Bo lubię te ruskie stery

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
PITmaster
Bo lubię te ruskie stery

Post autor: PITmaster » poniedziałek 29 mar 2004, 09:17

Mam taki mały pomysł. Ponieważ bardzo lubię kX-sy, ale brzmienie SB nie jest dobre więc wymyśliłem sobie, że kupię kartę 24 bitową z dobrymi przetwornikami oraz wejściem i wyjściem cyfrowym. W ten sposób będę mógł cieszyć się w dalszym ciągu kX'mi natomiast korzystać z lepszych przetworników nowej karty. Oczywiście trzeba będzie poprzestać na 16/48 ale to mi wystarczy.

I tu kilka pytań:

- czy powiedzmy, wyjście cyfrowe karty Maya mkII będzie współpracować z wejściem SBLive przy 16/48?

- czy wejścia karty Maya można bezpośrednio przekierować na jej wyjście cyfrowe?

- Maya nie ma wejścia cyfrowego, czy ktoś może pochwalić inną kartę w podobnej cenie posiadającą wej i wyj oraz preamp mic?

- i na koniec, czy ktoś stosuje podobne rozwiązanie?

pozdrawiam

PITmaster

Awatar użytkownika
KamilFX

Re: Bo lubię te ruskie stery

Post autor: KamilFX » poniedziałek 29 mar 2004, 09:40

He, po tym co Ty piszesz to ja podejrzewam, że Ty sypiasz z tymi Kx'ami. Ja też je bardzo lubie ale nie do przesady.

Jak mam Ci coś poradzić to jak już tak chcesz to kup sobie zewnętrzny przetwornik A/C i C/A nie będziesz nic pakował wiecej do kompa.

Nie ma co

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » poniedziałek 29 mar 2004, 11:17

...He, po tym co Ty piszesz to ja podejrzewam, że Ty sypiasz z tymi Kx'ami. Ja też je bardzo lubie ale nie do przesady.

Jak mam Ci coś poradzić to jak już tak chcesz to kup sobie zewnętrzny przetwornik A/C i C/A nie będziesz nic pakował wiecej do kompa.

...

Dobra myśl tylko podaj jakiś typ i w rozsądnej cenie, no i oczywiście z preampem, hmm?

W AkuTech mają coś odpowiedniego bo nie widzę?

PITmaster

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 29 mar 2004, 16:10

http://allegro.pl/show_item.php?item=23121884

Tą kartę sprzedaje chyba Groover. Ja bym się nie zastanawiał żebym tylko miał teraz kase na takie rzeczy. Moim zdaniem jakość będzie porównywalna z Mayą ( opieram się na testach które czytałem ) 6 kanałów anallogowo, pełna zgodność z kX i trochę bajerów na panelu. Odstep od szumów powinien być zbliżony do Maya - zresztą popytaj właściciela o szczegóły.

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » poniedziałek 29 mar 2004, 16:27

...http://allegro.pl/show_item.php?item=23121884

Tą kartę sprzedaje chyba Groover. Ja bym się nie zastanawiał żebym tylko miał teraz kase na takie rzeczy. Moim zdaniem jakość będzie porównywalna z Mayą ( opieram się na testach które czytałem ) 6 kanałów anallogowo, pełna zgodność z kX i trochę bajerów na panelu. Odstep od szumów powinien być zbliżony do Maya - zresztą popytaj właściciela o szczegóły....

Znam, mialem na celowniku.

Jednak to Audigy2, które (chodź Player) testowałem u siebie i osobiście nie zauważałem większej różnicy jeżeli chodzi o D/A w porównaniu do Live'a. Zaznaczam, że mówię wyjściu analogowym które o wbu kartach brzmi podobnie, natomiast A/D Live'a szumią.

Tym czasem kupując Mayę kupuję jakis tam nienajgorszy preamp na którym mi zależy no i dobre A/D. Wszystko zależy od tego czy jej wyjście cyfrowe potrafi pracować w 16bitach.

PITmaster

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 30 mar 2004, 08:54

Wszystko zależy od tego czy jej wyjście cyfrowe potrafi pracować w 16bitach.

To nie ma znaczenia - transmisja SPDIF jest zawsze 24 bitowa, tylko najmlodsze 8 czasami jest ignorowane albo zastepowane zerami.

Potwierdzone praktycznie - moj Audigy bez problemow akceptuje 24bitowe wyjscie SPDIF z konsoli. Oczywiscie obcina do 16 bez zadnego dithera.
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » wtorek 30 mar 2004, 09:43

...Wszystko zależy od tego czy jej wyjście cyfrowe potrafi pracować w 16bitach.

To nie ma znaczenia - transmisja SPDIF jest zawsze 24 bitowa, tylko najmlodsze 8 czasami jest ignorowane albo zastepowane zerami.

Potwierdzone praktycznie - moj Audigy bez problemow akceptuje 24bitowe wyjscie SPDIF z konsoli. Oczywiscie obcina do 16 bez zadnego dithera. ...

Aaaaa, dzięki za fachową podpowiedź.

Nareszcie, to jedno zdanie po prostu rozwiewa wszystkie moje wątpliwości

Jeszcze tylko - czy jest ktoś kto ma kartę Maya mkII? Czy można parę słów na jej temat?

pozdrawiam

PITmaster

Awatar użytkownika
mlodyGrzech

Post autor: mlodyGrzech » środa 31 mar 2004, 06:55

""Jeszcze tylko - czy jest ktoś kto ma kartę Maya mkII? Czy można parę słów na jej temat? ""----w tej sprawie musisz sie udac do wyszukiwarki:)

ODPOWIEDZ