Z Niemiec do Polski...
Niedługo wybieram się do Dusseldorfu w odwiedziny do mamy.Do Koln jest 25 min. drogi.Chciałbym odwiedzić Music Store i zakupić monitorki Alesis M1A za 388 euro.Wnioskując z cenników polskich sklepów średnio monitory te kosztują 2950zł.Warto więc było by wykorzystać okazję i kupic w Niemczech.Minusy to brak polskojęzycznej instrukcji,serwis za granicą itp.Mogę to przeboleć ale nie mam pojęcia ile wyniesie cło i inne opłaty przewozowe.Być może jest jakiś kruczek w prawie, który pozwala przewieźć sprzęt za free.I jeszcze jedno,podróżuję autokarem,jesli ma to jakieś znaczenie.Wg ankiety Eis online,sporo ludzi korzysta z zakupów za granica,więc liczę na pomoc doświadczonych.
Pozdrawiam,Bartek.
Pozdrawiam,Bartek.
Re: Z Niemiec do Polski...
......Niedługo wybieram się do Dusseldorfu w odwiedziny do mamy.Do Koln jest 25 min. drogi.Chciałbym odwiedzić Music Store i zakupić monitorki Alesis M1A za 388 euro.Wnioskując z cenników polskich sklepów średnio monitory te kosztują 2950zł.Warto więc było by wykorzystać okazję i kupic w Niemczech.Minusy to brak polskojęzycznej instrukcji,serwis za granicą itp.Mogę to przeboleć ale nie mam pojęcia ile wyniesie cło i inne opłaty przewozowe.Być może jest jakiś kruczek w prawie, który pozwala przewieźć sprzęt za free.I jeszcze jedno,podróżuję autokarem,jesli ma to jakieś znaczenie.Wg ankiety Eis online,sporo ludzi korzysta z zakupów za granica,więc liczę na pomoc doświadczonych.
Pozdrawiam,Bartek....
...
sory ale cos mi z logowanie nie wyszlo:)
pamietaj o tzw.mewersztojer czyli zwrocie podatku.jest go 16%,wiec warto.jesli nie masz zadnych wewnetrznych obaw:)po przejechaniu granicy idz podbic pieczatki do niemieckiego celnika,potem z tym papierem do sklepu musisz wrocic.masz na to pol roku.tax free jest nieoplacalny.to rodzaj posrednictwa.wiec sporo zabieraja.wiecej pyt. na gg ale tylko po 23''-5636023.pozdrawiam
Pozdrawiam,Bartek....
...
sory ale cos mi z logowanie nie wyszlo:)
pamietaj o tzw.mewersztojer czyli zwrocie podatku.jest go 16%,wiec warto.jesli nie masz zadnych wewnetrznych obaw:)po przejechaniu granicy idz podbic pieczatki do niemieckiego celnika,potem z tym papierem do sklepu musisz wrocic.masz na to pol roku.tax free jest nieoplacalny.to rodzaj posrednictwa.wiec sporo zabieraja.wiecej pyt. na gg ale tylko po 23''-5636023.pozdrawiam
- -=VordoR=-
Swoja droga,jesli juz jestesmy przy celnych zawilosciach-jak ma sie sprawa z uzywanymi instrumentami?Nachodzi mnie ochota aby zakupic jakis instrument na ebay'u w stanach-ceny tam sa o polowe nizsze-czy komus juz sie udalo cos niecos zakupic bez cla z ebay US ? Nie mam 'zdolnosci celniczych',stad tez moja wiedza jest blada na ten temat.

- -=VordoR=-
...Swoja droga,jesli juz jestesmy przy celnych zawilosciach-jak ma sie sprawa z uzywanymi instrumentami?Nachodzi mnie ochota aby zakupic jakis instrument na ebay'u w stanach-ceny tam sa o polowe nizsze-czy komus juz sie udalo cos niecos zakupic bez cla z ebay US ? Nie mam 'zdolnosci celniczych',stad tez moja wiedza jest blada na ten temat.
...
Zapomnialem dodac iz chodzi mi o przesylke poczta ];-).Za wszelkie odp,. z gory dzieki.

Zapomnialem dodac iz chodzi mi o przesylke poczta ];-).Za wszelkie odp,. z gory dzieki.
- Miłaszewski
...Swoja droga,jesli juz jestesmy przy celnych zawilosciach-jak ma sie sprawa z uzywanymi instrumentami?Nachodzi mnie ochota aby zakupic jakis instrument na ebay'u w stanach-ceny tam sa o polowe nizsze-czy komus juz sie udalo cos niecos zakupic bez cla z ebay US ? Nie mam 'zdolnosci celniczych',stad tez moja wiedza jest blada na ten temat.
...
Ja z US kupilem MOTU 828 MK-2 w sklepie www.sweetwater.com
Z przesylka wynioslo mnie to 825$ - u nas kosztuje to 5200zl. Dowiedzialem sie, ze na sprzet tego typu nie ma cla (komputery i ich czesci), jedynie powinienem zaplacic VAT. Poniewaz przesylke kazalem wyslac zwykla poczta (US Mail), udalo mi sie rowniez uniknac zaplacenia VAT-u.
Drugim razem zamowilem mikrofony, jednak poczta zatrzymala mi paczke. Kazalem odeslac, bo clo i vat wynosza razem okolo 50% w przypadku mikrofonow. Sklep oczywiscie zwrocil pieniadze potracone o koszt wysylki.
Ale jak juz mowilem, rzeczy na ktore nie ma cla - czyli np. komputery, karty dzwiekowe, itd. oplaca kupowac sie w stanach. Planuje zamowic komputer Powerbook G4 1.25 GHz i po zaplaceniu VAT-u na poczcie wyniesie mnie to 2500zl taniej niz cena narzucona przez SAD. A jesli poczta przysle komputer prosto do domu (tak jak w przypadku MOTU), to zaoszczedze kolejne 2000zl.
W przypadku transakcji przez E-Bay jest to znacznie prostsze, poniewaz mozna podac zanizona wartosc towaru - jesli w paczce lub na paczce nie ma faktury zakupu. Wtedy nawet wysokie clo nie straszne.
Poczcie przesylka czasem "umyka" przez odprawe celna, natomiast firmom kurierskim nie. Przesylki kurierskie odprawiane sa bez wyjatku.
pozdrawiam,
Jacek Miłaszewski
www.dzwiek.org
www.milaszewski.com

Ja z US kupilem MOTU 828 MK-2 w sklepie www.sweetwater.com
Z przesylka wynioslo mnie to 825$ - u nas kosztuje to 5200zl. Dowiedzialem sie, ze na sprzet tego typu nie ma cla (komputery i ich czesci), jedynie powinienem zaplacic VAT. Poniewaz przesylke kazalem wyslac zwykla poczta (US Mail), udalo mi sie rowniez uniknac zaplacenia VAT-u.
Drugim razem zamowilem mikrofony, jednak poczta zatrzymala mi paczke. Kazalem odeslac, bo clo i vat wynosza razem okolo 50% w przypadku mikrofonow. Sklep oczywiscie zwrocil pieniadze potracone o koszt wysylki.
Ale jak juz mowilem, rzeczy na ktore nie ma cla - czyli np. komputery, karty dzwiekowe, itd. oplaca kupowac sie w stanach. Planuje zamowic komputer Powerbook G4 1.25 GHz i po zaplaceniu VAT-u na poczcie wyniesie mnie to 2500zl taniej niz cena narzucona przez SAD. A jesli poczta przysle komputer prosto do domu (tak jak w przypadku MOTU), to zaoszczedze kolejne 2000zl.
W przypadku transakcji przez E-Bay jest to znacznie prostsze, poniewaz mozna podac zanizona wartosc towaru - jesli w paczce lub na paczce nie ma faktury zakupu. Wtedy nawet wysokie clo nie straszne.
Poczcie przesylka czasem "umyka" przez odprawe celna, natomiast firmom kurierskim nie. Przesylki kurierskie odprawiane sa bez wyjatku.
pozdrawiam,
Jacek Miłaszewski
www.dzwiek.org
www.milaszewski.com
To w koncu po wejsciu Polski do Unii 1 maja - bedziemy mieli granice z Niemcami (jesli chodzi o odprawe pojazdow), czy nie???
GG: 3639545
...To w koncu po wejsciu Polski do Unii 1 maja - bedziemy mieli granice z Niemcami (jesli chodzi o odprawe pojazdow), czy nie???...
Nie.
Nie.
Ja Was podziwiam, chłopaki....tyle sprzętu przez granicę i tak otwarcie o tym mówicie. Ja Wam radzę....nie tak głośno. Cło cłem, raz jest raz go nie ma, raz jest większe raz mniejsze, z VAT'em to samo - nie znasz dnia ni godziny....
A swoją drogą, nawet jak paczka z USA trafi do celnika, to nie ruszając się z domu można wszytkie należności popłacić i tak wyjdzie taniej niż u polskiego dystrybutora. Bo to nie podatki zwiększają cenę towaru w RP lecz marże handlowe, które są wynikiem czegoś zupełnie innego. Oczywiście (PODKREŚLAM) nie w każdym przypadku i nie ukażdego sprzedawcy w RP.
pozdrawiam...cicho sza
A swoją drogą, nawet jak paczka z USA trafi do celnika, to nie ruszając się z domu można wszytkie należności popłacić i tak wyjdzie taniej niż u polskiego dystrybutora. Bo to nie podatki zwiększają cenę towaru w RP lecz marże handlowe, które są wynikiem czegoś zupełnie innego. Oczywiście (PODKREŚLAM) nie w każdym przypadku i nie ukażdego sprzedawcy w RP.
pozdrawiam...cicho sza
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
- mr-hammond
ja wogóle sie na tym nie znam wiec pytam :)
Wyobraźmy sobie taką oto sytuacje kupiłem instrument za granicą i nie powiedziałem celnikowi o tym , upieram sie ze to mój własny bagaz ze pojechałem wujkowi kolędy zagrac na świeta, to czy moze mi on zabrac instrument ?
albo nie zgłosze a przyznam sie ze kupiłem za granicą , to czy zapłące kare i cło czy tylko cło???
miłej niedzieli wszystkim :)
PAWEŁ
Wyobraźmy sobie taką oto sytuacje kupiłem instrument za granicą i nie powiedziałem celnikowi o tym , upieram sie ze to mój własny bagaz ze pojechałem wujkowi kolędy zagrac na świeta, to czy moze mi on zabrac instrument ?
albo nie zgłosze a przyznam sie ze kupiłem za granicą , to czy zapłące kare i cło czy tylko cło???

miłej niedzieli wszystkim :)
PAWEŁ

......To w koncu po wejsciu Polski do Unii 1 maja - bedziemy mieli granice z Niemcami (jesli chodzi o odprawe pojazdow), czy nie???...
Nie.
...
Niestety - nie masz racji... I granice zostaną, i celnicy. Tyle, że odprawa będzie wspólna. Sprawdzani będa zwłaszcza wjeżdżający do Niemiec, ale i wyjeżdżający musza liczyć się z kontrolą - tyle, że nie będzie ona dotyczyc instrumentów.
Pozdro
Groover
Nie.
...
Niestety - nie masz racji... I granice zostaną, i celnicy. Tyle, że odprawa będzie wspólna. Sprawdzani będa zwłaszcza wjeżdżający do Niemiec, ale i wyjeżdżający musza liczyć się z kontrolą - tyle, że nie będzie ona dotyczyc instrumentów.
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl