Używana Delta Audiophile

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Krizz
Kontakt:
Używana Delta Audiophile

Post autor: Krizz » wtorek 13 kwie 2004, 12:21

Właśnie zakupiłem sobie używaną kartę M-audio Delta Audiophile, i oczywiście pierwsze co zrobiłem to testy. Mierzyłem poziom szumów na gołym wejściu karty i otrzymalem stosunek szumu do sygnału 82dB max oraz 96dB RMS. Jak to się ma do podanych przez producenta 100.4 dB? Co oznacza parametr "A-ważony"? Czy możliwe że karta jest jakaś felerna? Usytuowałem kartę z dala od karty graficznej, ale czy jakość samej płyty głównej może wpływać na ilość szumu na wejściu karty (mam k7s5a...)?

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: Używana Delta Audiophile

Post autor: szkudlik » wtorek 13 kwie 2004, 16:00

Mierzyłem poziom szumów na gołym wejściu karty i otrzymalem stosunek szumu do sygnału 82dB max oraz 96dB RMS. Jak to się ma do podanych przez producenta 100.4 dB? Co oznacza parametr "A-ważony"?

A-wazony znaczy ze sygnal przed pomiarem jest przepuszczony przez specjalny filtr ktory w pewnym stopniu nasladuje charakterystyke ucha. Poniewaz ucho jest mniej czule na niektorych zakresach, pomiary krzywa "A" sa prawie zawsze o kilkanascie dB mniejsze niz bezposrednie (niewazone).

Usytuowałem kartę z dala od karty graficznej, ale czy jakość samej płyty głównej może wpływać na ilość szumu na wejściu karty (mam k7s5a...)?...

nie powinno, ale z cala pewnoscia moze

TUTAJ masz cos o pomiarach i krzywej "A" - zobacz sobie rozdzial 1.3
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Krizz
Kontakt:

Re: Używana Delta Audiophile

Post autor: Krizz » wtorek 13 kwie 2004, 16:31

Wielkie dzięki. Rozumiem że w związku z tym wszystko jest w porządku z kartą. Dzięki także za link, zagłębię się w ten temat.

ODPOWIEDZ