Próby przez internet

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mytnik
Próby przez internet

Post autor: mytnik » czwartek 20 maja 2004, 23:41

Przeczytałem kiedyś (niekoniecznie w E i S) o próbach przez internet. Nie mogę nic na ten temat znaleźć w sieci. Jeśli ktoś wie jak ten temat się rozwija proszę o jakieś informacje. Dzięki

drummer

Awatar użytkownika
spiker

Re: Próby przez internet

Post autor: spiker » piątek 21 maja 2004, 10:25

Cały czas ktoś bezustannie coś próbuje przez Internet...;-)
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » sobota 22 maja 2004, 16:04

Próby lub koncerty przez Internet z udziałem muzyków przebywających w różnych fizycznych lokalizacjach są na razie trudne do zrealizowania, by nie powiedzieć - niemożliwe. Przepustowość powszechnie używanych łączy jest ciągle zbyt mała, by przesyłać jednocześnie kilka strumieni audio o sensownej jakości. Istnieją programy umożliwiające wspólne "jamowanie" przez Internet przesyłające strumienie MIDI, ale niestety i tu cudów się nie osiąga, ponieważ opóźnienia transmisji uniemożliwiają sensowne zsynchronizowanie się grających muzyków.

Awatar użytkownika
NSA

Post autor: NSA » sobota 22 maja 2004, 18:43

...Przeczytałem kiedyś (niekoniecznie w E i S) o próbach przez internet. Nie mogę nic na ten temat znaleźć w sieci. Jeśli ktoś wie jak ten temat się rozwija proszę o jakieś informacje. Dzięki

...

Chyba większy sens ma próba przez telefon :)
Zajmuję się organizowaniem imprez i techniką estradową, a szczególnie oświetleniem

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 24 maja 2004, 13:20

a w przypadku neostrady? to tez za malo??
drummer

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 24 maja 2004, 13:43

...a w przypadku neostrady? to tez za malo??...

tu nie chodzi nawet o przepustowosc tylko o opoznienia.

ustaw sobie 20ms opoznienia na AISO i sprobuj np. grac na elektryku z programowymi efektami.

A najmniejszy RTT (round-trip time) jaki mozesz uzyskac po przeskoku przez kiilka routerow to jakies 30-40ms. Do tego dochodza oczywiscie jeszcze opoznienia na kartach dzwiekowych u ciebie i z drugiej strony.

Przez telefon tez nic z tego nie wyjdzie - transmisja pomiedzy centralami juz dawno odbywa sie wylacznie cyfrowo, ze wszystkimi konsekwecjami, takimi jak delay. Opoznienie w telefonie siega czasami 100ms - jest to niezauwazalne w rozmowie, ale dla grania byloby zabojcze.

Jak chcesz sprawdzic to zadzwon do kogos, wlaczcie sobie ten sam kanal radiowy czy TV i niech twoj koles przylozy sluchawke do glosnika. Pikne echo, nie?

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 26 maja 2004, 16:22

ok dzięki za poradę i zamykam temat

pozdrawiam

drummer

ODPOWIEDZ