powinno być cool:
Tutaj byłbym ostrożny. Asus !?!?!?!
Ja bym celował w Epox tak jak podpowiada cichydd. Ale wybór jest twój.
Tylko nie SiS. Być może te układy nie sprawiają problemów przy pracy z audio ale niestety nie mam do nich przekonania i jakoś nigdy mnie nie przekonały podczas serwisowania komputerów.
Gdybym teraz kupował komputer to wybrałbym chyba EPOX EP-8RDA+.
Chociaż i ten ASUS A7N8X jest kuszący zwłaszcza, że jest radiatorek na mostku zamiast wiatraczka w przypadku Epox. Inne firmy - rzecz gustu.
ABIT-a bałbym się trochę brać - mam złe doświadczenia z tymi płytami no ale to dawne czasy, więc teraz sytuacja mogła ulec zmianie.
3. pozostaje kwestia ramu
w sensie producent i tech. spec. ....:) musi być koniecznie 2x512MB
akurat to jest najmniej istotna sprawa

Postaw na ilość a nie na jakość.
Bardziej miałem na myśli ilość pamięci. Dzisiejsze minimum to 512 MB. Ale do pracy z wtyczkami to lepiej od razu pomyśleć zawczasu i zakupić 1 GB.
Kupując pamięć kup dwie takie same kości aby wykorzystać architekturę TwinBank. W ten sposób zwiększa się przepustowość pamięci na układach nForce 2. Czyli kup 2 x DDR 256 MB 400 MHz Twinmos. No chyba, że planujesz tylko 512 MB to wtedy 2 x 256. Chociaż zysk wydajnościowy z tego tytułu jest naprawdę niewielki

4. i nadl się wacham co do Athlona XP...???????
To przygotuj się na ..... hałas
Może nie aż taki hałas bo to kwestia wyłącznie odpowiedniego chłodzenia na które musisz wydać więcej decydując się na Athlony. I o to mi tu chodziło. Pamiętaj, że im więcej cache ma procesor to tym lepiej bo rozmiar pamięci podręcznej kolosalnie wpływa na wydajność komputera (zwłaszcza pod audio).
Na koniec nie dziw, się, że cichydd proponuje ci komputer pod kątem podkręcania bo od zawsze wiadomo, że jeżeli płyta główna doskonale sobie radzi z podkręcaniem to tym bardziej będzie stabilnie pracować w normalnych warunkach !