Znalazłem w domu jakis stary instrument klawiszowy , najprawdopodobniej wyprodukowany w latach 80 w ktoryms z krajów Wkładu Warszawskiego. To cos ma emulowac organy ,posiada jedynie wyjscie audio.Zastanawiam, sie czy można by wykożystać to urzadzenie do sterowania wirtualnu\\ymi instrumentami. czyli czy istnieje jakies programowe rozwiazanie ,które pomoże zamieniac sygnał audio na komunikaty midi? Jezeli takowe istnieje to czy jest moliwosc nauczenia tego programu rozpoznawania akordów?
Za wszelkie sugestie z góry dzikeuje
Z poważaniem Dobersky
Audio --> MIDI
Re: Audio --> MIDI
pewnym rozwiazaniem jest celemony melodyne który potrafi wytworzyć komunikat midi z sygnału audio. Sprawa sie komplikuje gdy do przetworzenia powierzasz mu jakiś akord...
... Znalazłem w domu jakis stary instrument klawiszowy , najprawdopodobniej wyprodukowany w latach 80 w ktoryms z krajów Wkładu Warszawskiego. To cos ma emulowac organy ,posiada jedynie wyjscie audio.Zastanawiam, sie czy można by wykożystać to urzadzenie do sterowania wirtualnu\\ymi instrumentami. czyli czy istnieje jakies programowe rozwiazanie ,które pomoże zamieniac sygnał audio na komunikaty midi? Jezeli takowe istnieje to czy jest moliwosc nauczenia tego programu rozpoznawania akordów?
Z poważaniem Dobersky...
Logic audio posiada bardzo skuteczną funkcję "audio to score" już od wersji 3.5
prez
Z poważaniem Dobersky...
Logic audio posiada bardzo skuteczną funkcję "audio to score" już od wersji 3.5
prez

zawodowo pracujący akustyk live i studio
CSound, PureData, Max/MSP, EyesWeb, Collider - ale wszystko to są rozwiązania "pod górkę". Nie polecam. Stracisz bardzo dużo mocy obliczeniowej procesora na pitch tracking, a efekty nie są aż tak ciekawe, żeby warto było się w to bawić.
Melodyne i Logic, oraz kilka innych programów również działają z podobnym skutkiem, czyli raczej kiepsko. Chyba, że potraktujemy sprawę jako eksperyment.
Melodyne i Logic, oraz kilka innych programów również działają z podobnym skutkiem, czyli raczej kiepsko. Chyba, że potraktujemy sprawę jako eksperyment.
...CSound, PureData, Max/MSP, EyesWeb, Collider - ale wszystko to są rozwiązania "pod górkę". Nie polecam. Stracisz bardzo dużo mocy obliczeniowej procesora na pitch tracking, a efekty nie są aż tak ciekawe, żeby warto było się w to bawić.
Melodyne i Logic, oraz kilka innych programów również działają z podobnym skutkiem, czyli raczej kiepsko. Chyba, że potraktujemy sprawę jako eksperyment....
nie zgodze się, że melodyne kiepsko to robi, no chyba że zada mu się akordy, to wtedy zaczynają się problemy
swoją droga jest taka ciekawa wtyczka która nazywa się chyba midifier, potrafi przetwarzać w czasie rzeczywistym sygnał podawany na wejście karty na komunikaty midi, moim zdaniem robi to dobrze (sprawdzałem z gitarą) jest tylko jeden warunek sygnał nie może być wielogłosowy
Melodyne i Logic, oraz kilka innych programów również działają z podobnym skutkiem, czyli raczej kiepsko. Chyba, że potraktujemy sprawę jako eksperyment....
nie zgodze się, że melodyne kiepsko to robi, no chyba że zada mu się akordy, to wtedy zaczynają się problemy
swoją droga jest taka ciekawa wtyczka która nazywa się chyba midifier, potrafi przetwarzać w czasie rzeczywistym sygnał podawany na wejście karty na komunikaty midi, moim zdaniem robi to dobrze (sprawdzałem z gitarą) jest tylko jeden warunek sygnał nie może być wielogłosowy
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).
"Chyba, że potraktujemy sprawę jako eksperyment"
----------------------------------------------------------------
Własnie tak do tego podchodze, jako swoisty eksperyment
Wielkie dzieki za wsystkie odpowiedzi,ale ten logic i melodyne to płatne są a droga to zabawa byłaby............
Dobersky
----------------------------------------------------------------
Własnie tak do tego podchodze, jako swoisty eksperyment
Wielkie dzieki za wsystkie odpowiedzi,ale ten logic i melodyne to płatne są a droga to zabawa byłaby............
Dobersky