Groovebox Roland MC-909 i latencja

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
SHIVOO
Kontakt:
Groovebox Roland MC-909 i latencja

Post autor: SHIVOO » piątek 06 lut 2004, 09:01

Bawiłem się w sklepie tą zabawką i zauwarzyłem coś niepokojącego.

Mianowicie w momencie nagłego przesunięcia jednego z potencjometrów suwakowych (sekcja miksera) następuje WYRAŹNE opóźnienie. Zarówno w słyszanym dźwięku (po prostu "wchodzi" po chwili) jak i na wyświetlaczu widać opóźnienie w przesuwanym wirytualnym suwaku. Jak na maszynke za 7500 zł to chyba jakieś nieporozumienie. Czy ktośmoże zaspokoić moją ciekawość? Co prawda nie noszęsięz zakupem, ale nie daje mi to spokoju.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Re: Groovebox Roland MC-909 i latencja

Post autor: Velu » piątek 06 lut 2004, 15:02

Opóżnienie na wyświetlaczu to normalna rzecz wszak to pasywna matryca LCD więc opóżnienia na wyświetlaczu są a co do opóżnienia dżwięku to podejrzewam że to wrażenie subiektywne spowodowane tym że patrząc na LCD wydaje się że dżwiek tesh jest opóżniony. Pracowałem na tym instrumencie i tak go polecam !!! P.S. w sklepie INTASOUND-POL na Jana pawła II 35 lub na Wołoskiej 70 w stolicy dają duży upust na Rolanda- (ja dostałem) warto spróbować !

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » piątek 06 lut 2004, 15:47

...Opóżnienie na wyświetlaczu to normalna rzecz wszak to pasywna matryca LCD więc opóżnienia na wyświetlaczu są a co do opóżnienia dżwięku to podejrzewam że to wrażenie subiektywne spowodowane tym że patrząc na LCD wydaje się że dżwiek tesh jest opóżniony. Pracowałem na tym instrumencie i tak go polecam !!! P.S. w sklepie INTASOUND-POL na Jana pawła II 35 lub na Wołoskiej 70 w stolicy dają duży upust na Rolanda- (ja dostałem) warto spróbować ! ...

No stary lamerem ta ja jestem, ale posądzać mnie o takie rzeczy ! Wybacz ale głuchy to ja nie jestem. W momencie gdy suwak jest na górze, dźwięku nie ma !!! Dokładnie nie pamiętam, ale z 1/3 sekundy mija zanim pojawia się dźwięk.

Ja nie kupuję tego sprzętu. Lubię migające diody...(step sequencer)POWAGA!! Generalnie kocham maszynki, ale wybieram laptopa bo można jeszcze parę innych rzeczy zrobić.

POZDRO!

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » piątek 06 lut 2004, 19:33

uzywam mc909 grubo ponad rok, od samego momentu publikacji..

mozesz mi wierzyc - nie ma latencji przy czymkolwiek..

moze w sklepie maja wadliwy okaz ? .. a moze kazdy egzamplarz jest inny .. pracuje na tym grooveboxie wiele godzin dziennie i znam go juz na wylot.. w nim po prostu nie ma wad.

nie ma na rynku urzadzenia, ktore dorownuje mc909

Awatar użytkownika
student

Post autor: student » piątek 06 lut 2004, 21:29

...Bawiłem się w sklepie tą zabawką i zauwarzyłem coś niepokojącego.

Mianowicie w momencie nagłego przesunięcia jednego z potencjometrów suwakowych (sekcja miksera) następuje WYRAŹNE opóźnienie. Zarówno w słyszanym dźwięku (po prostu "wchodzi" po chwili) jak i na wyświetlaczu widać opóźnienie w przesuwanym wirytualnym suwaku. Jak na maszynke za 7500 zł to chyba jakieś nieporozumienie. Czy ktośmoże zaspokoić moją ciekawość? Co prawda nie noszęsięz zakupem, ale nie daje mi to spokoju.

Pozdrawiam...

Witam.

Nie miałem wprawdzie do czynienia z tym modelem, ale w tego typu urządzeniach zawsze jest jakieś opóżnienie. To wynika z zasady działania.

Ale 1/3 sekundy to przesada...

Chyba tylko B-11 itp nie miały latencjii...

Pozdrawiam.

solar

Post autor: solar » niedziela 08 lut 2004, 17:31

podejrzewam,ze tu chodzi wlasnie o wadliwy egzemplarz,roland nadal ma takie wpadki,osobiscie mam mc-505 ktory zasadniczo sie nie rozni od mc909,nie ma zadnego poslizgu,tylko ten wspomniany na wyswietlaczu...za to mam juz w polowie nieczynny wyswietlacz,do tego czasem po prostu wariuje,zapomina komend,ostatnio po raz pierwszy mi sie zwiesil,ale i tak go kocham:)z perspektywy czasu jednak wolalbym serie tr(808,909,707legenda) wiadomo tylko rytm(ale jaki!) ale osobne wyjscia na kazdy dzwiek i sekwencer tylko do rytmu,a pieniadze ktore trzeba dolozyc do sprzetu mc wydalbym na zewnetrzny efekt lub jakis tani synth(z barw syntha pokladowego mc-505 te ktorych uzywam moge policzyc na palcach jednej reki...a mc909 za 7 tysi???uuuaaaa,ja widze inne zastosowanie dla tych pieniazkow...aha i duzo ludzi kupuje rolandy nie dla ich wlasnych brzmien tylko dla sekwencera ktory jest naprawde intuicyjny/przejrzysty

pozdrawiam

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » niedziela 08 lut 2004, 19:45

Całkiem możliwe że model mc-909 w krakowskim sklepie Rolanda jest wadliwy. Chłopaki chciały zejść z ceną...

Awatar użytkownika
-=VordoR=-

Post autor: -=VordoR=- » niedziela 08 lut 2004, 22:09

Nosilem sie z zamiarem zakupu owego ''Box'a''-na amerykanskim ebay,mozna go dorwac znacznie taniej anizeli niebagatelne 7500 talarów,podobno na rynku nie ma 'konkurentow',ktorzy mogliby zagrozic w jakims stopniu owemu urzadzeniu-ale czy aby na pewno? a co gdyby tak zestawic MC 909 z Yamaha Rs 7000? ...

wlodek1969

Post autor: wlodek1969 » niedziela 08 lut 2004, 22:52

Ja takze mialem zamiar kupić.Posłuchałem i nie kupię.Brzmieniowo porażka.Przesiadłem się z Acces Virusa.Nie umialbym zastosowac takich brzmień.Natomiast paterny i sekwencer owszem.Ja do tego wybralem jednak EMU XL7.Pozdrawiam
Gram rozne gatunki muzyczne.Lubie dobra muze.Pozdrawiam wszystkich o podobnych upodobaniach

sapi

Post autor: sapi » niedziela 08 lut 2004, 23:06

Tez posaidam MC909.

brzmeinais a okay jak sie troche pkreci i psoiedzi mozna na prawde cos cieakwego i dobrego zyskac. Troche spierdolili kilka funkcji ktore bardzo ualtwilyby prace. No mzoe cos sie zmni z nowymi8 wersjami softu.

Mam jeszcze MC505, ktorego chce sprzedac chioc niechetnie :(, ale msuze.

generlanie myslame zeby dokupic sobie jakiegos akai mpc do zestawu, tylko nie wiem czy jest send. kupile na reazie pady MPD16.

W MC909 mam jeszcze karte SRX DanCE SOund. Moze ktos ma inna i chcilaby sie wymienic na kilka dniz eby porónac ? :) heh

peter

ODPOWIEDZ