Roland JV2080?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Sroka
Roland JV2080?

Post autor: Sroka » wtorek 17 lut 2004, 23:16

Czy może mi ktoś powiedzieć jak ustawić ten moduł, aby grał na każdym kanale innym instrumentem? Mam go od niedawna i nie wiem gdzie to znaleźć.

Ma on standard General Midi ale jak go włączę to gra instrumentami z grupy GM.

A ja bym chciał korzystać z innych dźwięków .

Pozdrawiam

Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

ater

Re: Roland JV2080?

Post autor: ater » środa 18 lut 2004, 04:39

Włącz tryb performance.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » środa 18 lut 2004, 12:36

...Włącz tryb performance.

...

ok ale jak przypisywać instrument danej ścieżce w Cubase?

pozdrawiam

Sroka

ater

Post autor: ater » środa 18 lut 2004, 13:15

przygotuj sobie performance, nastepnie wyslij sysex (system>xfer>type:perform, block temp: -patch>midi) lub za pomocą program change

ater

Post autor: ater » środa 18 lut 2004, 13:49

...przygotuj sobie performance, nastepnie wyslij sysex (system>xfer>type:perform, block temp: -patch>midi) lub za pomocą program change

...

aha, performance ma byc w trybie SINGLE, nie LAYER.

piotr

Post autor: piotr » środa 18 lut 2004, 19:07

......Włącz tryb performance.

...

ok ale jak przypisywać instrument danej ścieżce w Cubase?

pozdrawiam

Sroka ...

Hejka!

Masz dwie możliwości doboru barw: bezpośrednio w module przyciskając i przytrzymując kolejno przyciski PERFORM i PATCH - metoda nietrwała (po wyłączeniu instrumentu tracisz ustawienia), jednakże bardzo szybka, jeżeli szukamy jakiejś interesującej nas barwy. Po uruchomieniu tego trybu przyciskając przyciski wyboru wartości DEC lub INC lub prościej pokrętłem VALUE możesz zmieniać barwy na danym kanale MIDI.. Aktualny kanał MIDI powinien znajdować się w górnym, prawym rogu wyświetlacza. Możesz go zmienić przyciskając strzałkami pokazującymi kierunek prawo – lewo.

Drugi sposób to zabawa kontrolerami Control Cange (CC) i Program Cange bezpośrednio w edytorze Cubase. Aby uzyskać dostęp do poszczególnych banków modułu potrzebujesz dwóch kontrolerów CC o numerach 0 i 32. Pierwszy to BankSelMSB a drugi BankSelLSB. Pierwszy ustawiasz na wartość 81 a drugi na od 0 do 4. Zakładam, że masz 5 banków typy PATCH: A, B, C, GM i E (posiadam JV-1080 i XP-30). Liczby o 0 do 4 to są kolejno wymienione banki brzmień. Program Cange wybiera numer barwy w danym baku. Wszystko powyżej jest opisane w dodatku do Manuala „MIDI Implementation.”

I jeszcze jedno. Aby wykorzystać multitimbral musisz pracować trybie PERFORM z odpowiednio ustawioną w tym trybie barwą. Polecam zapoznanie się z Manualem.

Uff, ale się rozpisałem.

Owocnej pracy.

Pozdrawiam

Piotr

ater

Post autor: ater » środa 18 lut 2004, 19:56

zapisanie ustawien perform za pomoca sysex jest chyba szybsze i wygodniejsze, ale jak kto woli

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » czwartek 19 lut 2004, 01:39

...zapisanie ustawien perform za pomoca sysex jest chyba szybsze i wygodniejsze, ale jak kto woli ...

ok ale jak to zapisać i co zapisać.

Ja nie ma pełnej instrukcij do tego modułu tylko Quick Start.

Jaszcze tabelki ze spisanymi dźwiękami.

Nie za bardzo czaję to co mi poradziliście.

pozdrawiam

Sroka

WG

Post autor: WG » czwartek 19 lut 2004, 02:05

Ściągnij sobie to:

http://www.rolandus.com/support/support_docs/JV2080faq.pdf

Jest tam rozdział II. How do I select Patches via MIDI?

I tabelka, która ładnie pokazuje jak ustawić poszczególne kontrolery (komunikaty Midi) aby wybrać brzmienie z określonego banku czy zewnętrznego rozszerzenia.

Najważniejszymi kontrolerami są:

Control Change 0 xx (CC 00 xx)

Control Change 32 xx (CC 32 xx)

Program Change yy (PC yy)

gdzie xx - wartość od 0 - 127

yy - wartość od 1 - 128

Często sekwencery traktują CC 00 i CC 32 jako jeden komunikat oznaczając go jako Bank i wtedy sprawa się nieco upraszcza bo wystarczy podać numer banku i numer programu.

W tej tabelce masz pokazane jak ustawić numer barwy zarówno pierwszą jak i drugą metodą.

- - - - - - - -

A tak po za tym to są dwie (a może trzy) szkoły pracy na modułach.

1. Taka, że edycję dokonujemy w module a na koniec zgrywamy wszystkie ustawienia jako sysex na track Midi i na początek aranżu. Zaleta jest taka, że mamy edycją bezpośrednio w module i praktycznie dostęp do wszystkich opcji. Wadą tego rozwiązania jest to, że w przypadku gdy chcemy dokonać poprawek musimy na nowo wgrywać sysex do modułu i potem znów zapisywać na ślad Midi. Niektóre z modułów jak Ensoniq MR-Rack pamiętają ustawienia nawet po wyłączeniu instrumentu (niestety to rzadkość).

2. Druga szkoła to edycja wyłącznie z poziomu PC czyli sekwencera Midi. Niestety trudniejsza dlatego, że do ustawienia specyficznych parametrów barw czy zaawansowanej edycji musimy wchodzić w edycję komunikatów NRPN lub System Exclusive.

3. Trzecia szkoła to korzystanie z dodatkowych programów sterujących czyli edytorów do instrumentów. Do tej pory to prawie każdy instrument doczekał się takiego programu. Niestety wadą tego rozwiązania jest kłopotliwe przełączenie się pomiędzy dwoma programami. Niektóre sekwencery jak Cakewalk pozwalają na zbudowanie własnego miksera dzięki, któremu możemy sterować edycją w module dźwiękowym nie wychodząc z sekwencera.

WG

Post autor: WG » czwartek 19 lut 2004, 02:15

ok ale jak to zapisać i co zapisać.

Mam wrażenie, że chyba nie umiesz sobie poradzić ze wstawianiem kontrolerów a więc:

Każdy track Midi ma dodatkowy panel (zwykle z lewej strony) w którym możemy ustawić Volume, Pan, Program Change i Bank.

W okienkach wpisujemy numer banku i numer programu.

To jedna metoda.

Druga metoda to wchodzisz w edycję (grid) i tam ołówkiem wstawiasz na początku śladu kontrolery:

- Control Change i nadajesz mu numer 0 i wartość

- Control Change i nadajesz mu numer 32 i wartość

- Program Change i nadajesz wartość

Musi być zachowana nastepująca kolejność tych komunikatów

Sekwencja jest następująca:

1. Control Change 0

2. Control Change 32

3. Program Change

Inaczej zmiana programu i banków nie będzie działać !!!

ODPOWIEDZ