam resor górny i go wymienić bez potrzeby wymieniania całej membrany.
Skoro ktoś to dla mnie zrobił to chyba wiem co pisze.
Jak myślisz?
Pozdrawiam, Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
W temacie Kevlaru, to B&W zaczelo korzystac z niego 30 lat temu a samo tworzywo powstalo w laboratoriach DuPont'a po latach badan i opatentowane w polowie lat 60-tych.
...W temacie Kevlaru, to B&W zaczelo korzystac z niego 30 lat temu a samo tworzywo powstalo w laboratoriach DuPont'a po latach badan i opatentowane w polowie lat 60-tych. ...
Dzieki ludzie, juz myslalem, ze kolorow nie rozpoznaje...
Dzieki ludzie, juz myslalem, ze kolorow nie rozpoznaje...
......W temacie Kevlaru, to B&W zaczelo korzystac z niego 30 lat temu a samo tworzywo powstalo w laboratoriach DuPont'a po latach badan i opatentowane w polowie lat 60-tych. ...
No to wyszedłem na ignoranta... pewnie nie poraz ostatni...
płonę ze wstydu...
No to wyszedłem na ignoranta... pewnie nie poraz ostatni...