Mixer do studia półprofesjonalnego

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
NoRd384
Re: Mixer do studia półprofesjonalnego

Post autor: NoRd384 » piątek 05 mar 2004, 19:33

oczywiscie nie "żabojad" tylko "zabojad"
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » piątek 05 mar 2004, 22:31

MOżesz jeszcze zastanowić się nad mixerem Alesis Studio 32.

Ma on w sobie 4 Bus Out.

pozdrawiam

Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » sobota 06 mar 2004, 09:19

Ja bym sie zastanowił nad tym : http://www.tlaudio.co.uk/tlaudio/docs/products/m3.htm

może troche drogie ale jak to brzmi!!! nie jest to typowy mixer tylko coś co nadaje lampowego klimatu, brzmienia na kanałach- Tubetracer :) Można na nim mixowac ale chyba nie to jest jego głównym zadaniem! Bawiłem się tym wynalazkiem i myślałem jak go wynieść ze sklepu :):):)

Pozdro Robert

Leff

Post autor: Leff » sobota 06 mar 2004, 12:04

Hej!

Jeśli ów mikser ma być wykorzystywany też w wielu innych sytuacjach, jak próby i być może koncerty, a do tego ma dobrze brzmieć, to polecam Ci Mackie'go albo Allen&Heath. Ten drugi jest równie dobry ale sporo tańszy, ponadtoA&H słyną ze znakomitej korekcji. Te "busy" nie są niezbędne - do wyprowadzania dźwięku z każdego toru osobno służą wyjścia direct out (jak już tu kilkakrotnie wspominano) i wtedy nie musisz wydawać góry siana na 24 lub 32 kanałową konsoletę. Chyba, że chcesz żeby fajnie wyglądało... Behringery sobie odpuść i nie patrz za bardzo na te "parametry". Jak posłuchasz - zaznaczam - posłuchasz różnicy między np Mackie lub A&H a Behringerem, to już będziesz wiedział dlaczego.

Innym rozwiązaniem jeśli chodzi o nagrywanie może być 8 kanałowy preamp TLAudio, albo Presonus. M-Audio puściło też coś o nazwie Octan, ale nie słyszałem tego nigdy, to nowość zresztą. Zewnętrzne preampy zazwyczaj oferują dużo lepszą jakość dźwięku, niż te montowane w stołach, nawet dobrych, jak wspomniane Mackie, czy Allen&Heath.

Dużo prawdy pisał Zabojad o wielokrotnej konwersji A/D i D/A.

Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

zabojad

Post autor: zabojad » sobota 06 mar 2004, 18:30

...Hej!

Jeśli ów mikser ma być wykorzystywany też w wielu innych sytuacjach, jak próby i być może koncerty, a do tego ma dobrze brzmieć, to polecam Ci Mackie'go albo Allen&Heath. Ten drugi jest równie dobry ale sporo tańszy, ponadtoA&H słyną ze znakomitej korekcji. Te "busy" nie są niezbędne - do wyprowadzania dźwięku z każdego toru osobno służą wyjścia direct out (jak już tu kilkakrotnie wspominano) i wtedy nie musisz wydawać góry siana na 24 lub 32 kanałową konsoletę. Chyba, że chcesz żeby fajnie wyglądało... Behringery sobie odpuść i nie patrz za bardzo na te "parametry". Jak posłuchasz - zaznaczam - posłuchasz różnicy między np Mackie lub A&H a Behringerem, to już będziesz wiedział dlaczego.

Innym rozwiązaniem jeśli chodzi o nagrywanie może być 8 kanałowy preamp TLAudio, albo Presonus. M-Audio puściło też coś o nazwie Octan, ale nie słyszałem tego nigdy, to nowość zresztą. Zewnętrzne preampy zazwyczaj oferują dużo lepszą jakość dźwięku, niż te montowane w stołach, nawet dobrych, jak wspomniane Mackie, czy Allen&Heath.

Dużo prawdy pisał Zabojad o wielokrotnej konwersji A/D i D/A.

Pozdrówka - Leff...

Potwierdzam co kolega napsial.

A§H albo Mackie...

Sam zastanawiam sie nad kupnem tego pierwszego - potrzebne mi beda do studia jakeis 8- kanalow..z wyjsciami direct (zawsze sie przydaja) - ale nie bede korzystal z jego preampow..Raczej ten mikser bedzie sluzyl do inntch celow - pomocniczych.

Ja wiem,ze ladnie wyglada studio z wielkim mikserem, ale liczy sie jakosc a nie wyglad.

Moglby ktos podac linka do dystrybutora A&H w Polsce??

Chcialbym sie w cenach zorientowac..

A Tobie rowniez polecam takie mniesze mikser - chyba nie potzrebne Ci sa 24 czy 32 kanaly??? Jezeli korzystasz z preampow zewnetrznych - tymbardziej.

No..chyba, ze bedziesz na nim naglasnial koncerty :)

.pozdrawiam..

GG: 3639545

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » niedziela 07 mar 2004, 01:43

...Więc z mikrofonów wchodze na preampy:

- ART TPS- Tube Preamp Sytem (lampa)

- Behringer TUBE ULTRAGAIN T1953 (lampa)

a z preampów na mixer. W mixerze ustawiam poziomy głośności oraz ewentualnie wpinam efekty. Stól zapweni mi szybką kontrole nad głosnoscia materiału - ponadto moge wysłac wszytkie sygnały audio na sume gdybym chciał nagrywac "na setkę". Mixer również przyda sie do nagłasniania prób.

Dalej sygnał z konsolety z tych nieszceśliwych 8 busów ma wejsc do Leyla 24 i na dysk do Nuendo. ...

...według mnie bez sensu...zazwyczaj pre-ampy mają po dwa wyjścia,więc jeden kabelek wpinasz w laylę bezpośrednio(sygnał wtedy omija bardzo dużo kabli i połączeń,zresztą niepotrzebnych)-drugie wyjście na mikser-i tam tylko miksujesz sobie odsłuch w studiu...busy możesz wykorzystywać,jak będziesz chciał nagrać na jednym śladzie sygnał z więcej niż jednego mikrofonu-ale sądzę,że z 8 preampami naprawdę dużo można...policz też koszt-chciałeś kupić mikser,teraz dochodzą jeszcze pre-ampy...trochę tego jest...
...phi...

ODPOWIEDZ