SIR

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
MB
Re: SIR

Post autor: MB » wtorek 25 maja 2004, 16:55

podobnie jak kazdy jeden sampler a jednak GigaStudio czy Halion ma pewna przewage nad np. GravisUltrasound

a właśnie, że nie

Sampler stosuje algorytm interpolacji do zmiany wysokości dźwięku (przepróbkowania sampli) a takich algorytmów może być wiele, bardzo różniących się stopniem tłumienia i charakterem aliasingu.

Wtyczka licząca splot robi tylko mnożenie i sumowanie według ściśle określonej reguły i nie ma tam miejsca na żadną dowolność.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 26 maja 2004, 08:46

Sampler stosuje algorytm interpolacji do zmiany wysokości dźwięku (przepróbkowania sampli) a takich algorytmów może być wiele, bardzo różniących się stopniem tłumienia i charakterem aliasingu.

Wtyczka licząca splot robi tylko mnożenie i sumowanie według ściśle określonej reguły i nie ma tam miejsca na żadną dowolność.

A jezeli impuls ma inna czestotliwosc probkowania niz material?

Ale masz racje - splot to podstawowa operacja, tak oczywista i jednoznaczna jak dodawanie.

Jest moze tylko male ale... program to nie algortym, to implementacja algorytmu, a to drobna lecz znaczaca roznica. Nawet w prostym dodawaniu kilku liczb z jakimis wagami mozna popelnic bledy implementacyjne powodujace chociazby kumulacje bledu dyskretyzacji. A splot, szczegolnie wykonywany szybkimi algortymami, ma tych operacji "troszke" wiecej niz jedno sumowanie.

to tak na marginesie, z tego co slychac tutaj tworcy SIR tych bledow unikneli albo zrobili dokladnie takie same jak Waves

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 26 maja 2004, 08:53

to tak na marginesie, z tego co slychac tutaj tworcy SIR tych bledow unikneli albo zrobili dokladnie takie same jak Waves

albo odwrotnie )
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » środa 26 maja 2004, 11:18

MB,ja sobie zdaje sprawe z tego,ze SIR sam z siebie nie brzmi,tak jak IR-1!Mnie chodzilo o to,ze w zadnym z tych przypadkow nie ma sciemy z odtwarzaniem tych samych impulsow!Moze sie przeciez zdarzyc,ze kazda wtyczka bedzie inaczej brzmiala(odtwarzala impuls),prawda?Pozdrawiam SL.

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » środa 26 maja 2004, 12:44

...podobnie jak kazdy jeden sampler a jednak GigaStudio czy Halion ma pewna przewage nad np. GravisUltrasound

a właśnie, że nie

...

Nie robilem szczegolowych badan ale ze wstepnych porownan odpowiedzi oryginalej impulsowej i tej samej odpowiedzi zaprzegnietej do SIRa i wyzwoleniu jej impulsem roznica wydawala mi sie bardzo znaczaca. Albo zawiodla zastosowana arytmetyka w algorytmie FFT albo (co chyba bardziej prawdopodobne) realizacja funkcji okna i nakladania poszczegolnych blokow.

Pozdrawiam,

Mateusz Wozniak

PSPaudioware.com

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » środa 26 maja 2004, 12:49

Szkudlik poruszyl wazna kwestie - co robi SIR jesli czestotliwosci probkowania sa rozne? Jesli robi konwersje to prawdopodobnie ma ona wplyw na brzmienie i mozliwe jest tez, ze ta operacja jest wciaz aktywna nawet przy zgodnosci czestotliwosci probkowania.

Pozdrawiam,

MW

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 26 maja 2004, 14:13

Nie robilem szczegolowych badan ale ze wstepnych porownan odpowiedzi oryginalej impulsowej i tej samej odpowiedzi zaprzegnietej do SIRa i wyzwoleniu jej impulsem roznica wydawala mi sie bardzo znaczaca. Albo zawiodla zastosowana arytmetyka w algorytmie FFT albo (co chyba bardziej prawdopodobne) realizacja funkcji okna i nakladania poszczegolnych blokow.

Zaintrygowałeś mnie, więc sprawdziłem to. U mnie odpowiedź SIR-a na pojedynczy impulsik narysowany ołówkiem w Wavelabie (1 próbka o wartości max) jest identyczny z sygnałem, który załadowałem do SIR-a, z dokładnością do czynnika (wynik splotu jest stłumiony 10-krotnie). Po znormalizowaniu oba sygnały odejmują się prawie idealnie, pozostają pojedyncze błędy na poziomie -91dB (RMS dla sygnału błędu jest -106dB) a więc całkowicie pomijalne. Testowałem dla wersji SIR 1.005.

Zgadzam się oczywiście, że mogą wystąpić różnice gdy konieczne byłoby przepróbkowanie, ale umówmy się, że takie przypadki są raczej wyjątkiem niż regułą.

Awatar użytkownika
hudy

Post autor: hudy » środa 26 maja 2004, 18:07

Zaintrygowałeś mnie, więc sprawdziłem to. U mnie odpowiedź SIR-a na pojedynczy impulsik narysowany ołówkiem w Wavelabie (1 próbka o wartości max) jest identyczny z sygnałem, który załadowałem do SIR-a, z dokładnością do czynnika (wynik splotu jest stłumiony 10-krotnie). Po znormalizowaniu oba sygnały odejmują się prawie idealnie, pozostają pojedyncze błędy na poziomie -91dB (RMS dla sygnału błędu jest -106dB) a więc całkowicie pomijalne. Testowałem dla wersji SIR 1.005.

dobra, dobra...

ja sie pogubilem w tych dywagacjach analityczno-pomiarowych.mam celerona 2.0 i 256Mb ram.

nie znam sie na liczeniu sampli, ale opoznienie bylo zblizone do 1 szesnastki... pracuje na Cubase i bez wzgledu na to czy to insert czy send, czy master-zawsze to samo...

da sie cos zrobic?bardzo chcialbym z niego korzystac bo mi sie podoba...

gdzie mozna znalezc jakies info o tym waves'ie?

pozdr.dmw
profesjonalne aranzacje i podklady w roznych stylach muzycznych. 509377327...

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 26 maja 2004, 22:50

dobra, dobra...

ja sie pogubilem w tych dywagacjach analityczno-pomiarowych.mam celerona 2.0 i 256Mb ram.

nie znam sie na liczeniu sampli, ale opoznienie bylo zblizone do 1 szesnastki... pracuje na Cubase i bez wzgledu na to czy to insert czy send, czy master-zawsze to samo...

da sie cos zrobic?bardzo chcialbym z niego korzystac bo mi sie podoba...

gdzie mozna znalezc jakies info o tym waves'ie?

O Waves zapomnij - $1000 toto kosztuje (u nas ponad 4000zl)

Dziwie sie co mowisz o sendach - tam opoznienia nie powinny miec wiekszego znaczenia... przeciez w przypadku poglosowego senda na wysjciu wtyczki w ogole nie powinno byc syglau bezposredniego! Jestes pewny ze "dry" w SIR masz wylaczony (off)?

A jezeli to insert - to jaki to Cubase?

Wlasnie sprawdzilem z Cubase SX2: zrobilem 2 identyczne sciezki, na jedna z nich zapialem jako inserty 5 SIRow (bez zaladowania impulsu) - przy probkowaniu 44100 opoznienie wynisilo ponad sekunde.

Subase skompenowal toto idealnie, gdy odwrocilem faze w jednym kanale to zapadla glucha cisza...

Jezeli masz innego kubusia nix SX2 lub SL2 to niestety musisz kompensowac sciezki recznie - na wszystkie slady w ktorych nie ma SIRa trzeba zapiac cos co da dokladnie tyle probek opoznienia co SIR (czyli 8960 probek). Na pewno istnieje darmowka VST co to robi - poradzi jakas?

A co do pobocznego watku tej dyskusji - SI porafi tez modyfikowac impulsy, konkretnie: dodac obwiednie glosnosci (attack i envelope czyli decay), potrafi tez obciac po zadanym czasie albo zrobic time stretch. Wiec jakby nie patrzec SIR jednak ma jakies swoje brzmienie w mnieszym czy wiekszym stopniu - to nie tylko bezmyslny odtwarzacz impulsow.

Brakuje mu filtrow, tylko miec nadzieje ze sie pojawia. A! autor zapowiada ze nowa wersja SIRa nie bedzie wnosic opoznien!!

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 27 maja 2004, 08:57

W FAQ SIR'a jest przepiękny rysunek jak sobie z opóźnieniem na sendach poradzić (łacznie ze stosowną wtyczką - sample delay). Jest też tabelka pokazująca które aplikacje potrafią kompensować opóźnienie Insertów i Sendów
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

ODPOWIEDZ