Jakiego Cubase kupić?
ale przeciez mozna stworzyc drugiego uzytkownika i wylaczyc mu karte sieciowa, firewalla i antywirusa ... no i pracowac. A jak rodzinka chce do internetu - niech sie przeloguje na uzytkownika z wlaczonymi tymi wszystkimi dobrodziejstwami
Warszawa - 'home' studio
Re: Jakiego Cubase kupić?
...ale przeciez mozna stworzyc drugiego uzytkownika i wylaczyc mu karte sieciowa, firewalla i antywirusa ... no i pracowac. A jak rodzinka chce do internetu - niech sie przeloguje na uzytkownika z wlaczonymi tymi wszystkimi dobrodziejstwami...
NIE mozna wylaczyc karty sieciowej za pomoca kont uzytkownika - karta i wszystkie serwisy startuja PRZED zalogowaniem sie - sprawdz z innej maszyny ze komp serwuje pliki z "udostepnionych" katalogow, mozna go tez pingowac itd. zanim sie wyjdzie z ekranu "witamy w windows"). To mozna zrobc za pomoca profli sprzetu - co tez niewiele w praktyce daje (patrzy posty wyzej)
NIE mozna wylaczyc za pomoca kont niektorych antywirow gdyz pracuja jako serwisy (start przed zalogowaniem sie). Podobnie firewalle - te to juz wszystkie ruszaja przed logowaniem usera bo inaczej ich dzialanie nie mialoby sensu - zostawialyby kompa "bezbronnego" zanim user sie zaloguje. Dobry firewall powinien ruszyc przed uruchomieniem karty sieciowej.
NIE mozna zabezpieczyc przed instalacja smieci i uszkodzeniem systemu za pomoca kont (chyba ze sie zalozy rodzince konto z ograniczeniami na ktorym niewiele co dziala - np. nie chodza niektore gry - wiec rodzinka bedzie sie wsciekac)
NIE mozna sie zabezpieczyc przed wirusami za pomoca kont (powod jak wyzej)
konto to TYLKO i WYLACZNIE inne ustawienia ikonek na ekranie, kilka (nie wszystkie) pliki konfiguracyjne i drobniutki wycinek "prywatnego" rejestru
Troche wiecej - bo mozliwosc wylaczania urzadzen - daja profile sprzetowe. Jednak te zadym stopniu NIE wplywaja na oprogramowanie, czyli NIE zabezpieczaja przed zmianami w systemie i wirami
sorry ale NIE mozna tego zrobic w ten sposob i koniec - windoze tak ma.
[addsig]
NIE mozna wylaczyc karty sieciowej za pomoca kont uzytkownika - karta i wszystkie serwisy startuja PRZED zalogowaniem sie - sprawdz z innej maszyny ze komp serwuje pliki z "udostepnionych" katalogow, mozna go tez pingowac itd. zanim sie wyjdzie z ekranu "witamy w windows"). To mozna zrobc za pomoca profli sprzetu - co tez niewiele w praktyce daje (patrzy posty wyzej)
NIE mozna wylaczyc za pomoca kont niektorych antywirow gdyz pracuja jako serwisy (start przed zalogowaniem sie). Podobnie firewalle - te to juz wszystkie ruszaja przed logowaniem usera bo inaczej ich dzialanie nie mialoby sensu - zostawialyby kompa "bezbronnego" zanim user sie zaloguje. Dobry firewall powinien ruszyc przed uruchomieniem karty sieciowej.
NIE mozna zabezpieczyc przed instalacja smieci i uszkodzeniem systemu za pomoca kont (chyba ze sie zalozy rodzince konto z ograniczeniami na ktorym niewiele co dziala - np. nie chodza niektore gry - wiec rodzinka bedzie sie wsciekac)
NIE mozna sie zabezpieczyc przed wirusami za pomoca kont (powod jak wyzej)
konto to TYLKO i WYLACZNIE inne ustawienia ikonek na ekranie, kilka (nie wszystkie) pliki konfiguracyjne i drobniutki wycinek "prywatnego" rejestru
Troche wiecej - bo mozliwosc wylaczania urzadzen - daja profile sprzetowe. Jednak te zadym stopniu NIE wplywaja na oprogramowanie, czyli NIE zabezpieczaja przed zmianami w systemie i wirami
sorry ale NIE mozna tego zrobic w ten sposob i koniec - windoze tak ma.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...Moim zdaniem jeśli kasa nie stanowi zbyt dużej bariery to proponowałbym jednak drugi komp do internetu. A jeśli nie to jest taki ciekawy programik do tworzenia obrazów partycji, który się nazywa np: ghost i przywraca cały system z całym softem w kilka minut.
pozdrawiam...
Wiesz ja bym raczej wolał komp drugi do samego studia tylko nie wiem dokładnie, co mam zrobić kupić firmowy komp zbudowany tylko do tego celu czy może samemu zbudować.
Do końca nie jestem także przekonany o komponentach, jakie kupić do niego.
Co do Norton Ghost to używałem tego programu jeszcze na starym kompie i miałem wrażenie, że jednak są jakieś błędy spowodowane instalacją „lustra systemu”
Z tym, że to było jeszcze w środowisku Windows 98 i Windows 2000 z czego najbardziej stabilny był ten drugi. Właśnie pytanie do posiadaczy studio jak odświeżacie swoje systemy poprzez Norton Ghost czy instalujecie wszystko od nowa?
Dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam, Sroka
pozdrawiam...
Wiesz ja bym raczej wolał komp drugi do samego studia tylko nie wiem dokładnie, co mam zrobić kupić firmowy komp zbudowany tylko do tego celu czy może samemu zbudować.
Do końca nie jestem także przekonany o komponentach, jakie kupić do niego.
Co do Norton Ghost to używałem tego programu jeszcze na starym kompie i miałem wrażenie, że jednak są jakieś błędy spowodowane instalacją „lustra systemu”
Z tym, że to było jeszcze w środowisku Windows 98 i Windows 2000 z czego najbardziej stabilny był ten drugi. Właśnie pytanie do posiadaczy studio jak odświeżacie swoje systemy poprzez Norton Ghost czy instalujecie wszystko od nowa?
Dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam, Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
ja czyszczę system programem regcleaner jeżeli zachodzi taka potrzeba... pracuję na windowsie XP już bardzo długo... jeżeli system nadaje się do wymiany, to tylko i wyłącznie z mojej winy... wiadomo różne programy np. na płycie EiS kuszą... z zamiłowania zbieram co ciekawsze programy freeware- jeżeli windows zaczyna mi zwalniać- to tylko i wyłącznie z mojej winy, gdy nie mogę się 'pohamować' przed testowaniem różnych programów (no ale tak to bywa, gdy pojawiają się takie programy jak SIR albo wtyczki MBA- to po prostu trzeba przetestować). Gdy hamuję swoje zapędy i po zainstalowaniu całego 'barachła' nie dorzucam nic więcej, to windows XP jest nie do zdarcia. Pozdrawiam.
Z tym, że to było jeszcze w środowisku Windows 98 i Windows 2000
z cala pewnoscia moge powiedziec ze Norton Ghost nie daje zadnych bledow w odtwarzaniu systemu.
Uzywam tego bardzo czesto, w domu i w pracy. Ghost to jednen z niewielu programow ktory mnie nigdy (ani razu od 3 lat!) nie zawiodl.
[addsig]
Z tym, że to było jeszcze w środowisku Windows 98 i Windows 2000
z cala pewnoscia moge powiedziec ze Norton Ghost nie daje zadnych bledow w odtwarzaniu systemu.
Uzywam tego bardzo czesto, w domu i w pracy. Ghost to jednen z niewielu programow ktory mnie nigdy (ani razu od 3 lat!) nie zawiodl.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
No i dwa dni było spokoju i znowu to samo. Co z tym zrobić, jak zrobić aby ten antywirus nie ingerował w pliki Cubusia?
poradzcie coś jak ustawić aby skanował od strony internetu a nie skanował od srony plików?
Pozdrawiam, Sroka
poradzcie coś jak ustawić aby skanował od strony internetu a nie skanował od srony plików?
Pozdrawiam, Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!