Cool Edit Pro i rejestracja gitary...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Niegomir
Cool Edit Pro i rejestracja gitary...

Post autor: Niegomir » czwartek 12 lut 2004, 20:36

Witam,

Krótko przedstawie o co biega...;)

Gitare elektryczną nagrywam sposobem "w karte" w programie CEP. Podłączam ją do Terrateca Phase22 kablem jack mono-jack mono. Jak wiadomo sygnał jaki uzyskuje słychać później tylko w lewym głośniku i przestawianie panoramy na prawo nic nie daje. Moje pytanie jest takie, czy jest możliwe zarejestrowanie gitary tak, aby była słyszana w obu głośnikach? Oczywiście po przepuszczeniu sygnału przez wtyczkowy symulator Amplitube ścieżka staje się stereofoniczna, ale chodzi mi o to aby od razu zarejestrowany sygnał miał dwa kanały.

Pozdrawiam.

Gizmo

Re: Cool Edit Pro i rejestracja gitary...

Post autor: Gizmo » czwartek 12 lut 2004, 21:08

...Witam,

Krótko przedstawie o co biega...;)

Gitare elektryczną nagrywam sposobem "w karte" w programie CEP. Podłączam ją do Terrateca Phase22 kablem jack mono-jack mono. Jak wiadomo sygnał jaki uzyskuje słychać później tylko w lewym głośniku i przestawianie panoramy na prawo nic nie daje. Moje pytanie jest takie, czy jest możliwe zarejestrowanie gitary tak, aby była słyszana w obu głośnikach? Oczywiście po przepuszczeniu sygnału przez wtyczkowy symulator Amplitube ścieżka staje się stereofoniczna, ale chodzi mi o to aby od razu zarejestrowany sygnał miał dwa kanały.

Pozdrawiam. ...

Nie znam karty Terratec Phase22, ale można to zapewne obejść robiąc przewód: 1xjack-mono na 2xjack-mono. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
stasiekm

Post autor: stasiekm » piątek 13 lut 2004, 09:08

nie widzę nagrywania tego samego sygnału na dwóch scieżkach (gitara kablem w track stereo)

ustaw w ce nagrywanie mono z kanału lewego

przy odtwarzaniu będą grału oba głośniki, plik będzie dwa razy mniejszy niż poprzednio

Awatar użytkownika
medoramas
Kontakt:

Post autor: medoramas » piątek 13 lut 2004, 09:33

Właśnie - nagrywaj i zapisuj ścieżki MONO. Nawet, jak wprowadzisz do Amplitube'a sygnał stereo, to wtyczka ta i tak pracuje tylko z lewym kanałem - w końcu czy jest jakiś piec gitarowy z wejściem stereo? Albo gitara z takim wyjściem?

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » piątek 13 lut 2004, 10:16

Więc... no sparawa jest oczywiście banalna... poszukaj oznaczeń wejść, (jak pracujesz w opcji multitrack) i zaznacz, by track ściągał sygnał tylko z lewego kanału wejścia karty... i ścieżka będzie zapisywac się w mono...

Pokombinuj, ZImna Edyta jest bardzo intuicyjna...

JA
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » piątek 13 lut 2004, 13:35

...Więc... no sparawa jest oczywiście banalna... poszukaj oznaczeń wejść, (jak pracujesz w opcji multitrack) i zaznacz, by track ściągał sygnał tylko z lewego kanału wejścia karty... i ścieżka będzie zapisywac się w mono...

Pokombinuj, ZImna Edyta jest bardzo intuicyjna...

JA...

No ja właśnie tak robię,uzyskuję ścieżkę mono i przy odsłuchiwaniu jest na obu np.słuchawkach,ale podczas nagrywania (nagrywam wokal,również w CEP)słyszę się w tylko jednej słuchawce.Jak wykombinować żeby podczas nagrywania słychać było materiał na obu słuchawkach?

Awatar użytkownika
Niegomir

Post autor: Niegomir » piątek 13 lut 2004, 15:06

Dzięki za pomoc Co prawda podczas nagrania gra tylko jeden monitor, ale odsłuchując ścieżke graja już oba hehe

hardstep czy wpinasz mikrofon do wejścia mikrofonowego jack w karcie? Jeśli tak to użyj jacka stereo, bo prawdopodobnie używasz mono. Powinno pomóc. Może sie myle... nie jestem pewny

Mam jeszcze pytanko. Jak pisałem wcześniej posiadam Phase22. Gitare rejestruje grając na jednym z hambuckerów, ale z rozłączoną cewką (jak wiadomo brzmi wtedy jak Single-Coil) aby sygnał był jak najczystszy i zawierał jak najmniej zakłuceń. Mimo tego, gdy zarejestrowałem w CEP-ie sygnał z gitary bez grania, po odtworzeniu słychać było buczenie, co prawda nie zbyt głośne, ale przeszkadzające. Czy to wina przystawek? Gitara to nówka więc sam już nie wiem... A może to kwestia przepuszczenia gitary przez jakiś preamp? Czy wtedy ten problem zniknie?

Gulu

Post autor: Gulu » piątek 13 lut 2004, 16:17

to chyba znany problem i powód dla którego stworzono humbackery. Czy na humbackerach też buczy?

Poza tym odejdź dalej od monitora albo/i wymien go na LCD.

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » piątek 13 lut 2004, 18:00

Poza tym odejdź dalej od monitora albo/i wymien go na LCD....

albo w czasie nagrywania gitary, po prostu wyłącz monitor (ale nie monitory! )
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
Niegomir

Post autor: Niegomir » sobota 14 lut 2004, 12:55

Wyłączyłem monitor ale buczenie nie zniknęło... Może to wina kabla gitarowego?

ODPOWIEDZ