Jak założyć małą domową wytwornię?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Cyprio
Re: Jak założyć małą domową wytwornię?

Post autor: Cyprio » sobota 15 maja 2004, 23:32

"coś w tym jest"- dlatego też nie zapominajmy o dosyć nowym (jakieś 14-15 latek) nowym medium, jakim jest internet... Świat staje się globalną wioską- po co komu do szczęścia potrzebny jakiś tam Empik - chyba po to, aby przejrzeć prasę codzienną (ups- zapomniałem, że mamy serwisy internetowe darmowe z najświeższymi informacjami) ... któż z nas nie kupuje teraz w sklepach internetowych... Wszystkim muzykom chcącym porządnie zacząć własną karierę polecam wykonać porządną witrynę www, podejść do merketingu w sieci poważnie- nie jak coś 'dodatkowego'- od razu zobaczycie, ile 'ludu' zacznie was odwiedzać- i nie będą to ludzie odwiedzający jakąś tam księgarnię... najważniejsza sprawa- koszty... w internecie można zaoszczędzić wiele pieniędzy- na telefony, reklamę, itp... jeżeli materiał muzyczny będzie niezły, to można najzwyczajniej w świecie szykować się do odwiedzin gości (oraz klientów) z całego świata... mamy 2004r. i nie są to już nierealne marzenia, ale rzeczywistość.... na zakończenie polecam odwiedzić wytwórnię www.m-tronic.com

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » niedziela 16 maja 2004, 10:58

cyprio!

czy jesteś może jednym z tych polskich muzyków nagrywających dla m-tronic.com ?

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » niedziela 16 maja 2004, 12:20

nie- po prostu podoba mi się taka muzyka..... i warto odwiedzić stronkę.

maels

Post autor: maels » niedziela 16 maja 2004, 12:42

...nie- po prostu podoba mi się taka muzyka..... i warto odwiedzić stronkę....

Tak, polecam przede wszystkim CH District, Beefcake'a, Duuster'a i Displacer'a!!! A tu kilka fotek i filmikow video z M-Tronic Festival http://netgoth.free.fr/chroniques/impact7.html

maels

Post autor: maels » niedziela 16 maja 2004, 12:53

ale ilu moze byc wzrokowców ?..

wydaje mi sie, ze empik nie przyjmie 100 plyt, w gre wchodza raczej wieksze ilosci.. jedyna nadzieja, to 'poszukiwacze rodzynkow',

ale ci ludzie juz raczej wymarli.

skoro nadal jestesmy przy empikach i ilosciach "wystawianych" sztuk to jako ciekawostke powiem wam, ze firma kolportazowa RUCH przyjmuje w dystrybucje po salonach Empik niszowe magazyny i ziny muzyczne. Minimalna ilosc sztuk = 5000. Na pewno sprzedaje sie gora 1000 egzemplarzy, na pozostalych 4000 dzieciaki zostawiaja tylko odciski palcow. Podejrzewam, ze analogicznie sytuacja wyglada z dystrybutorami plyt (czyt. jest ustalona minimalna ilosc kopii).

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » niedziela 16 maja 2004, 12:55

calkiem fajne... to po prostu wystroj wnetrza czy foty z jakiejs kopalni? hehe

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » niedziela 16 maja 2004, 13:01

a sam cos nagrywasz w podobnym klimacie? jesli tak,

no to cyprio chyba musisz sie skontaktować ze mną:

matt669@poczta.onet.pl

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » niedziela 16 maja 2004, 13:12

W wolnym czasie coś sobie dłubię- na razie do szuflady- 99% zamówień w "pracy" i realizowanie innych zespołów to "inna bajka": od disco-polo, przez muzykę relaksacyjną do oczywiście różnorakich nagrań lektorskich i hip-hop ... Ciągle obiecuję sobie, że przysiądę nad swoją muzyką- a potem aż trudno patrzeć na konsoletę i człowiek chce odpocząć ... Aktualnie pracuję nad własną 'zakręconą' elektroniką- z dużą dawką 'mroku'- cały projekt czeka na perfekcyjne szlify tak pod kątem relizacji dźwięku, jak i grafiki, stronę www, reklamę, kontakty z wydawnictwami, itp. Jedyny sens ma wypuszczenie do "słuchania" idealnie wypieszczonej piguły zawierającej wszystkie te składniki- w Polsce niestety zbyt często się o tym zapomina i wybiera półśrodki... a ja jestem perfekcjonistą- więc wymaga to wszystko pozapinania na przysłowiowy 'ostatni guzik'. Pozdrawiam....

Awatar użytkownika
t0m
Kontakt:

Post autor: t0m » niedziela 16 maja 2004, 20:27

...W wolnym czasie coś sobie dłubię- na razie do szuflady- 99% zamówień w "pracy" i realizowanie innych zespołów to "inna bajka": od disco-polo, przez muzykę relaksacyjną do oczywiście różnorakich nagrań lektorskich i hip-hop ... Ciągle obiecuję sobie, że przysiądę nad swoją muzyką- a potem aż trudno patrzeć na konsoletę i człowiek chce odpocząć ... Aktualnie pracuję nad własną 'zakręconą' elektroniką- z dużą dawką 'mroku'- cały projekt czeka na perfekcyjne szlify tak pod kątem relizacji dźwięku, jak i grafiki, stronę www, reklamę, kontakty z wydawnictwami, itp. Jedyny sens ma wypuszczenie do "słuchania" idealnie wypieszczonej piguły zawierającej wszystkie te składniki- w Polsce niestety zbyt często się o tym zapomina i wybiera półśrodki... a ja jestem perfekcjonistą- więc wymaga to wszystko pozapinania na przysłowiowy 'ostatni guzik'. Pozdrawiam.......

2 dni mnie nie bylo nie cale i prosze jakich narobilem sobie zaleglosci ;)

Nie dam rady wszystkiego komentowac wiec odpowiem na to co mi pozostalo w pamieci po przeczytaniu lawiny (z czego sie ciesze) postow.

1. Mam swiadomosc dzialan marketingowych

2. Jestem moze naiwny ale wierze mimo wszystko ze nie tylko rekomendacja w prasie badz mediach moze zapewnic sukces (patrz ich troje ;)) Ja np podchodzac do stoiska z jazzem interesuje sie wlasnie tym co nietypowe a to co nagralem jest wlasnie nietypowe no chyba ze w Polsce ktos juz nagral plyte z tego rodzaju muzyka w takim skladzie (?)

3. Pomysl ze sprzedawaniem plyt po koncertach jest ok, chyba zaczne go realizowac :)

4. Co do jakosci nagrania... Juz sie wypowiadalem co ja sadze na ten temat zdaje sie ze w temacie dot. Fruity vs. Reason

5. Niemniej jutro wrzuce kilka probek owego nagrania co by fachowcy mogli sie wypowiedziec (o ile beda tak mili). Moim zdaniem, jesli komus podobac sie bedzie sama muzyka (co zalezy od gustu jak wiadomo) jakosc w tym wypadku nie powinna przeszkadzac. Puszczalem juz ta plyte na naprawde bardzo roznym sprzecie i jeszce nikt mi nie przerwal ... Wreczecz przeciwnie :) (oczywiscie bylo kilka osob ktore nie strawily tej troszke mimo wszystko nielatwej muzy ale bylo tez duzo ktore serdecznie poklepaly mnie po plecach.

Jutro zamieszcze probki, dodam ze celowo nie ingerowalem w nagranie od strony technicznej. Zadnych masteringow, nic, chce zeby brzmialo to tak jak brzmi.

Pozdr. i dzieki za zyczliwosc :)

t0m

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » niedziela 16 maja 2004, 21:08

Jeżeli choć trochę pomożemy, to znaczy, że warto było- i o to chodzi :)

Zablokowany