Mikrofonu pojemnościowy - podatność na uszkodzenia
- Miłaszewski
Mowi sie, ze mikrofony pojemnosciowe sa bardzo podatne na szoki fizyczne w postaci upadkow, uderzen. Co moze stac sie z mikrofonem takim jak np. Neumann TLM-103 w momencie upadku?
Jacek
www.dzwiek.org
Jacek
www.dzwiek.org
-
Re: Mikrofonu pojemnościowy - podatność na uszkodzenia
...Mowi sie, ze mikrofony pojemnosciowe sa bardzo podatne na szoki fizyczne w postaci upadkow, uderzen. Co moze stac sie z mikrofonem takim jak np. Neumann TLM-103 w momencie upadku?
Myślę, że sam umiesz sobie odpowiedzieć na to pytanie. Może nie stać się nic. Jeśli ten mikrofon ma jakieś większe układy w środku typu transformator, czy jakiś duży tranzystor, to od uderzenia może on z przeciążenia naderwać płytkę lub całkowicie z niej wylecieć :( Co dalej, Membrama mikrofonu pojemnościowego jest jak zapewne wiesz bardzo cienka (kilka mikronów)... przy upadku może zostać naruszona jej struktura przez co mogą zmienić się jej właciwości indukcyjne (tak myślę ;). Pomijam, że kapsuła może się oderwać :(
W sumie ciężka sprawa w ocenie czy nic mu nie jest.
Wiem, że nie pocieszyłem...
Pozdrawiwm
Bartek
Myślę, że sam umiesz sobie odpowiedzieć na to pytanie. Może nie stać się nic. Jeśli ten mikrofon ma jakieś większe układy w środku typu transformator, czy jakiś duży tranzystor, to od uderzenia może on z przeciążenia naderwać płytkę lub całkowicie z niej wylecieć :( Co dalej, Membrama mikrofonu pojemnościowego jest jak zapewne wiesz bardzo cienka (kilka mikronów)... przy upadku może zostać naruszona jej struktura przez co mogą zmienić się jej właciwości indukcyjne (tak myślę ;). Pomijam, że kapsuła może się oderwać :(
W sumie ciężka sprawa w ocenie czy nic mu nie jest.
Wiem, że nie pocieszyłem...
Pozdrawiwm
Bartek
Otoż - wbrew logice - mylisz się. Szanse na to, że Neumann się uszkodzi, są oczywiście dużo większe przy upadku z parapetu 3-go piętra na betonowe podwórko, niż przy upadku ze stołu na dywan. Szanse na to, że chińska tandeta się rozsypie, są pięciokrotnie większe niż w przypadku Neumann'a. Dlatego sugeruję kupic z 10 mikrofonów Marshall - jak się któryś zepsuje przy łupaniu orzechów, to zawsze możesz sięgnąć po następny
. A tak powazniej: nieraz byłem świadkiem upadków Neumann'ów U87 na betonową podłogę studia telewizyjnego z wysokości 3-4m... Wiekszość z nich jakoś to przeżywała i służy do dziś. Do dziś nie mogę uwierzyć, że Niemcy przegrali wojnę.
MD.

MD.

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
-
...Otoż - wbrew logice - mylisz się. Szanse na to, że Neumann się uszkodzi, są oczywiście dużo większe przy upadku z parapetu 3-go piętra na betonowe podwórko, niż przy upadku ze stołu na dywan. Szanse na to, że chińska tandeta się rozsypie, są pięciokrotnie większe niż w przypadku Neumann'a.
To były tylko moje przypuszczenia :)
Pozdrawiam
Bartek
To były tylko moje przypuszczenia :)
Pozdrawiam
Bartek
...Mowi sie, ze mikrofony pojemnosciowe sa bardzo podatne na szoki fizyczne w postaci upadkow, uderzen. Co moze stac sie z mikrofonem takim jak np. Neumann TLM-103 w momencie upadku?
Glownym wrogiem pojemnosciowcow, zwlaszcza wielkomembranowych, nie sa upadki (chociaz oczywiscie tez) tylko... dmuchanie. Jedno mocniesze dmuchnienie prosto w membrane moze ja nieodwacalnie uszkodzic, w sensie zmienic brzmienie, zwykle na gorsze. Dotyczy to tez mocnieszych zglosek wybuchowyc ("P", "B" itd.)
Z reszta to jest wyraznie zaznaczone w instrukcjach obslugi (cytat z pamieci): "never blow into the microphone, always use a windscreen when recording vocal".
Dlaczego tak? Ano, popros kolege zeby ci dmuchnal, nawet lekko, ale PROSTO w ucho, tylko wybierz dzien w ktorym nie bedziesz juz mial nic do roboty bo szum w uchu pozostanie co najmniej do nastepnego rana
Glownym wrogiem pojemnosciowcow, zwlaszcza wielkomembranowych, nie sa upadki (chociaz oczywiscie tez) tylko... dmuchanie. Jedno mocniesze dmuchnienie prosto w membrane moze ja nieodwacalnie uszkodzic, w sensie zmienic brzmienie, zwykle na gorsze. Dotyczy to tez mocnieszych zglosek wybuchowyc ("P", "B" itd.)
Z reszta to jest wyraznie zaznaczone w instrukcjach obslugi (cytat z pamieci): "never blow into the microphone, always use a windscreen when recording vocal".
Dlaczego tak? Ano, popros kolege zeby ci dmuchnal, nawet lekko, ale PROSTO w ucho, tylko wybierz dzien w ktorym nie bedziesz juz mial nic do roboty bo szum w uchu pozostanie co najmniej do nastepnego rana

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
otóż nie chodzi dokładnie o dmuchanie, a raczej o plucie. Przez długie bombardowanie membrany mikroskopijnymi kroplami moga powstać na niej mikrorysy. Konsekwencją jest zazwyczaj obniżenie nie samej jakości ale czułości mikrofonu, nawet 2 dB( wbrew pozorom to duzo)
pozdrawiam
pozdrawiam
Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.
...otóż nie chodzi dokładnie o dmuchanie, a raczej o plucie. Przez długie bombardowanie membrany mikroskopijnymi kroplami moga powstać na niej mikrorysy. Konsekwencją jest zazwyczaj obniżenie nie samej jakości ale czułości mikrofonu, nawet 2 dB( wbrew pozorom to duzo)
2dB byloby niczym, gdyby bylo to rowno w calym pasmie. A takie mikrouszkodzenia zrobia tutaj 2, tutaj 1 a tam 1.3 itd. Ogolnie mikrofon traci brzmienie...
Plucie to kolejna sprawa, racja, a dmuchanie wytwarza po prostu cisnienie, czasami znacznie wieksze niz te okreslane max - powiedzmy 130dB SPL.
Membrane o grubosci 3 mikronow naprawde latwo odksztalcic, porysowac czy naderwac...
2dB byloby niczym, gdyby bylo to rowno w calym pasmie. A takie mikrouszkodzenia zrobia tutaj 2, tutaj 1 a tam 1.3 itd. Ogolnie mikrofon traci brzmienie...
Plucie to kolejna sprawa, racja, a dmuchanie wytwarza po prostu cisnienie, czasami znacznie wieksze niz te okreslane max - powiedzmy 130dB SPL.
Membrane o grubosci 3 mikronow naprawde latwo odksztalcic, porysowac czy naderwac...
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
-
......Mowi sie, ze mikrofony pojemnosciowe sa bardzo podatne na szoki fizyczne w postaci upadkow, uderzen. Co moze stac sie z mikrofonem takim jak np. Neumann TLM-103 w momencie upadku?
Witam. Mojemu kumplowi ostatnio spadł Neumann KMS 105 z 30 cm. i przestał działaś tzn. jest brak sygnału. Szuka właśnie jakiegoś serwisu. Wiecie może kto (osoba lub firma) zajmuje sie naprawą mikrofonów pojemnościowych (Neumann)?
U89 z ponad 2 metrow na koscielna kamienna posadzke lekki wgniot w siatce dziala bez zarzutu:) uff
-
Widać, że zależne jest to w dużej mierze od szczęścia :P Mam nadzieje, że kumplowi uda się naprawić tego KMS 105 bo to świetny majk i było by go szkoda (mic'a jak i kumpla bo sie załamał :D) Pozdrawiam