Dopasowanie impendancji

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
santana.uk
Dopasowanie impendancji

Post autor: santana.uk » niedziela 22 lut 2004, 14:15

Czy kotos moze wie dlaczego impendancja wejsciowa miksera musi byc co najmnie 5 razy wieksza od impendancji wyjsciowej mikrofonu.

Dostalem takie zadanie domowe i zielonego pojecia nie mam dlaczego tak ma byc dla mnie to dogmat?
Rezyseria dzwieku - Poznań

Awatar użytkownika
stasiekm

Re: Dopasowanie impendancji

Post autor: stasiekm » poniedziałek 23 lut 2004, 11:04

dopasowanie impedancji jest terminen z dziedziny w.cz. gdzie ważne jest by impedancja wyjściowa źródła była równa impedancji charakterystycznej prowadnicy falowaj i impedancji obciązenia

w takim przypadku do odbiornika trafia maksimum energii ze źródła i nie występują zniekształcenia związane z istnieniem fali odbitej

używane tego terminu do układów audio jest conajmniej nieścisłoscią (chyba ze dotyczy linii transmisyjnych o długości powyżej 5km)

wspomniany problem impedancji miksera i mikrofonu jest zagadnieniem obwodowym i można przeanalizować go w poniższy sposób:

mikrofon jest rzeczywistym źródłem napięcia więc można go przedstawić jako szeregowe połączenie idealnego źródła i impedancji wewnętrznej

dołączając do mikrofonu wejscie raczywistego miksera obciazamy go impedancją wejściowa miksera z której ten pobiera napiecie do wzmocnienia itd

powstaje więc szeregowy obwód źródło, impedancja wewnętrzna źródła (mikrofonu) impedancja obciazenia (wejściowa mikrofonu)

interesujacym nas napięciem jest napiecie na impedancji wejsciowej miksera

jest ono równe iloczynowi tejże impedancji i płynącego prądu

prąd zas równy jest (z racji połączenia szeregowego) ilorazowi napiecia źródła (mikrofonu) i impedancji obciazenia tego źródła (syma impedancji wewnętrznej mikrofonu i wejściowej miksera)

po podstawieniu uzyskujemy wzór, z którego wynika , ze napięcie na wqejściu miksera jest proporcjonalne nie tylko do napięcia mikrofonu (źródła idealnego) lecz takze stosunku impedancji wejściowej miksera do sumy impedancji wejsciowej miksera i impedancji wewnętrznej mikrofonuz czego wynika, ze im większa impedancja wejsciowa miksera i mniejsza wewnętrzna mikrofonu tym napięcie na wejsciu miksera wieksze (przy takim samym napieciu mikrofonu)

w wielkim skrócie:

mała impedancja miksera spowoduje, ze na impedancji mikrofonu"zostanie" więcej napięcia niż "dotrze" na wejście

Awatar użytkownika
santana.uk

Re: Dopasowanie impendancji

Post autor: santana.uk » wtorek 24 lut 2004, 21:59

Wielkie dzieki. Dostalem takie zadanie domowe i w zaden sposob nie moglem dojsc do tego dlaczego caly czas wychodzilo mi ze bede mial nizsze napiecie na wejsciu.

Rezyseria dzwieku - Poznań

ODPOWIEDZ