Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
Rage - Posty:28
Komponowanie ścieżek gitarowych
autor: Rage » niedziela 30 maja 2004, 20:31
W jaki sposób komponujecie piosenki (ścieżki gitarowe)?
Czy najpierw wymyślacie melodie np na pianinie/... a potem gracie to na gitarce, czy od razu na gitarze? Czy może robicie na podstawie innej piosenki?
Od 2 lat bawie się w robienie muzyki na komputerze. Interesują mnie style takie jak metal i hiphop.
-
tequila_inc - Posty:31
autor: tequila_inc » poniedziałek 31 maja 2004, 00:47
ja osobiscie zaczynam od partii rytmicznych,potem dodaje bas i wszelkie dzwieki klawiszowe itp.Potem przychodzi do mnie gitarzysta i dodaje kolejne slady gitarowe,po czym czesto zdarza sie ze usuwam czesc dzwiekow z klawiszy.Pozdrawiam.
-
morion
autor: morion » poniedziałek 31 maja 2004, 01:56
Ja osobiscie tworze pierw melodie, zagrywke na gitarze, biore pozniej guitar pro i dorabiam caly aranz. Po czym staram sie wszystko rozbudowac.
GG: 3867380 *****Gdańsk*****
-
msieczko
autor: msieczko » poniedziałek 31 maja 2004, 09:12
przewaznie zaczynam od riffu na gitarze lub na basie.
Nagrywam na komputerze z jakas najprostrza perkusja i potem wychodze od tego ... dodaje, odejmuje, lepie przekrecam i jakos podrodze wylania sie zgrubny aranz ... ktory jest oczywiscie do poprawki

Warszawa - 'home' studio
-
spiker
autor: spiker » poniedziałek 31 maja 2004, 09:55
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
-
olearnik
autor: olearnik » poniedziałek 31 maja 2004, 11:43
...Witam.
Ja mam taki swój "patencik" na własne własne potrzeby.........
Też mam patent, najpierw piszę utwór, nagrywam go , a następnie puszczam OD TYŁU, to co usłyszę spisuje na nutki, i każę grać tym samym muzykom. Jeśli operacja nie stworzyła HITU, to powtarzam ją do skutku.
-
force
autor: force » poniedziałek 31 maja 2004, 11:48
ja najpierw siadam na fotelu, włączam system odsłuchowy. Słucham:
Pantery, Grip inc., Pink Floyd, King Crimson i Anakdoten po czym schodzę do garażu, biorę gitarę i układam riffy. Potem z kolegami dokładamy drugą gtarę bas i perkę
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
-
Sempoo
autor: Sempoo » poniedziałek 31 maja 2004, 17:15
Trzecia rano, Sempik siada do sekwencera i generuje jakiś melodyczny loop długości zwykle 4 taktów. Do tego dokłada perkusję a potem inne melodyczne, m.in. bas. Okrasza to efektami wg uznania i o czwartej rano idzie spać. Po jakimś czasie tworzy się z tego kawałek, który trzeba jeszcze doszlifować i wypolerować na wysoki połysk, no, czasem pokrywam je lakierem młotkowym
A gdy słucham muzyki to często buczę sobie basikiem albo trąbką, w łazience dodatkowo pogwizduję
To dobre ćwiczenie.
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2
-
yaniki
-
Kontakt:
autor: yaniki » poniedziałek 31 maja 2004, 18:08
Kiedyś, kiedy jeszcze "używałem" gitary częściej, stosowałem taki patent: pomysł, któy pojawiał się przy brzdąkaniu w struny zapisywałem w GameBoy'u (NanoLoop), albo przeciwnie: próbowałem grać na gitarze coś, co powstało w konsolce.