Fortepian...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
k
Fortepian...

Post autor: k » czwartek 11 mar 2004, 20:09

Dobry, dawno mnie tu nie bylo.

Mam takie pytanie: czym (budżetowo) nagrywać fortepian? To znaczy powiedzmy do 1000 zł za mikrofon. Jako preampy Yamaha MG10/2, karta dźwiękowa SBLive! 1024 Player (no comments). Czy trzeba pojemnościówkę (np MXL 990) czy wystarczy Shure SM57? A jeżeli dwa to w jakiej konfiguracji - zakładając że Shure'a mam.

Przy okazji - czy ktoś coś słyszał o mikrofonach PZM? I to nie Crowna a niejakiej firmy Radio Shack, działającej na terenie USA. Podobno za 50$ można mieć coś w rodzaju półpojemnościówki (jeśli chodzi o brzmienie). Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Peak

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Fortepian...

Post autor: Groover » czwartek 11 mar 2004, 21:33

Mam takie pytanie: czym (budżetowo) nagrywać fortepian? To znaczy powiedzmy do 1000 zł za mikrofon. Jako preampy Yamaha MG10/2, karta dźwiękowa SBLive! 1024 Player (no comments). Czy trzeba pojemnościówkę (np MXL 990)

# chcesz nagrywać fortepian mono? Raczej przydałyby się dwa majki... Jestem świeżo po testach MXL990 i MXL992 - jutro wieczorem na mojej stronce będzie można poczytac i posłuchać przykładów

czy wystarczy Shure SM57?

## no wiesz... Barbarzyńca

jak będziesz nagrywać, majki są oznaczone @ - tak się nagrywa "klasycznie" fortepian ;) oczywiście - pirazyoko

# #

# #

# #

# # @

# # @

# #

# #

######

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 11 mar 2004, 21:37

Upss... schemat się rozjechał

_###

#####

#####

#####__@

######__@

#######

########

########

teraz się chyba nie rojedzie

Pozdro

Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » czwartek 11 mar 2004, 21:55

BTW.

Jakie mikrofony byście polecili do tego zadania, tak by osiągnąć zawodowe brzmienie bez wydawania majątku?

Na rynku pojawiło się pełno tanich i podobno dobrych mikrofonów - może z pośród nich da się coś wybrać. A jeśli nie to od jakiego przedziału cenowego, albo modelu można zacząć poważnie myśleć na ten temat?

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 11 mar 2004, 22:19

...BTW.

Jakie mikrofony byście polecili do tego zadania, tak by osiągnąć zawodowe brzmienie bez wydawania majątku?

Na rynku pojawiło się pełno tanich i podobno dobrych mikrofonów - może z pośród nich da się coś wybrać. A jeśli nie to od jakiego przedziału cenowego, albo modelu można zacząć poważnie myśleć na ten temat?...

IMO MXL992 fajnie wypadły w większości testów. Tylko przy gitarze akustycznej sobie nie poradziły... O dziwo, klasyk wypadł całkiem całkiem. Świetnie wypada na wokalach.

Pozdro

Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » czwartek 11 mar 2004, 22:27

Dzięki.

Ale chodziło mi o fortepian. Czy testowałeś jakieś mikrofony, które naprawdę świetnie wypadły przy rejestracji fortepianu?

Aha, czy muszą być koniecznie sparowane do pracy w stereo?

Może istnieje jakieś niedrogie, dobrze sprawdzone rozwiązanie do nagrywania fortepianu, jak np. SM57 do paczki gitarowej i werbla.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 11 mar 2004, 22:52

...Dzięki.

Ale chodziło mi o fortepian. Czy testowałeś jakieś mikrofony, które naprawdę świetnie wypadły przy rejestracji fortepianu?

## tak - AKG C12 VR. Po prostu sie zakochałem! Ale te niestety nie sa tanie... nagrywałem też ten sam fortepian (koncertowy Steinway)

na sparowane Schoepsy (bodaj CMC-5), ale czy to fortepian był taki se (bo był ), czy ja grac nie potrafię (tyż prawda ) - nie podobało mi się. Natomiast na C12 VR - rewelka. Choć to nie są majki do fortepianu!

Aha, czy muszą być koniecznie sparowane do pracy w stereo?

## teoretycznie - tak. W praktyce - stać na to tylko instytucje państwowe.

Może istnieje jakieś niedrogie, dobrze sprawdzone rozwiązanie do nagrywania fortepianu, jak np. SM57 do paczki gitarowej i werbla....

## tak tanich nie ma... pisałem, że MXL992 wypadły bardzo godnie.

Pozdro

Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » czwartek 11 mar 2004, 23:00

...Dobry, dawno mnie tu nie bylo.

Mam takie pytanie: czym (budżetowo) nagrywać fortepian? To znaczy powiedzmy do 1000 zł za mikrofon. Jako preampy Yamaha MG10/2, karta dźwiękowa SBLive! 1024 Player (no comments). Czy trzeba pojemnościówkę (np MXL 990) czy wystarczy Shure SM57? A jeżeli dwa to w jakiej konfiguracji - zakładając że Shure'a mam.

Przy okazji - czy ktoś coś słyszał o mikrofonach PZM? I to nie Crowna a niejakiej firmy Radio Shack, działającej na terenie USA. Podobno za 50$ można mieć coś w rodzaju półpojemnościówki (jeśli chodzi o brzmienie). Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Peak...

Jeżeli mieszkasz w USA to najprościej bedzie pójść do Radio Shack i kupić mikrofon. Masz 14 dni na zwrot całej ceny.

A propo są w Radio Shack mikrofony shure za przyzwoitą cenę wygladają jak SM58 no a jak brzmią to niewiem . Jeżeli ktoś coś wie n iech powie.

pozdrawiam

Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » czwartek 11 mar 2004, 23:22

W zyciu bym nie kupił zadnego badziewia z nazwa Radio shack. A zapytaj sie tam kogos o cos - Ci goscie nic nie wiedza, nic nie umieją. Nawet baterii do cyfrówki włożyc

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » piątek 12 mar 2004, 00:24

...W zyciu bym nie kupił zadnego badziewia z nazwa Radio shack. A zapytaj sie tam kogos o cos - Ci goscie nic nie wiedza, nic nie umieją. Nawet baterii do cyfrówki włożyc ...

Nie wiem akurat w jakich okolicach ameryki ty bywałeś w Radioshack, ale u mnie to stoją albo murzyni albo kakrocie (spanisze).

Więc jeśli chodzi o jakieś porady to lepiej zapytać samego siebie bo oni to raczej nie za wiele pomogą.

A ty widziałeś taki sklep w USA gdzie udzielą ci fachowej porady?

No może w SamAsh ale też nie wszyscy.

Mógłbym tu wiele przytoczyć na temat wiedza i doświadczenie amerykanów , ale to nie miejsce na to.

pozdrawiam

Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

ODPOWIEDZ